Proč se saunovat v zimě a jaké jsou výhody

Proč se saunovat v zimě a jaké jsou výhody

Chladné zimní měsíce jsou pro naše tělo náročné. Energeticky, zdravotně i psychicky. Saunování je velmi účinný způsob, jak si pořádně zahřát nejen tělo, ale i duši. Tepelná terapie uvnitř prohřáté sauny přináší spoustu výhod, které výrazně přispívají k silnějšímu zdraví a celkovému pohodlí během zimních dnů.

Zázraky do deseti minut

Pobyt v horké sauně má pro lidský organismus především preventivní význam. Na začátek si stačí naplánovat saunování alespoň 1x týdně.

Nejdůležitější je pravidelnost, protože blahodárné účinky sauny vydrží maximálně právě oněch 7 dní.

Délka pobytu v sauně se u každého liší – řiďte se vždy tím, jak zrovna ten den zvládáte horko sauny. Většinou se můžete setkat s doporučením časového rozmezí 5 až 15 minut, po kterých následuje ochlazení a odpočinek po stejnou dobu. A toto vše byste měli 3x opakovat.

Saunujte se ve své vlastní sauně v létě i v zimě

Pravdou je, že hlavní saunovací sezóna začíná na podzim a končí s příchodem jara. A v zimě je saunování právem nejoblíbenější.

Ale nebuďte zbytečně striktní. Saunovat se můžete po celý rok – v zimě i v létě.

Zimní saunování vaše tělo prohřeje až, jak se říká, do morku kostí.

Saunování v létě zase naučí váš organismus lépe zvládat teplotní změny a letní horka. Letní sauna zde funguje jako takové výcvikové středisko vašeho termoregulačního systému.

Kdy byste měli saunu raději vynechat?

Finská sauna je charakteristická teplotami, které často přesahují i 100 °C. Pokud se cítíte zdraví, nemusíte se sauny bát. Ale určitě se jí vyhněte, pokud jste nachlazení nebo dokonce máte teplotu.

 

Imunitní systém pevný jako skála

Sauna je nejlepší způsob jak jednou pro vždy skoncovat se zimní chřipkou, rýmou a nachlazením. Horko sauny totiž v lidském těle dokáže vyvolat ozdravné procesy, které vedou ke zvýšené produkci látek mající pozitivní vliv na posílení imunity.

Chřipka se vám vyhne úplně nebo ji zvládnete s lehkostí.

Větší množství bílých krvinek a zvýšená hladina imunoglobinu po saunování v lidském těle vydrží již dříve zmíněných 7 dní.

Podpořte svůj imunitní systém saunováním 

 

3x R: Relaxace + Regenerace + Rehabilitace

Klid, pohoda, ticho a jen vy se svými myšlenkami uprostřed příjemně prohřáté a dřevem vonící kabiny.

Cítíte, jak čas plyne pomaleji. Stačí zavřít oči a rázem se ocitnete v jiném světě. Snadno zapomenete na starosti, které jste nechali venku, než se za vámi zacvakly dveře sauny.

Relaxaci a dokonalý odpočinek si užijete mnohem více, pokud rozpálené saunové kameny polijete vodou. Pára rychle naplní celou saunu a bude se vám o poznání lépe dýchat.

Ozdravný účinek páry můžete ještě znásobit přidáním pár kapek vonné esence do vody.

Saunujte se a relaxujte ve své vlastní sauně

Teplo sauny působí i na svaly a klouby. Zrychluje frekvenci srdeční činnosti, rozšiřuje cévní systém a rychlejší dýchání okysličuje celé tělo. Současně se potem vyplavují toxiny a nežádoucí látky.

To vše ocení zejména sportovci, protože unavené svaly přestanou rychleji bolet, ale účinky regenerace v sauně rychle pozná úplně každý.

Sauna také pomáhá po úrazech nebo při bolestech kloubů či zad. Účinná rehabilitace teplem se proto často používá i v lázních a ozdravných centrech.

 

Ochlazení, které vás bude bavit!

Avanto!

To je finské slovo, které označuje díru vysekanou v ledu uprostřed zamrzlého jezera. Nejspíš hned vedle své sauny jezero nemáte, to ale vůbec nebrání tomu, abyste si mohli užívat ochlazení podle svého gusta.

A ochlazení patří ke každé sauně.

Protože jinak má sauna sotva poloviční zdravotní účinky.

Saunování má blahodárné účinky pro naše tělo

Zimní měsíce jsou pak pro ochlazování doslova stvořené. Čeká vás spousta zábavy – vždyť stačí využít to, co příroda nabízí:

  • studená voda: buď váš vlastní bazén nebo v lepším případě koupací jezírko, využít můžete ale i ochlazovací káď. V zimě bude voda vždy dostatečně studená.
  • sníh: čerstvě napadaný sníh je pro ochlazení ideální, když ho je hodně, můžete do něj skočit, pokud napadl jen poprašek, zkuste se v něm vyválet, velká porce zábavy je zaručena
  • čerstvý vzduch: toto ochlazení vás nebude stát vůbec nic, stačí vystavit tělo proudícímu chladnému vzduchu, kterého v zimě nikdy není nedostatek.

 
Venkovní nebo vnitřní sauna?

Popsané způsoby ochlazení neodmyslitelně patří k sauně na zahradě. Venkovní sauny však mají i mnoho dalších výhod – třeba to, že nejste limitováni prostorem.

Protože na zahradě či terase máte určitě místa habaděj.

Navíc je saunování v přírodě obohacující. Je to návrat k tradicím, který vás doslova nabije další energií, kterou ve vnitřní sauně nikdy nepoznáte.

Saunovat se venku je možné po celý rok.

Oproti tomu bude domácí sauna v interiéru vždy levnější. Pokud máte dostatek místa, můžete si pořídit samostatně stojící saunu. Tak nejvíce vynikne její krása.

Problém nejsou ani šikmé stropy nebo nestandardní rozměry prostoru – v takovém případě se jedná o saunu na míru, kterou lze přizpůsobit ve všech směrech.

Oba druhy saun si můžete prohlédnout i vyzkoušet v našem saunovém Showroomu. Přijďte se přesvědčit o jejich výhodách na vlastní oči a kůži!

zpět