Proč používat kvalitní saunové kameny?

Proč používat kvalitní saunové kameny?

Klasická sauna je, ve své podstatě, typ suché sauny s teplotami kolem 80 až 130 °C a suchým vzduchem (přesněji s nízkou vlhkostí vzduchu). Finové však přišli na to, že se jim mnohem lépe dýchá a saunování si více užijí, pokud má vzduch v sauně vyšší vlhkost, konkrétně až několik desítek procent.

Jak tedy vlhkost v sauně regulovat?

Kameny se valí na vaše saunová kamna

Vlhkost v sauně se nejčastěji zvyšuje poléváním saunových kamenů umístěných na saunovém topidle. Někteří Finové polévají chladnou vodou přímo své tělo, ale to lze doporučit jen opravdu otrlým a zkušeným saunujícím.

Saunové kameny dokonale absorbují tepelnou energii z kamen a tu postupně sáláním uvolňují do prostoru sauny. Tím lze prodloužit saunovací proceduru a něco málo ušetřit na elektrické energii.

Ve chvíli, kdy v sauně docílíte svoji oblíbené provozní teploty, lze začít s poléváním kamenů a tím zvýšit vlhkost vzduchu.

Vodu si přineste do sauny v dřevěném vědru, nepoužívejte skleněné nádoby: sklo v sauně pálí a může se snadno rozbít. Na našem eshopu nabízíme i výhodný saunovací set naběračky a vědra z tmavého dřeva.

Když do vody nakapete několik kapek vonné esence, můžete saunu rozvonět třeba po pomerančích, severské borovici nebo medových bylinkách či levanduli. Pokud se chcete o tom, jak používat aroma do sauny dozvědět více, doporučujeme vám náš předešlý článek.

Aktualita-Saunove-kameny-1.jpg

 

Jak saunovací kameny používat?

Ze všeho nejdříve si zjistěte, zda vaše saunové topidlo umožňuje polévání – ne všechny typy kamen lze polévat! Dbejte na svoji bezpečnost a tento krok v žádném případě nepodceňujte.

Saunové kameny se pokládají do speciálního koše, který je umístěný na kamnech. Nebo lze kameny opatrně vkládat přímo do saunovacího topidla, mezi topné tyče.

Nejdříve začněte s velkými kameny a na ně pokládejte menší. Důležité je, aby mezi kameny mohl volně proudit vzduch. Čím více kamenů, tím získáte větší plochu, můžete využít větší frekvence polévání a tím vlhčí klima v sauně vytvoříte.

Saunovací kameny občas přeskládejte. Odstraňte drobné úlomky, které se používáním vytváří, a pokud používáte saunová aromata, omyjte kameny čistou vodou.

Na starých kamenech se časem vytváří usazeniny, které ucpávají kamenům póry a ty přestávají plnit svoji funkci. V domácí sauně vyměňte staré kameny za nové zhruba po roce, u veřejné sauny po půl roce – záleží na frekvenci saunování.

 

Jak vybrat saunové kameny?

Kvalitní saunové kameny (někdy se můžete setkat s pojmem lávové kameny) obsahují Olivín, který má vysokou odolnost a ideální vlastnosti – takový kámen méně praská a nepukne při polévání vodou.

V žádném případě nezkoušejte kameny, které najdete okolo v přírodě. Občas se můžete setkat s názorem, že vhodná pro použití v sauně je česká žula (granit) – ta je však kyselá a obsahuje křemen, který rád praská. Můžete se tak v sauně snadno zranit nebo si nenávratně poškodit kamna či topné spirály.

My dovážíme saunové kameny z Finska – lépe akumulují teplo, minimálně se drolí a vydrží vám mnohem déle.

zpět