Saunování v létě – skvělý nápad nebo šílenost?

Saunování v létě – skvělý nápad nebo šílenost?

Hlavní sezóna saunování spadá do chladných zimních měsíců. Tak si to mnozí z nás myslí a jakmile začne být venku tepleji, návštěvy sauny postupně ustanou. A to je chyba. Protože saunování v létě je zdraví prospěšné a lidskému tělu pomáhá zvládat letní horka.

Něco jako aklimatizace

Vezměte si horolezce. Pokud chtějí zdolávat vysoké hory, musí trénovat, aby se jejich organismus přizpůsobil nižšímu tlaku vzduchu, který ve velkých výškách panuje. Říká se tomu aklimatizace a k požadovanému přizpůsobení je zapotřebí určitý čas usilovného tréninku.

Pokud je naším cílem lépe zvládat letní horké dny, lidské tělo má tu vlastnost, že se nechá pružně vytrénovat. Díky takto vylepšené termoregulaci organismu pro vás bude zvládnutí letních venkovních teplot nad 30 °C doslova hračkou.

Princip je až překvapivě jednoduchý.

Saunujte se i v létě

Aby vaše tělo dokonale fungovalo i v létě, stačí pravidelně, po celý rok (alespoň jednou týdně), chodit do sauny.

Organismus je v sauně vystaven teplotám prostředí kolem 100 °C. Působením vysoké teploty se zahřívá pokožka a v podkoží začne rychleji proudit krev. Srdce tluče rychleji a krevní oběh pracuje na vyšší výkon.

Zjednodušeně se dá říci, že v sauně v těle vzniká umělá horečka (zvýšená teplota těla). Tato mírná zátěž posiluje organismus a trénuje jeho odolnost.

Klinickými studiemi bylo zjištěno, že saunováním se snižuje hladina cukrů v těle, posiluje srdce a zlepšuje prokrvení organismu.

A proto je dobré chodit do sauny po celý rok. V létě nevyjímaje. Letní horka vás tak nezaskočí a budete je zvládat s přehledem.

 

Omezení nadměrného pocení

Víte, co je Termoterapie? Jde o léčivou metodu, která využívá účinky tepla na lidskou tkáň. Pokud po vás při sebemenší fyzické aktivitě tečou proudy potu, sauna vám pomůže i v tomto případě.

Sauna vylepšuje automatickou termoregulaci lidského těla. Vaše tělo tak bude zvládat mnohem lépe fyzickou námahu i přechody z teplého do studeného prostředí, které je pro letní dny v moderní společnosti typické (když například přijdete z venku do klimatizované místnosti a obráceně).

Sauna vylepšuje automatickou termoregulaci

Tato vlastnost vám pomůže nejen v parném létě, ale také v zimě, kdy díky tréninku v sauně, dokáže vaše tělo rychleji reagovat na přechod z venkovního mrazu do vytopeného domu.

 

Budete běhat rychleji

Pokud sportujete, už jste o tom určitě slyšeli. Během saunování teplo blahodárně působí na regeneraci unavených svalů a kloubů. Toho využívají i profesionální sportovci. Byla by škoda této vlastnosti nevyužít i v létě.

Finská sauna umí také detoxikovat organismus a vyplavuje škodliviny.

Sauna působí na regeneraci svalů a kloubů

V sauně zesílí vaše srdce, stane se odolnějším, posílí plíce a vy se nebudete zadýchávat během sportovního výkonu. A pokud nesportujete, bude se vám o poznání snadněji chodit třeba do schodů.

 

Štíhlé tělo do plavek

Chcete-li zhubnout, máte dvě možnosti. Můžete hodinu jezdit na kole nebo běžet. Anebo strávit půlhodinku v sauně. Oběma způsoby totiž spálíte zhruba 600 kcal.

Vaše tělo dokáže během saunování rychleji spalovat tuky. Při vysokých teplotách vzduchu dochází v lidském organismu k procesu, který vede k rozpouštění tuků. To vše díky zrychlenému krevnímu oběhu, vyšší srdeční tepové frekvenci a procesech, které vedou k přirozenému zachování teploty těla v teplém prostředí.

Během saunování se rychleji spalují tuky

Zajímavé je, že sauny s velmi vysokými teplotami (typicky suchá finská sauna), mají na hubnutí menší vliv. Nejlepší teploty pro nastartování procesu hubnutí jsou kolem 50 °C – ty jsou typické pro infrasauny nebo biosauny.

 

Hladká kůže a ňadra dmoucí

Saunování zlepšuje prokrvení pokožky. Vlivem tepla se otevírají kožní póry, kůže se přirozeně čistí, vyplavují se toxické látky a během prudkého ochlazení dochází opět k jejímu smrštění.

Tímto procesem se zvyšuje elasticita kůže. Kůže je viditelně pevnější a bez černých pupínků.

Pokud vás trápí akné, dokáže vám i s tímto zdravotním problémem sauna pomoci. V podstatě to funguje tak, že vysoké teploty v sauně zabíjí bakterie, které často akné buď přímo způsobují, nebo zhoršují. Díky antibakteriálním účinkům saunového prostředí se tak vaše akné začne pomalu zlepšovat a postižená místa léčit.

 

Zbavte se pomerančové kůže a celulitidy

Pomerančová kůže a celulitida není jen výsadou žen. Trápí často i muže. A překvapivě existuje jednoduchý lék, který tento problém pomůže řešit.

Celulitida může mít mnoho příčin a vzniká i z přemíry stresu. Naordinujte si pravidelný pobyt v sauně a relaxujte. Vaše tělo se zklidní a pokud se naučíte úplně „vypnout“ pomůžete organismu nastartovat ozdravovací procesy. Sauna je na to ideální místo.

Do sauny choďte pravidelně a relaxujte

Abyste se zbavili celulitidy, je pro vás ideální parní kabina nebo finská sauna. Díky teplému prostředí se vaše tělo prohřeje a zrychlí se metabolismus podkoží a kůže. Díky teplu v organismu lépe koluje lymfa (tekutina, která má vliv na metabolismus a obranný systém těla), kůže je hydratovaná a vláčná.

Účinky saunování na kůži může také znásobit saunovací kartáč nebo masáže saunovacími metličkami.

 

Vítejte v klubu pevného zdraví!

Během letních měsíců dostává lidské tělo pořádně zabrat. To máte: sluníčko, vedro k padnutí, ledové nápoje, koupání v rybníku, klimatizace, spousta bakterií… s tím vším si musí naše imunita poradit.

Pravidelné saunování pomůže tělu

Pravidelné saunování pomůže tělu se s těmito různorodými vlivy lépe vyrovnat a zvládat je. A pokud chodíte do sauny v zimě, bylo by škoda tento dobrý zvyk v létě přerušit.

Zdravotní účinky saunování jsou totiž trvalejší a větší, pokud se saunujete pravidelně – proto nevynechávejte návštěvu sauny i v horkém létě.

Díky sauně bude váš organismus odolnější a zdravější.

zpět