Ochlazování patří k saunování jako bublinky do šampaňského

Ochlazování patří k saunování jako bublinky do šampaňského

Řešit ochlazování teď v zimě? Rozhodně ano! Protože právě nyní je saunovací sezóna v plném proudu a pokud má mít saunování maximální účinek na vaše zdraví, nesmíte zapomenout se po dokonalé potící terapii v sauně i řádně ochladit.

Nejlepší a nejkrásnější ochlazovny mají Finové

Zemí s největší tradicí saunování, a všeho co k němu patří, je samozřejmě Finsko. Je to země plná lesů a tím pádem i venkovních saun. Velmi často těch tradičních, postavených z bytelné kulatiny.

Nejlepší a nejkrásnější ochlazovny mají Finové

Tam, na mrazivém severu, to s ochlazováním v přírodě mají jednoduché. Prostě vezmou sekyru a do zamrzlého jezera, někde poblíž svého saunového domku, vysekají do ledu dostatečně velkou díru. Říkají jí avanto.

Když se dosyta vysaunují, naskáčou (nejraději všichni společně, protože Finové se většinou saunují v hojném počtu) do avanta aneb díry v ledu. Už jste si to představili? Přijde vám skok do ledové vody až příliš odvážný? Možná. Jenže toto prudké ochlazení má zásadní zdravotní význam.

 

Jak vlastně reaguje lidský organismus v horku sauny a při ochlazení?

V klasické finské sauně dosahují teploty nezřídka 100 °C a vlhkost vzduchu je extrémně nízká. Jakmile do sauny vstoupíte, váš organismus se začne zahřívat a ve své podstatě bojuje s horkem následujícím způsobem:

  • stoupá krevní tlak a srdce tluče 2-3x rychleji než normálně
  • jak teplo proniká stále hlouběji do těla, zahřívají se i spodní části podkoží
  • aby nedocházelo k zahřívání orgánů, tělo otevře kožní póry a začne se potit
  • pot váš organismus ochlazuje
  • zároveň se s vodou v potu vylučují toxiny a škodlivé látky

Saunování je pro lidský organismus poměrně náročné – uvádí se, že podobně jako trénink ve fitness nebo jako byste několik minut běhali.

Důležité je ochlazení po saunování

Poté, co absolvujete proceduru v sauně, měli byste tělo ochladit. Nejlépe prudce, šokově. Ale jen, pokud to váš zdravotní stav dovolí! Takže pokud se na to necítíte, klidně se ochlazujte pozvolna – nejlépe začít od nohou, nikdy nezačínejte s ochlazováním od hlavy.

Díky ochlazení se zpomalí srdeční tep a sníží se teplota těla, okysličí se krev. Za to se vám organismus odvděčí příjemným pocitem dokonalého osvěžení.

Ochlazením jste dokončili jeden klasický saunovací cyklus. Poté můžete znovu do sauny a celý proces opakovat.

Po absolvování procesu v sauně tělo ochlaďte

Těmito prudkými změnami teplot dokonale trénujete vlastní organismus a zvyšujete jeho obranyschopnost proti externím vlivům, dochází k posilování imunitního systému. Budete-li se saunovat pravidelně, nebudou vás trápit vysoké teploty v létě ani mráz v zimě. Vaše tělo se se změnami teplot mnohem lépe vyrovná.

Po každém saunování nezapomínejte na odpočinek. Dejte tělu dostatek času na zotavení, většinou se doporučuje kolem půl hodiny klidu. V té době dochází v těle k ozdravným procesům a regeneraci.

 

K ochlazení vedou dvě cesty

Je to tak: ochlazovat se můžeme dvojím způsobem. A oba jsou správné. Jde jen o to, který vám a vašemu tělu bude vyhovovat více:

  • Rychlé a prudké ochlazení: tradiční způsob ochlazení skokem do ledové vody. Avšak pozor na teplotní šok – ten není cílem ochlazení!

  • Pomalé a šetrnější ochlazení: pokud jste saunový benjamínek, zkuste to nejdříve pomalu – postupujte od nohou a postupně ochlazujte ruce, pak záda a krk a nakonec tvář.

 

Ohlazení po saunování je velmi důležité

A ptáte se, jak dlouho byste měli vydržet v ledové vodě? To je velmi individuální. Vždy pozorně vnímejte své tělo a dělejte jen to, co vám vyhovuje a na co se zrovna ten den cítíte. Uvádí se, že v chladu byste neměli pobývat déle, než dvě minuty.

