Saunování a děti – kdy začít a na co dávat pozor

Saunování a děti – kdy začít a na co dávat pozor

Sauna má na lidský organismus spoustu pozitivních účinků, pomáhá posilovat imunitu a stimuluje nervový a kardiovaskulární systém. Navíc spolehlivě ničí kapénkové infekce a některé viry. Kdy však nejdříve vzít s sebou do sauny i své dítě a kdy mu může sauna ublížit?

Miminko v sauně?

Pokud bychom si vzali příklad z Finska, tak tam berou do sauny svá miminka velmi krátce po narození. S malou nadsázkou – jen co se vrátí z porodnice, zapínají saunu a jdou si ji užít celá rodina společně. Jiná země, jiný mrav.

Čeští lékaři jsou s doporučením přeci jen zdrženlivější a většinou se shodují na tom, že by maminky měly vyčkat se saunováním alespoň do třech měsíců věku miminka.

Užijte si saunování i s vašimi dětmi

I potom je nezbytně nutné hlídat pečlivě teplotu vzduchu a mít s dítětem přímý kontakt, aby se nepřehřívalo. Čas saunování by se měl zkrátit na minimum.

Upřímně – my bychom s klidným svědomím u takto malého kojence saunování asi nedoporučili a zcela určitě bychom se vyhýbali veřejným saunám. Pokud s miminkem do sauny, tak jedině do domácí, soukromé.

Máme-li určit věk, kdy je pro dítě saunování bezpečné, pak by to bylo nejdříve po třetích narozeninách. V tomto období by již měly všechny děti dobře zvládat horko sauny a hlavně dokáží už vyjádřit, když je jim něco nepříjemné. Ale ani takto staré děti by neměly zůstávat v sauně příliš dlouho.

V raném věku by se také děti neměly saunovat ve finské sauně, kde jsou vysoké teploty a suchý vzduch. Mnohem lepší pro jejich mladý organismus je horká pára, tj. parní kabina nebo alespoň bio-sauna. V obou jsou nižší teploty než v klasické sauně a vysoká vlhkost vzduchu, což usnadňuje dýchání a nevysušují se sliznice.

Tato doporučení se dají vztáhnout jak na finské sauny, tak i pro infrasauny, kde jsou zdrojem tepla infrapaprsky a infrazáření.

 

Pravidla saunování s dítětem

Kolem 12 let je dětský organismus natolik vyvinutý, že zvládne bez větších obtíží saunu podobně jako dospělý. Do té doby musíme podmínky saunování přizpůsobit mladému tělíčku, které nemá tak dobré termoregulační schopnosti.

Nejdůležitější rada zní: dítě do ničeho nenuťte. Buďte trpěliví, nespěchejte. Některé děti ani nevydrží několik minut v sauně sedět, tak jim zpestřete pobyt nějakou hrou, povídáním atd.

Protože teplý vzduch stoupá vzhůru, jsou pro děti vhodnější spodní lavice, kde přeci jen není takové horko. Ideální teplota vzduchu je kolem 60 – 70 °C.

Saunování si užije celá rodina

Délka pobytu by měla citlivě korespondovat s věkem a saunovými zkušenostmi vašeho potomka. Většinou to bývá kolem 3 minut, u starších dětí cca 7 minut a teprve od 12 let si lze saunu užívat déle než 10 minut nebo prodloužit pobyt až na 15 minut.

K sauně patří ochlazení a tak je vhodné i děti na tento ochlazovací rituál zvykat. Zlepšuje se tak termoregulační schopnost těla a celkově dochází ke zvyšování imunity a menší náchylnosti k respiračním chorobám.

Ale pozor u batolat – tam by mělo být ochlazení nesmírně opatrné a citlivě pozvolné. Zcela postačí dítě v náručí matky jemně osprchovat vlažnou vodou. Malým dětem nikdy neochlazujte hlavu nebo zátylek a určitě s nimi neskákejte do ochlazovacího bazénku!

Větší děti si mohou užívat studenou vodou v mělkém brouzdališti nebo jim k ochlazení stačí proběhnutí na studeném vzduchu. Pokud preferujete ochlazování sprchou, pak začínejte od nohou pomalu směrem vzhůru a nikdy ne obráceně.

Skvělou zábavu můžete všichni zažít v zimě, kdy společně naskáčete do čerstvě napadaného sněhu nebo se v něm alespoň vyválíte. Lepší a veselejší ochlazení nezažijete.

Po každém ochlazení co nejdříve dítě zabalte do suchého ručníku, aby nenachladlo. Dejte mu napít (ideálně vlažný čaj nebo čerstvou ovocnou šťávu) a dbejte, aby si odpočinudlo.

Po saunování vždy doplňte tekutiny a odpočívejte

Stejně jako u dospělých platí i u dětí, že má-li mít saunování maximální zdravotní účinky, mělo by se opakovat nejlépe 2x nebo alespoň 1x týdně.

 

Ideální postup pro dětské saunování ve zkratce:

Saunovací cyklus je pro dítě obdobný jako u dospělého, ale neměl by se opakovat, tj stačí 1x:

  • očista (osprchujte dítěti celé tělo i vlasy vlažnou vodou)
  • saunování (celou dobu pozorujte reakce dítěte, použijte nižší teploty a kratší dobu než u dospělého)
  • ochlazení (vlažnou vodou, opatrně a citlivě, nikdy ne hlavu)
  • odpočinek (osušte dítě a zabalte ho do suchého ručníku a odpočívejte)

 

Chcete pro dítě to nejlepší? Saunujte se s ním!

Hlavním cílem saunování je detoxikace, tj. vyplavení toxinů a nežádoucích látek z organismu. Současně je vysoká teplota a následné ochlazení skvělým tréninkem pro imunitní systém, který pak lépe odolává nemocem a nachlazení.

Saunování u dětí zvyšuje jejich přirozenou imunitu

Jedná se o nejlepší, a při dodržení základních pravidel, i zcela bezpečný způsob jak dítěti zvyšovat přirozenou imunitu. Je prokázáno, že děti které se saunují, jsou méně náchylné na chřipky, různá nachlazení a respirační choroby.

Během léta pak děti, které pravidelně navštěvují sauny, mnohem snadněji zvládají velká horka a naopak v zimě chlad.

V sauně se dítě zklidní a jeho organismus se zpomalí. Proto se doporučuje saunování navečer, před usnutím, kdy je skvělou předehrou před spánkem.

Dítě pravidelným saunováním naučíte starat se o vlastní tělo a získá tak ty nejlepší návyky do budoucího života. Kromě toho se v sauně posilují rodinné vazby, buduje se vztah dítě – rodič a určitě si společně užijete spoustu zábavy.

Sauna je pro dítě jednoznačně tou nejlepší volbou.

zpět