Doplňky do sauny – tuning pro každou saunu

Doplňky do sauny – tuning pro každou saunu

Saunování si můžete zpříjemnit různými doplňky a udělat si ho veselejší, krásnější a zábavnější. Dnes vám představíme několik více či méně obvyklých pomůcek, se kterými se v sauně už nikdy nudit nebudete.

Saunové metličky aneb neobyčejné větvičky co léčí

Svazek březových větviček, který udělá dobře vašemu nosu, imunitě a hlavně zádům. Funguje to jednoduše: do ruky vezměte metličky, lehce je navlhčete a jemně se s nimi dotýkejte těla. Buď svého nebo partnera.

Saunové metličky

Metličkováním se pročistí pokožka a z listí a konečků větviček se uvolňují přírodní éterické oleje a aromatické látky. Díky tomu se vám bude lépe dýchat, prokrví se pokožka budete se cítit lépe.

Více se o saunových metličkách, jejich druzích a různých způsobech použití dočtete v našem starším specializovaném metličkovém článku.

 

Sůl nad zlato!

Jako v pohádce se budete ve své sauně cítit pokud do ní přidáte solné krystaly. Nejlepší jsou ty ryze přírodní, co pocházejí z himalájských solných dolů. Používají se jak ve finské sauně, tak v infrasauně.

Solné krystaly

Vlivem tepla a vlhka se ze solných cihliček uvolňují mikročástečky, které pronikají do pokožky a do dýchacích cest. Solné ionty posilují váš imunitní systém a skvěle pomáhají při dýchacích obtížích, bronchitidě nebo nastydnutí.

Používají se i pro léčbu kožních chorob a pomáhají vylepšit duševní rovnováhu. Příjemně voní. A nejsou drahé. Vyzkoušejte, určitě je doporučujeme.

Pokud se použijí celé solné cihličky a podsvítí se světlem, vznikne zajímavý vizuální efekt – ale na to je vhodné myslet už při stavbě sauny. Naše dceřiná společnost SaunaSystem používá solné cihly pro celé stěny interiérových saun.

 

Nosíte do sauny čepici?

Nenosíte? Ale to byste měli! Protože saunová čepice vaši hlavu ochrání před přehřátím a vlasy před suchým vzduchem. Vaše vlasy se tak nebudou vysušovat a přestanou se konečně po saunování snadno lámat.

Saunová čepice

Kvalitní saunovou čepici poznáte tak, že je vyrobena z přírodních materiálů, většinou ze lnu nebo bavlny. Hrubší povrch čepice zároveň napomáhá i k prokrvení pokožky.

 

Saunový polštář pro větší pohodlí

Kdepak, ten co máte doma v ložnici nebo na sedačce v obýváku se do sauny opravdu nehodí. Abyste si mohli během saunování užívat ještě větší pohodlí než obvykle slouží speciální saunový polštář.

Saunový polštář

Je ze 100 % přírodního plátna a uvnitř je silikonové vlákno, kterému nevadí vlhkost a je nehořlavé. A kromě sauny si můžete takový polštář vzít třeba do koupelny.

 

Vylepšete si saunová kamna na maximum!

Udělejte si z obyčejné sauny aromasaunu. Jak? Pořiďte si držák na kamna s miskou pro bylinky nebo aromatické přísady. Miska se pomocí držáku umístí nad kamna, do ní vložíte rozdrcené bylinky nebo nakapete do malého množství vody aromatické esence.

Držák na kamna s miskou pro bylinky

Postupným odpařováním je pak během chvíle vaše sauna plná léčivých příjemných vůní. Ty pomáhají lepšímu dýchání nebo navodí příjemnou atmosféru – podle typu esence, kterou použijete.

A jak držák na kamna připevníte? Konkrétní řešení záleží na každém výrobci kamen. Například značková kamna EOS už mívají od výrobce připraveny speciální úchyty, na která držák snadno nacvaknete.

Bojíte se, abyste se o rozpálená kamna v sauně nespálili? Pořiďte si dřevěný kryt topidla, který podobné nehodě jednoduše zabrání. Nabízíme spoustu krytů na různé značky a typy saunových topidel.

Dřevěný kryt topidla

 

Vonné oleje a esence do sauny

Většinou se používají tak, že se nakapou do vody v nádobě, umístěné nad saunovými kamny. Mohou se také kapat přímo na saunové kameny. Odpařováním se pak dostávají vonné esence do ovzduší a provoní celou saunu.

Vonné esence do sauny

Vůně do sauny se používají k navození příjemnější atmosféry, lepšímu pocitu během relaxace, ale dokáží pozměnit náladu a prospívají dýchacímu systému.

Esence do sauny se prodávají v různých objemech balení, většinou 100 ml, 250 ml a pro větší sauny nebo veřejné použití i množství 1 l nebo 10 l.

Druhů saunových vůní je nepřeberné množství. Od klasických jednodruhových, jako například červený pomeranč, citron, horská borovice nebo uklidňující levandule až po speciální mixy jako meduňka s medem, citronová máta, cypřišek s rozmarýnem nebo velmi oblíbený mix cedr s vůní pomeranče a eukalyptu.

 

Vědro a naběračka

Abyste mohli ve finské sauně regulovat vlhkost, je vhodné polévat saunové kameny (nebo přímo kamna, ovšem pozor – musí být na polévání určena) vodou. A právě proto do každé sauny potřebujete saunové vědro.

Vědro do sauny

To bývá většinou dřevěné a uvnitř mívá plastovou vložku, která zabraňuje prosakování vody. Nedoporučujeme kovová vědra, protože se teplem rozpálí a pokud vodu vypotřebujete, mohli byste se o ně popálit.

Pro nabírání vody je nejlepší dřevěná naběračka, která společně s vědrem vytvoří nerozlučnou dvojici. A v sauně vypadají opravdu hezky.

zpět