 

Využijte matky přírody – ta ochlazuje nejlépe!

Často dnes zapomínáme na to, že nejlepší způsob ochlazení již existuje od nepaměti. Zvláště pokud máte na zahradě venkovní saunu, můžete pro ochlazení využít:

  • Vodu: skočte do koupacího jezírka nebo bazénu nebo se polévejte ledovou vodou z vědra zavěšeného na stromu, využijte zahradní sprchy. Podstatou je, že voda musí být studená (takže v létě skákat po saunování do vyhřívaného bazénu nemá smysl)

  • Led: když máte to štěstí, že venku mrzne a máte vlastní koupací jezírko nebo vlastníte speciální ochlazovací káď. Případně existují speciální ledové studny či ledové sprchy, kde místo vody padají drobounké kousky ledu.

  • Sníh: my v nížinách máme většinou v zimě smůlu, ale pokud máte saunu na horách, využijte čerstvě napadaného sněhu a jednoduše do něj skočte (pokud ho je málo, tak raději neskákejte po hlavě) anebo se v něm vyválejte. Je to extrémně osvěžující!

  • Čerstvý vzduch: tento způsob funguje jen v zimních měsících a spočívá v ochlazení těla proudícím studeným vzduchem. Výhodou je, že taková ochlazovna vás nestojí ani korunu, nevýhodou je, že si můžete docela snadno uhnat nastydnutí v průvanu.

A nyní se podíváme na jednotlivé technologie, které vám pomohou s ochlazováním i v interiéru u domácí sauny a nejsou závislé na počasí.

 

1. Ledová studna

Začneme tím nejluxusnějším: jedná se o speciální nádobu, která je naplněná až po okraj kousky ledu. Speciální výrobník ledové tříště můžete zakoupit i na našem e-shopu.

Ledová studna

Ledová tříšť se nabírá rukama a potíráte si jí horké tělo. Hlavu raději vynechte – extra studený led by vám nemusel udělat dobře.

 

2. Ochlazovací bazének

Představte si malý bazének, do kterého se vejde jedna osoba. Má šířku jen necelý metr. Je plný ledové vody, protože speciální technologie zajišťuje její teplotu a kromě toho i to, že v zimě bazének nezamrzne.

Ochlazovací bazének

Většinou bývá ochlazovací bazének zapuštěný v zemi a vedou do něj schody, takže se do studené vody noříte pozvolna a tak rychle, jak máte zrovna chuť.

Jeden takový bazének si můžete prohlédnout i v našem wellness showroomu.

 

3. Ochlazovací káď

Dřevěná volně stojící káď, která je naplněná studenou vodou nebo ledovou tříští a vedou do ní schůdky. Určitě jste ji už viděli v nějakém wellness nebo alespoň na obrázku.

Ochlazovací káď

 

4. Ochlazovací sprcha

Sprchu má doma každý a i ona může docela dobře posloužit pro ochlazení. Nevýhodou může být, že teplota vody není dostatečně nízká.

Ochlazovací sprcha

Výhodou naopak je, že tento způsob ochlazování vyhovuje i lidem s vysokým krevním tlakem, malým dětem nebo těhotným ženám, pro které by šokové zchlazení nepřicházelo v úvahu.

 

5. Ochlazovací vědro

Nejčastější způsob ochlazení, který vyniká efektivitou a nezatíží vaši peněženku. Jen si to představte: zatáhnete za provázek, vědro nad vámi se překlopí a vylije na vás litry studené vody.

Ochlazovací vědro

Toto ochlazení je velmi prudké a šokové. Přesně takové, jaké má být. Ale pozor: jak jsme již naznačili dříve – tento způsob zchlazení je vhodný pouze pokud jste zdraví a netrpíte problémy s oběhovým systémem.

Voda totiž dopadá nejdříve na hlavu, což je velmi citlivé místo.

Prázdné vědro se po vylití vrátí do původní polohy a automatický systém dopouštění jej znovu naplní čerstvou vodou. Nemusíte se o nic starat.

Polévací vědro můžete zakoupit i na našem e-shopu.

 

Pokud si nevíte s řešením ochlazování u vaší sauny rady, kontaktujte nás. Rádi vám poradíme nebo doporučíme způsob ochlazení, který vám bude vyhovovat nejvíce. Můžete také nezávazně navštívit naše saunové showroom v Praze – Uhříněvsi, kde osobně probereme vše, co budete potřebovat a vy si budete moci nezávazně vyzkoušet naše sauny i několik způsobů ochlazení.

zpět