Sauna jako nejlepší lék na jarní únavu

Sauna jako nejlepší lék na jarní únavu

Venku se vše probouzí ze zimního spánku, ale vy se stále cítíte unavení, bez energie a nejraději byste ráno ani nevylézali z postele? Jarní únavou trpí mnoho z nás, a protože se jedná o obranný signál organismu, neměli bychom ji brát na lehkou váhu.

Jak poznat jarní únavu a nesplést si ji s nemocí?

Jak už samotný název napovídá, jarní únava nás potkává výhradně v časovém období přelomu zimy a jara. Je krátkodobá a bude trvat maximálně několik dní.

Její příznaky jsou fyzické a psychické a patří mezi ně:

  • bolest svalů kloubů, často spojené s bolestí hlavy
  • nekvalitní spánek (časté buzení)
  • náhlá nebo postupná ztráta energie
  • neschopnost se soustředit
  • výkyvy nálad, ospalost
  • podrážděnost, nechuť k práci

Protože jsou s jarním obdobím spojené i časté výskyty chřipkových a infekčních onemocnění, měli byste, pokud budou vaše potíže přetrvávat nebo se budou zhoršovat, vždy vyhledat lékaře. Popsané příznaky, trvají-li delší dobu, také mohou být projevem depresí, onemocnění štítné žlázy nebo jiných nemocí.

Vyhněte se jarní únavě a saunujte se

Příčiny jarní únavy jsou různé a často se jedná o jejich souhrn. Lidský organismus je vlivem zimy a chladného počasí více namáhaný – prokazatelně trpí nedostatkem slunečního svitu, díky kterému tělu chybí vitamín D.

K únavě také vede dlouhodobý stres, málo pestré stravy (hlavně zeleniny, luštěniny a ovoce), nedostatek vitamínů, hromadění tukových zásob v těle atd.)

Během krátkých zimních dnů tělo zvyšuje produkci melatoninu, což je spánkový hormon. Jakmile se s jarem začnou dny prodlužovat, jeho hladina se v organismu mění a ten pak reaguje pocitem zvýšené únavy.

Nesmíme zapomenout i na zvýšenou hladinu toxinů a nežádoucích látek, které se přes zimu v těle nashromáždily a baktérie a viry, které na nás neustále útočí. Tím se zatěžuje náš imunitní systém a postupně se snižují energetické rezervy, které v těle máme.

A toto vše, ve svém součtu, má vliv na to, jak se na jaře budeme cítit.

 

Směle do boje a pro více energie!

Abychom tento zápas vyhráli, musíme aktivovat našeho největšího spojence – vlastní imunitu. Imunitní systém je jako sportovec: můžeme ho aktivně trénovat a tím zvyšovat jeho výkon. Pokud se o něj dobře staráme, funguje dobře.

Sauna vám pomůže s jarní únavou

Proto je vhodné začít s přípravou na jaro a tréninkem imunity už v zimě. Ale úplně nejlepší je starat se o své tělo během celého roku.

Aby vás jarní únava neskolila, tak doporučujeme:

  • dodržovat pitný režim (denně 2-3 litry vody, bylinkových čajů atd.)
  • doplňovat přirozené vitamíny, hlavně ovoce, zeleninu, skvělé je kysané zelí, saláty, smoothies atd.
  • dostatek pohybu, nejlépe na čerstvém vzduchu a sluníčku
  • odpočívat a hodně spánku
  • saunovat se, protože sauna podporuje látkovou výměnu a posílí obranyschopnost organismu

 

Sauna vás zbaví toxinů a zvýší tvorbu obranných látek

Finská sauna je prostor ze dřeva, kde se udržuje teplota vzduchu v rozmezí 90 – 110 °C a vlhkost vzduchu je minimální.

Vysoká teplota dokonale prohřeje vaše tělo. Celkem brzy se proto v sauně začnete potit ­– a to je hlavní cíl saunování. Protože společně s potem se z těla vylučují toxiny a mnoho škodlivých látek.

