Jak se chovat ve veřejné sauně?

Jak se chovat ve veřejné sauně?

I když nemáte doma saunu vlastní, můžete si dnes blahodárné účinky saunování užívat ve veřejných saunách hotelových wellness, penzionů nebo aquaparků. Možností a míst, kde saunu najdete je opravdu mnoho. My vám dnes poradíme, jak si saunování užít, aby mělo co největší účinky, jak se v sauně chovat a jaká jsou všeobecná pravidla saunování.

Do sauny jen na Adama. Nebo na Evu.

Každý z nás má v sobě větší či menší dávku studu. Ale v sauně bychom si měli být všichni rovni – tak to alespoň tvrdí v kolébce saunování ve Finsku – takže do sauny plavky opravdu nepatří.

Nešvar v podobě plavek v sauně vznikl pravděpodobně v některých aquacentrech, kde mají sauny jen jako doplňující prvek k dalším wellness atrakcím. A nechat si na sobě plavky je asi nejčastější chyba, kterou benjamínci saunování dělají.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Plavky brání vašemu tělu dostatečně se uvolnit a udělat si opravdové pohodlí. Navíc textil zabraňuje vaší pokožce volně dýchat a ta má sklony k „zapaření“. V místech, kde se dotýkají kůže se tak díky horku a vlhku skvěle daří nežádoucím bakteriím.

V extrémních případech, pokud vaše plavky obsahují větší část umělých vláken, by vás dokonce mohly na kůži nepříjemně popálit. Nezapomínejte na to, že v sauně bývají teploty vzduchu i nad 100 °C.

Zvláště ve veřejných saunách bychom měli brát ohled i na ostatní. Pokud je náš stud příliš velký, požádejte obsluhu o zapůjčení prostěradla nebo osušky, kterou si omotáte kolem těla.

Jak se chovat ve veřejné sauně

V sauně prostěradlo rozložte na lavici pod sebe. Tak, aby se vaše tělo nikde nedotýkalo dřeva saunové lavice. To je z hygienických důvodů – nikdo, ani vy, nechcete sedět v potu jiného člověka.

Během odpočinku po saunovacím cyklu v relaxační zóně si zahalte intimní části těla znovu prostěradlem.

 

Saunové oblečení je hit!

Pokud chodíte do veřejné sauny pravidelněji, vyplatí se vám pořízení kvalitního saunového textilu. Tak si užijete saunování mnohem více. Protože když se cítíme dobře, jsou i zážitky intenzivnější.

Tradičním oblečením je župan do sauny. Ten se většinou nabízí ve standardních velikostech S až XXL a je bývá ze 100 % bavlny.

Ženy ocení saunový kilt, který je velmi praktický a umožňuje volný pohyb. V našem e-shopu se navíc nechá kilt zakoupit v setu s nádherným krajkovým županem i s krajkou.

Pokud se vám nevyplatí investovat do speciálního saunového oblečení, jednoduše si vezměte klasické prostěradlo a ovažte si ho kolem těla na způsob řecké tógy.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Nenechte si saunování znepříjemnit jen tím, že se stydíte. Bylo by škoda připravit se o zdravotní účinky sauny jen proto, že vám tomu brání vaše nahota.

Poradíme vám pár dobrých tipů:

  • Rezervujte si saunu jen pro sebe, buď sami nebo se svým partnerem
  • Pokud jste žena, některá wellness centra mají termíny, kdy jsou v sauně jen ženy
  • Vyhýbejte se termínům, kdy jsou sauny nejobsazenější, tj. večer a o víkendech
  • Jezděte do sauny, která je dál od místa, kde bydlíte. Tam bude pravděpodobnost, že potkáte někoho známého, minimální.

 

Před vstupem do sauny se osprchujte

Vy i ostatní hosté sauny byste měli dbát na pravidla hygieny. Proto ze sebe před saunováním smyjte vodou a mýdlem celodenní pot a pečlivě se osušte.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Když budete mít v sauně suchou kůži, bude pocení (a tím i její účinky) mnohem intenzivnější. Pokud necháte pokožku vlhkou, budete horko sauny naopak lépe snášet. Pro začátek, jste-li v sauně poprvé, doporučujeme právě tuto variantu.

