Saunováním proti nespavosti i stresu

Saunováním proti nespavosti i stresu

Možná vás to překvapí, ale v sauně je pro naše zdraví největším přínosem pocení. Pravidelné, krátké a intenzivní vystavení těla vysokým teplotám sauny přináší pro lidské tělo spoustu benefitů. A pokud vás v noci trápí časté buzení, špatně usínáte a jste vystaveni stresu, může pro vás sauna znamenat podstatnou životní změnu. K lepšímu.

Proč to jinde než ve finské sauně nefunguje

Mechanismus finské sauny je v podstatě velmi jednoduchý a využívaly ho všechny staré národy, které znaly tento způsob tepelné terapie. Od starých Římanů, přes severoamerické Indiány až po tradiční obyvatele Finska.

Klíčem je vysoká teplota vzduchu, která dosahuje až 100 °C (v některých místech sauny až 110 °C) a velmi suchý vzduch. Ten lze krátkodobě zvlhčit poléváním rozpálených saunových kamenů vodou, ale průměrná vlhkost vzduchu by neměla překročit 20 %.

Finská sauna pomůže i k lepšímu spánku

To je typická finská sauna se všemi zdravotními výhodami.

Parní lázeň, bio-sauna nebo dokonce infrasauna mají zdravotní účinky na lidský organismus jiné. Jen ve finské sauně se významně zlepší fyzická kondice, vitalita a celkový zdravotní stav, jak potvrzuje finská studie z roku 2018.

 Finská sauna pomůže i lepšímu usínání

 

Jak na saunu reaguje lidské tělo?

Pro maximální účinky sauny je potřeba projít komplexní prohřívací a ochlazovací fází. A ty 3x opakovat a vždy proložit odpočinkem.

Vstupem do horké sauny se náš organismus dostává do krátkodobého styku s vysokými teplotami. Na ty reaguje zrychleným průtokem krve a rychlejším dýcháním. Dochází ke zvýšenému prokrvení svalů i kůže a rozšíření cévního systému.

To má pozitivní vliv na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Aby se tělo ochladilo, automaticky začne vylučovat pot. Společně s ním se vylučují toxiny a nežádoucí látky a současně se čistí pokožka. Protože je pot z velké části tvořen vodou, je nutné ji doplňovat, jinak by mohlo dojít k dehydrataci organismu.

Některé studie tvrdí, že během 30 minut pocení v sauně se z těla vyloučí podobné množství škodlivin jako z ledvin během 24 hodin.

Při prudkém ochlazení pod studenou vodou je cévní systém v těle přinucen rychlé reakce. Během velmi krátké chvíle tak dojde ke stažení cév (tento jev se nazývá vazokonstrikce) a zmenšení jejich průměru. Chladem se zmenší i kožní póry.

Po zahřátí v sauně musí přijít i prudké ochlazení

Toto střídání teplot je pro lidský organismus poměrně velká zátěž, proto nezapomínejte na odpočinek.

Teplo v sauně a šokové ochlazení trénuje váš termoregulační systém.

Což znamená, že v létě vás nebudou trápit horké dny a v zimě vás první mrazy nesloží do postele s chřipkou nebo nachlazením. Vaše tělo si zkrátka lépe poradí s teplem i zimou, je na ně adaptované ze sauny.

A zároveň se tak posiluje i imunitní systém.

Pravidelné saunování alespoň 2x týdně sníží riziko onemocnění chřipkou o více než polovinu (podle výzkumu Britské lékařské asociace).

 

Klidný spánek a stres pryč!

Zklidnění organismu během saunování, blahodárné teplo a relaxace nejsou jediným důvodem, proč se vám bude dobře usínat i spát.

Pobyt v sauně v organismu totiž zvyšuje produkci melatoninu.

Saunujte se se svými přáteli

Melatonin je hormon, který má na starosti regulaci tělesného rytmu a spánku. Jeho dostatečné množství v těle má pozitivní vliv na kvalitu spánku, tj. nejen to jak se vám bude dobře usínat, ale i na to, zda se budete v noci několikrát budit.

Vyhoďte léky na spaní.

Už je nebudete potřebovat.

Nejlepší lék na nespavost si v sauně vytvoří vaše tělo úplně samo.

Kvalitnímu spánku pomáhá i ticho a klid, které si člověk v sauně může užívat plnými doušky. Svalové i psychické uvolnění navíc vede k tomu, že se v lidském organismu začne vyplavovat hormon endorfin.

Pokud jste se někdy setkali s pojmem hormon štěstí, tak to je on. Endorfin v mozku způsobuje dobrou náladu, tlumí bolest, člověk se cítí šťastný. Tento hormon hraje důležitou roli i při regulaci teploty organismu.

Vyšší hladina endorfinu v těle vydrží i několik dní.

A protože jsme si už v úvodu řekli, že nejlepší účinky pro tělo dosáhnete pravidelným saunováním, je to další důvod, proč jít do sauny znovu.

Jednoduše si do sauny jdete pro další dávku endorfinu a štěstí.

A když je člověk šťastný, tak nemůže být ve stresu.

To dá rozum.

Relaxujte ve své vlastní sauně

Pobyt v sauně vám pomůže zbavit se každodenních starostí i obvyklého stresu. Vůně dřeva, teplo a ticho jsou samy o sobě uklidňující. Celý organismus se naladí na jinou vlnu, zapomenete na chmury i trápení.

Pro tělo je nejlepší saunovat se na samém sklonku dne.

Před spaním si srovnáte myšlenky, odpočinete si a uklidníte. Sauna je balzám na duši. A její klidová fáze společně s kombinací melatoninu a endorfinu vás připraví na noční režim.

Uvidíte, že po dokonalém vysaunování budete usínat i spát jako miminko.

zpět