Jaký vybrat do sauny infrazářič, abyste nenaletěli?

Jaký vybrat do sauny infrazářič, abyste nenaletěli?

Pokud vybíráte infrasaunu a nevíte, jaké infrazářiče pro vás budou nejlepší, pak je vám určen tento článek. Představíme vám nejčastější druhy infrazářičů, které výrobci nabízejí a řekneme si, v čem jsou jednotlivé typy lepší nebo horší.

Chcete prohřívárnu nebo infrasaunu, která léčí?

Přemýšlíte, jak je možné, že infrasauna, kterou jste včera viděli u nedalekého prodejce, má na sobě cedulku s cenou kolem dvaceti tisíc a jiná, podobně velká, stojí 3x tolik?

Základní rozdíl je v kvalitě provedení a použitých materiálech.

Existují dvě možnosti. Infrakabinu buď vyráběly stroje v Číně nebo pečlivé lidské ruce v Čechách. Obě země původu začínají na písmenko č, ale to jediné mají společné.

Zavřete oči a přejeďte rukou po lavici levné sauny a po lavici její dražší sestřičky. Hned poznáte, která je hladší a lépe zpracovaná. Na jediný dotyk.

A malá nápověda: ta strojově vyráběná na tom bude vždy o poznání hůře.

Vliv na cenu má i použité dřevo a jeho síla. Je jasné, že palubka o síle několika milimetrů se životností i pevností nemůže vyrovnat dřevu mnohem silnějšímu.

Infrazářiče Vitae

Srovnejte například pevnost cedru a skandinávského smrku. Dobrý prodejce vám vzorky použitých prken rád ukáže.

Určitým vodítkem může být i celková váha sauny. U té lehčí se určitě někde šetřilo.

Ale srdcem a nejdůležitější částí každé infrasauny jsou infrazářiče. A zde jsou rozdíly největší. Jak cenové, tak účinky infrazářičů na lidský organismus.

Pokud nebudete věnovat výběru infrazářičů dostatečnou pozornost, budete mít místo infrasauny jen obyčejnou prohřívací kabinu. Výsledek pak bude podobný, jako byste si doma sedli k topení – zahřeje vás, ale zdravotní účinky nebudou žádné.

 

Co je vlastně infrazáření?

Na rozdíl od finské sauny se v infrakabině neohřívá vzduch, ale infračervené paprsky prohřívají přímo vaše tělo. Proto je infrasauna rozehřátá a připravená k použití dříve, než jakákoli finská sauna (v závislosti na použitém typu infrazářičů).

Infrazářiče Vitae

Infračervené záření je elektromagnetická záření, které má vlnovou délku větší než viditelné záření, ale menší, než mikrovlnné záření. Infrazáření je tedy pro lidský zrak neviditelné, lze jej zobrazit jen pomocí speciálních kamer.

Infračervené záření ohřívá váš organismus bezkontaktně, přímo, působením infrapaprsků.

Není tedy podstatné, jaká je teplota vzduchu uvnitř infrasauny, ale jaké paprsky umí vyzařovat infrazářiče.

 

Jenže pozor: každý infrazářič neumí produkovat to správné infrazáření

A v tom je rozdíl mezi obyčejným a kvalitním zářičem. Kvalitní infrazářič totiž produkuje celé spektrum infrazáření. Podobně, jako to umí opravdické sluníčko.

Na druhé straně je pak obyčejný infrazářič, který produkuje jen část záření. A to k léčivým účinkům nestačí.