 

Hodinky a šperky nechte venku

Ve škole jsme se učili, že kov je skvělý vodič tepla. Už vás napadá, proč to píšeme? Takže, když si necháte v sauně na krku řetízek, nebo hodiny na ruce, riskujete, že vás velmi rychle popálí.

Každá veřejná sauna má speciální prostory, kam si můžete šperky schovat. Do sauny je raději nenoste, se zlou byste se potázali.

 

V sauně je nejlepší poloha v leže

Určitě jste si všimli, že většina saun má lavice v různé výšce. Důvod je jednoduchý. Horký vzduch stoupá nahoru.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Takže na horních lavicích je největší horko, kdežto na těch spodních si můžete užít teplotu mnohem nižší a pro začátečníka příjemnější.

Nechte horní lavice ostříleným saunovým harcovníkům a lehněte si na některou ze spodních lavic. Když budete ležet, bude vaše tělo vystavené přibližně stejné teplotě.

V sedě může být rozdíl mezi teplotami u nohou a u hlavy propastný. To může vést k problémům s termoregulací organismu – to se většinou začne projevovat závratěmi.

 

Nemluvte, relaxujte a dýchejte pomalu nosem

V sauně má být klid, proto se vyvarujte hlasitým projevům. Pokud máte uzavřenou společnost, sami se rozhodněte, zda si saunování užijete v družném rozhovoru nebo třeba s písní na rtech. Ale v případě, že jsou v sauně s vámi cizí lidé, respektujte jejich soukromí.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Dýchejte v klidu nosem. Díky tomu se teplo postupně dostane do dýchacích cest, kde prokrví sliznice, rozpustí hlenu a aktivuje imunitní systém.

Pokud by vás suchý vzduch dráždil, dejte si před nos obě dlaně a vytvořte si z nich „mističku“ a dýchejte přes ni. Tak horký vzduch přiměřeně ochladíte a v dlaních se vytvoří vyšší vlhkost. Bude se vám dýchat mnohem lépe.

Případně můžete na nos položit navlhčenou žínku, která bude mít větší efekt ochlazení i vyšší vlhkosti.

 

Před saunováním nejezte

Nikdy nechoďte do sauny brzy po vydatném jídle. Aby mohlo tělo relaxovat, nemělo by se namáhat navíc ještě zpracováním velkého množství potravy v bříšku.

Na druhou stranu do sauny nepatří ani úplně prázdný žaludek. Ideální je dát si před saunou malou svačinku, třeba ve formě misky zeleniny či ovoce.

 

Naslouchejte svému tělu a hodně pijte

Standardní délka pobytu v sauně se uvádí kolem 10 až 20 minut. Tato doba je však velmi individuální a pokud se vám začne už po pár minutách špatně dýchat a budete se cítit malátní nebo vás bude pálit kůže, v žádném případě nečekejte až uplyne doporučený čas.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Sledujte své tělo a řiďte se tím, jak reaguje.

Díky pocení dochází ve vašem těle k poklesu množství vody a minerálů. Proto nezapomínejte doplňovat tekutiny. Ať už po skončení saunovacího cyklu, ale i během dalšího zbytku dne.

Doporučujeme čistou vodu, minerálku nebo naředěné zeleninové a ovocné šťávy.

 

Po saunování se prudce ochlaďte a to vše maximálně 3x

Každý pobyt v sauně byste měli zakončit prudkým ochlazením. Pro začátečníky je ale nejvhodnější postupný vstup do ochlazovacího bazénku.

Jak se chovat ve veřejné sauně

Bylo by chybou si na hlavu hned napoprvé překlopit plné vědro studené vody – to raději přenechte zkušeným saunařům. Důvod je ten, že lidské tělo by se mělo i ochlazování naučit. A nejlepší je začínat od nohou.

Po ochlazení by měl následovat odpočinek v relaxační zóně.
A poté můžete znovu do sauny. 

Tento cyklus byste měli opakovat maximálně třikrát.

zpět