Co je biosauna a proč je stále oblíbenější

Co je biosauna a proč je stále oblíbenější

Když jsme v našem e-shopu viděli statistiky prodeje saunových kamen za minulý rok, samotné nás překvapil rostoucí zájem o kamna pro bio saunu. Na druhou stranu – není se čemu divit. Biosauna má spousty výhod, posiluje zdraví, je v ní příjemnější teplota a vyšší vlhkost než v sauně. Je někde na půl cesty mezi saunou a parní kabinou.

Ostatně, pro všechny, kdo tento novodobý trend v saunování neznají, je určen tento článek. Pojďme si představit hlavní výhody biosauny:

Do biosauny mohou kardiaci i děti

Finská sauna je charakteristická vysokými provozními teplotami okolo 90 – 110 °C a velmi suchým vzduchem. Jenže takové prostředí však nevyhovuje každému a pro osoby s kardiovaskulárními problémy je doslova nebezpečné.

Vysoké teploty ve finské sauně totiž rozšiřují cévy a zvyšují tepovou frekvenci.

Máte-li srdce v pořádku, je to skvělá kombinace a povzbuzení pro váš organismus. Avšak trpíte-li vysokým krevním tlakem, hrozí vám v sauně dokonce infarkt nebo mrtvice.

Oproti tomu biosauna dokonale kombinuje dvě prostředí – finskou saunu a parní lázeň:

  • teplota v biosauně je pouze 50 – 60 °C
  • relativní vlhkost vzduchu je okolo 30 – 60 %
  • vzduch lze provonět vonnými silicemi (aromaterapie)

Proto se někdy biosauně říká parní sauna. A díky příjemnějšímu prostředí ji tak mohou využívat děti nebo starší lidé a v rozumné míře ji mohou navštěvovat i osoby s vysokým krevním tlakem.

Pokud vám tedy nevyhovuje suchý vzduch a vysoké teploty ve finské sauně, je pro vás biosauna ideální volbou.

 

Jedna biosauna je lepší než deset doktorů

Stejně jako je technologicky biosauna spojením dvou prvků, podobně se kombinují a násobí i zdravotní výhody pro lidské tělo.

Aktualita-biosauna-3.jpg

Blahodárných účinků je tedy mnohem více než kdybyste byli jen ve finské sauně nebo jen v parní lázni:

  • biosauna je příznivější pro dětský organismus i starší osoby
  • posiluje srdce a kardiovaskulární systém těla
  • díky vyšší vlhkosti rychleji uvolňuje dýchací cesty
  • kombinace teploty a páry dokonale regeneruje svaly
  • čistí póry, zvyšuje elasticitu kůže, vyhlazuje pleť, odplavuje nečistoty
  • biosauna je skvělou prevencí proti nachlazení
  • posiluje imunitu, pomáhá při alergiích
  • pomáhá při bolestech svalů a kloubů
  • pomáhá při stresu, uklidňuje, uvolňuje

Aktualita-biosauna-6.jpg

Naopak, pokud se léčíte s poruchami srdečního rytmu nebo máte teplotu, je pro vás biosauna, stejně jako všechny ostatní typy saun, bohužel zapovězena.

Pravidla saunování v biosauně pak v podstatě kopírují to, co znáte z klasické finské sauny.

Délka pobytu v prostředí biosauny se doporučuje 10 – 15 minut, ale vždy je nutné se řídit tím, jak se cítíte. Většinou se lze saunovat v biosauně déle, než ve finské sauně. Naslouchejte svému tělu a i kdybyste se cítili nepříjemně třeba pouze za pět minut, saunu raději opusťte.

Po saunování v biosauně následuje, stejně jako u finské sauny, ochlazení. To by mělo být nejraději šokové. Toto pravidlo výborně splňuje například prostorově i finančně nenáročné polévací vědro, které se montuje na strop nebo na stěnu.

 

Zvenku rozdíl mezi saunou a biosaunou nepoznáte

Rozdíl je uvnitř. V technologii. Kamna pro biosaunu jsou konstrukčně složitější a jiná, než topidla pro finské sauny. Speciální topidla pro biosauny mají navíc speciální výparník pro ohřev vody a obsahují často i nádobky na vonné esence.

Aktualita-biosauna-2.jpg

Doplňování vody do výparníku se pak děje buď plně automaticky nebo manuálně.

Stejně jako u kamen do finské sauny se i v kamnech pro biosauny používají saunové kameny. Ty skvěle akumulují teplo a postupně ho vydávají zpět.

Regulace pro biosauny jsou také jiné než ty, které se používají pro finské sauny. Řídící jednotka musí v biosauně udržovat stabilní teplotu i vlhkost. Informace o prostředí získává prostřednictvím čidla vlhkosti.

Regulace se řídí pravidlem 140 bodů: teplota a vlhkost nesmí přesáhnout součet 140, abyste se neopařili – takže můžete mít například teplotu 40 °C + vlhkost 90 % nebo naopak vyšší teplotu a nižší vlhkost, třeba 85 °C + vlhkost 55 %.

Aktualita-biosauna-4.jpg

Biosaunu lze umístit uvnitř v domě či bytě nebo venku, na zahradě nebo terase. A to jak samostatně stojící kabinu nebo jako částečně nebo plně vestavěnou. Zde nejsou téměř žádná omezení. Pozor: při umístění biosauny v interiéru ale budete muset vyřešit odvětrání a cirkulaci vzduchu.

Protože lidé v biosauně nejraději leží (a z hlediska prohřívání těla jde o ideální polohu), doporučujeme zvolit minimální vnitřní rozměr okolo 210 centimetrů.

 

Aromaterapie – to nejlepší nakonec

Už jsme to naznačili: saunové topidlo pro biosauny umožňuje dolévat do speciální mističky vonné a éterické oleje. Můžete se tak plně oddávat aromaterapii – nechat na své tělo působit vonné esence. Funguje to.

Aktualita-biosauna-1.jpg

Použití je velmi snadné: do kalíšku na kamnech nalijete vodu a do ní nakapete několik kapek esence. Dnes lze zakoupit široký sortiment různých vůní a stejně tak i velikosti balení od několika mililitrů až po velká balení např. 10 litrů.

O používání aroma do sauny, jak vůně vybírat a jak funguje na lidské tělo i mysl, jsme už psali dříve. Každopádně i zde, jako všude jinde platí, že nic by se nemělo přehánět a přednost bychom měli dát produktům na přírodní bázi.

Aktualita-biosauna-7.jpg

Pokud byste chtěli o biosaunách vědět více, nebo byste si nějakou rádi prohlédli či vyzkoušeli, navštivte nezávazně náš saunový a wellness showroom v Praze Uhříněvsi. Tam uvidíte několik různých saun a infrasaun vedle sebe, na požádání vám ji rádi roztopíme a budete si moci porovnat i rozdílnost prostředí finské sauny a biosauny.

zpět