Organismus v sauně zvyšuje tvorbu obranných látek

Doporučená doba pobytu v sauně je kolem 10 – 20 minut. Během této doby se zvýší teplota vaší pokožky až do 10 stupňů a současně se zvýší i teplota uvnitř těla: studie uvádí, že často až o 1 °C.

Fakticky vede saunování ke krátkodobé, uměle vyvolané horečce, která je pro tělo prospěšná.

Vlivem tepla se v sauně uvolňují svalová zakončení a dochází také k uvolnění vaziva a kloubů. Organismus na horko reaguje i tím, že musí zvýšit tepovou frekvenci a zrychlí dýchání. To proto, aby dokázal zajistit dostatečné množství okysličené krve potřebné pro ochlazení těla.

V sauně lidské tělo zvýší produkci hormonu štěstí – endorfinu, takže kdykoli si chcete zlepšit náladu, šup do sauny. Opravdu to funguje.

V sauně byste nikdy neměli být delší dobu než je vám to příjemné

Kromě toho organismus v sauně zvyšuje tvorbu obranných látek, například imunoglobinu A, který se uvolňuje na povrch sliznic a podílí se na ochraně proti mikroorganismům. Bylo prokázáno, že se imunoglobin A v těle nachází ve zvýšené hladině ještě 7 dnů po saunování.

Ale pozor. Důležité také je dodržovat doporučená pravidla saunování.

To nejdůležitější pravidlo říká, že v sauně byste nikdy neměli trávit delší dobu, než je vám příjemné. Neberte ohled na doporučenou délku saunování. Vždy naslouchejte vlastnímu tělu. Samo vám řekne, kdy má dost.

A tuto dobu nikdy nepřekračujte.

 

Otužujte se – nejlépe po každém saunování

Saunování jde ruku v ruce s ochlazováním. Pokud si dáte saunu, jsou její zdravotní účinky sotva poloviční. Jen s prudkým ochlazením je saunování úplné.

Jen si to představte.

Vyjdete ze sauny s krásně červenou a rozehřátou pokožkou, ze které vám jde pára, uděláte pár kroků a skočíte do ledové, křišťálově čisté vody. Anebo na sebe necháte dopadat studené krůpěje vody z ochlazovací sprchy… možností je mnoho.

Po každém saunování se otužujte a dopřejte svému tělu ochlazení

Taková náhlá změna teploty okamžitě aktivuje váš imunitní systém. Teplem rozšířené cévy se chladem rychle zúží, což má pozitivní vliv na celý oběhový systém.

Metabolismus v ten okamžik jede na plné pecky. Tělo se tím trénuje a vylepšuje si vlastní obranyschopnost.

A to vše má neuvěřitelně pozitivní vliv na vaši imunitu.

Jak jsme si řekli na začátku: dobrá imunita je pro jarní únavu a všechny jarní chřipky a nachlazení nejdůležitější.

 

Je lepší domácí sauna nebo stačí veřejná?

Veřejné sauny jsou prima, ale mají několik nevýhod:

  • vedle vás budou zpocení cizí lidé
  • teplotu a vlhkost v sauně řídí někdo jiný
  • musíte se časově přizpůsobit jejich otevírací době
  • musíte cestovat

Užívejte si saunování v pohodlí svého domova

Domácí sauna má proti tomu spoustu důležitých výhod:

  • úplné soukromí
  • saunujte se kdykoli máte chuť
  • teplotu i vlhkost si nastavíte podle sebe
  • nemusíte se bát infekčních chorob nebo virů od ostatních v sauně
  • nemusíte cestovat a platit vstupné


Pořízení vlastní finské sauny je možná jednodušší než si myslíte. Cena sauny na klíč vyjde podobně, jako částka, kterou zaplatíte za rodinnou dovolenou. Je jen na vás, co upřednostníte.

zpět