Infrazářiče Vitae

Infrazářiče můžeme rozdělit podle vlnové délky infrazáření, které umí produkovat na tři skupiny:

  • IR-A (krátké vlny): pouze tento typ infrazáření umí pronikat hluboko do podkoží a má výrazně největší léčivé účinky; vlnová délka tohoto záření je 0,07 – 1,4 mikronu
  • IR-B (střední vlny): toto záření neproniká do takové hloubky, jako typ A, ale stále má určité léčebné účinky; vlnová délka je 1,4 – 3 mikrony
  • IR–C (dlouhé vlny): ohřívá jen povrch kůže, takže jde jen o prohřívání a léčivé účinky jsou minimální; vlnová délka je nad 3 mikrony

Pro lidské tělo je nejpřirozenější, když infrazářič umí vyzařovat všechny 3 typy infrazáření. Účinky na organismus jsou tak největší, mimo to se jednotlivé typy záření vhodně doplňují a posilují tak léčivý účinek.

 

Není infrazářič jako infrazářič aneb 4 základní typy

Pro stavbu domácí infrasauny se nejčastěji používají následující infrazářiče:

Infrahalogenové lampy Vitae:

technicky nejdokonalejší a nejmodernější infrazářič. Infrazářič Vitae je sice nejdražší, ale má téměř neomezenou životnost a plného výkonu dosahuje už 1 sekundu po zapnutí. Jen zářiče Vitae umí produkovat všechny 3 druhy infrazáření, takže mají největší léčivé účinky.

Keramické infrazářiče:

patří mezi nejlevnější, rychle se rozehřejí, ale mají větší spotřebu elektrické energie než např. karbonové zářiče. Keramický infrazářič mívá povrchovou teplotu kolem 200 až 300 °C a proto bývá překrytý ochrannou mříží. Poskytuje pouze dlouhé vlny infračerveného záření, takže léčivé účinky jsou minimální.

Magneziové infrazářiče:

magneziová trubice vyzařuje střední a dlouhé spektrum infrazáření. Bývají také překryté ochrannou mříží. Magneziový infrazářič bývá nejčastějším kompromisem co se ceny a vlastností týče.

Karbonové infrazářiče:

Mají ze všech zářičů nejnižší teplotu okolo 70 až 170 °C což znamená, že infrasaunu budou rozehřívat nejdéle. Jsou relativně efektivní a infrapaprsky vyzařují rovnoměrně.

Světelně keramické infrazářiče (Red Light):

Jsou mnohem teplejší než keramické zářiče, dosahují teplot 300 až 500 °C, takže saunu rozehřejí za pár minut. Kromě tepla vyzařují i světlo, takže máte při saunování lepší pocit.

Infrazářiče Vitae

 

Od tohoto roku jsou nejlepší infrazářiče Vitae ještě lepší

Absolutní novinkou tohoto roku jsou vylepšené prémiové infrazářiče Vitae Protect. Ty vycházejí z původních zářičů Vitae (viz výše), ale navíc mají dvě důležité vlastnosti:

  • nové krycí sklo: speciální sklo chrání před vysokou teplotou zářičů a má speciální vrstvu s filtrem, který vylepšuje vlastnosti infrazáření
  • zvýšená odolnost proti vlhkosti: díky této vlastnosti jsou nyní infrazářiče vhodné i pro použití v bio-sauně, kde je vyšší vlhkost vzduchu.

Infrasauna Glassy

 

Jaká je tedy rada pro výběr infrazářiče?

Kdybychom mohli poradit jediné pravidlo pro výběr infrasauny, tak by bylo následující – na infrazářičích nešetřete.

Ušetřete na čemkoli jiném, ale ne na infrazářičích.

Levné zářiče vás jen prohřejí a nemají žádné léčivé účinky. Unavené svaly vás tak budou bolet dál a léčivé účinky na váš organismus budou minimální. Ušetříte. Ale budete si stále říkat: proč ta infrasauna není taková, jak jsem očekával.

Přijďte si nezávazně vyzkoušet nejkvalitnější infrazářiče Vitae do některé z našich ukázkových infrakabin. Náš showroom najdete v Praze – Uhříněvsi a kromě infrasaun zde máme vystavené i finské sauny, vířivky a parní kabinu.

Těšíme se na vás!

zpět