Poznejte všechny druhy saun a jejich účinky na zdraví – díl 1.

Poznejte všechny druhy saun a jejich účinky na zdraví – díl 1.

Když se řekne sauna, představí si většina z nás klasickou finskou saunu ze dřeva, kde se vodou polévají saunové kameny a z nich se valí pára. Svět saun je však mnohem bohatší a barevnější, než si možná myslíte.

Suchá, vlhká a parní – to vše sauna může být

Když rozdělíme sauny podle typu prostředí, které je pro ně charakteristické, dostaneme 3 základní typy:

1. Suchá sauna

Typickým představitelem této kategorie je finská sauna s velmi suchým vzduchem a vysokými teplotami, často překračujícími 100 °C.

Suchá sauna

Vysoké teploty a suchý vzduch však nevyhovují každému, hůře se v nich dýchá. Tento typ sauny je poměrně velkou zátěží pro lidský organismus, a proto není vhodný pro malé děti nebo nemocné či starší osoby.

2. Vlhká sauna

Vlhkost kolem 80 % a teploty 70 – 80 °C, tak se pozná vlhká sauna. Díky nižší teplotě a vyšší vlhkosti se zde lépe dýchá, takže pokud se neléčíte s nemocným srdcem nebo vysokým tlakem, zvládnete toto prostředí bez potíží.

Vlhká sauna

3. Parní sauna

Někdy se jí také říká parní kabina a 100 % vlhkost vzduchu zde vždy zajišťuje parní generátor (vyvíječ páry). Teploty 35 – 50 °C pak vhodně doplňují klima této sauny, takže se příliš neliší od toho, co můžete dýchat v deštném pralese.

Parní sauna

Tento typ je vhodný i pro ty, kdo do klasické suché nebo vlhké sauny ze zdravotních důvodů nemohou. Pára vám pročistí pokožku a odplaví z těla toxiny. Vdechováním teplé páry se zvlhčují dýchací cesty a posiluje imunitní systém.

 

A co vnitřní nebo venkovní sauna?

Sauny lze také dělit podle toho, kde se nacházejí. Historicky se sauny stavěly výhradně mimo obytné prostory a to z jednoduchého důvodu: většinou neměly komín, takže se vytápěly pomocí ohniště obloženého kameny, které bylo někde uprostřed sauny.

Proto se těmto saunám někdy říkalo kouřové sauny. Po vyhasnutí ohně se kouř vyhnal ven a pak teprve hurá do sauny. Rozehřáté kameny se postaraly o dlouhotrvající sálavé teplo.

Vnitřní sauna

Ideální umístění sauny v domě bývá v samostatné wellness místnosti, nejčastěji společně s ochlazovacím koutem, odpočívárnou, vířivkou či bazénem.

Vnitřní sauna

K tomu je však zapotřebí poměrně hodně prostoru – a ten je dnes vzácný, takže se můžeme se saunou setkat třeba koupelně nebo v ložnici (to je časté místo zvláště pro infrasauny).

Vnitřní sauna může být řešena jako klasická samostatně stojící kabina, nebo může být částečně nebo zcela vestavěná do nějakého předem daného prostoru. Vestavby jsou však technicky možné jen v případě individuálního řešení sauny na klíč.

Vnitřní sauna na klíč

Stavebně a designově lze u vnitřní sauny použít jako stěny standardní dřevěné palubky z různých druhů dřeva: například smrk, hemlock, abachi atd. V poslední době jsou čím dál oblíbenější různě řešené prosklené stěny, výjimkou nejsou ani stěny z kamenného obložení nebo speciálních kamenných desek.

Venkovní sauna

Pokud mohly být stěny interiérové sauny ze skla, tak u venkovní sauny by se nám skrz sklo ztrácelo cenné teplo, takže stěny jsou zde výhradně dřevěné a vyplněné kvalitní izolací.

Kvalita izolace je zde zcela zásadní a na ní záleží, kolik vás bude jeden saunovací cyklus stát.

Venkovní sauna

Setkat se můžete se dvěma typy řešení venkovní sauny:

  • Saunový domek: konstrukčně podobný domu ze dřeva (dřevostavba), složitější, ale nejkvalitnější a zároveň trvanlivější řešení
  • Venkovní sauna: vzhledově klasická interiérová sauna, která má jen lépe izolované stěny a střechu proti povětrnostním podmínkám

Typickým umístěním venkovní sauny bývá terasa nebo zahrada.

Pokud budete mít někdy možnost saunovat se venku a sledovat z okna roztopené sauny jak poletuje listí ze stromů, nebo se snášejí vločky sněhu, určitě si tento způsob saunování zamilujete.

Saunování v přírodě je nejen krásné, ale nabije vás mnohem větší energií, než když se saunujete kdekoli v interiéru.

 

Může do sauny každý?

Pravidelné saunování zvyšuje odolnost organismu proti nachlazení a různým virózám a posiluje imunitu. Díky vysokým teplotám se tělo v sauně začne prudce potit a tímto způsobem se tělo přirozenou cestou zbavuje nečistot, škodlivých látek a toxinů.

Saunování je zdraví prospěšné

Ovšem vysoké teploty a suchý vzduch v některých typech saun může citlivým jedincům způsobit zdravotní problémy, místo očekávané relaxace a uvolnění.

Proto by do sauny neměli chodit:

  • Těhotné ženy
  • Lidé s onemocněním křečových žil
  • Osoby se záněty a nedostatečnou funkčností ledvin
  • Epileptici a lidé s nemocnou štítnou žlázou

Sauně se vyhněte i v případě, že jste po bohatém jídle nebo jste unaveni či ospalí. Během saunování sledujte jak reaguje váš organismus a pokud se budete cítit malátní nebo se vám začne hůře dýchat, saunu neprodleně opusťte.

 

V pokračování našeho článku se zanedlouho podrobněji podíváme na jednotlivé druhy saun, prozradíme vám, jak pomáhají vašemu zdraví a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

zpět