Jaká pořídit kamna do sauny a která jsou nejlepší?

Jaká pořídit kamna do sauny a která jsou nejlepší?

Každého, kdo plánuje nebo už staví saunu svépomocí, čeká důležité rozhodnutí – jaká vybrat saunová kamna. Chybná volba totiž může mít za následek to, že sauna nepůjde vytopit na dostatečnou teplotu a nebude mít požadované vlastnosti.

Kamna jsou srdcem každé sauny

Saunovací teploty ve finské sauně dosahují nezřídka až 110 °C. Podstatné je uvědomit si, jak vlastně funguje princip sauny: v kabině se musí ohřát celý objem vzduchu a až když je dostatečně rozehřátý, lze začít se saunováním.

Saunová kamna

Teplý vzduch v sauně postupně prohřívá vaše tělo. To, že vstoupíte do kabiny znamená, že narušíte rovnováhu prostředí a teplota krátkodobě mírně poklesne. Kamna proto musí mít výkonnostní rezervu.

A aby to nebylo tak jednoduché, musíte při výběru kamen počítat i s tepelnými ztrátami. Ty jsou zcela odlišné u sauny v interiéru a u sauny, kterou máte venku na zahradě nebo na terase.

Saunová kamna

Navíc, záleží i na tom, z jakého materiálu je sauna vyrobena. V posledních letech jsou čím dál oblíbenější velké prosklené plochy sauny. Sklo, keramika nebo kamenné obložení se však chová naprosto jinak, než dobře izolované dřevo, takže i jejich tepelné ztráty jsou větší.

 

Spočítejte si výkon saunových kamen

Znáte pořekadlo „výkon ničím nenahradíš“? Tak stejně jako u automobilů to platí i v saunovém světě. Protože, pokud chcete udržet v sauně požadovanou teplotu, potřebujete dostatečně výkonná kamna.

Takže to je vlastně jednoduché: čím větší sauna, tím větší výkon kamen potřebujete. Ale je to opravdu tak?

Saunová kamna

Nežijeme v ideálním světě, takže i toto pravidlo má své limity. Chybou by bylo uvažovat tím směrem, že abyste měli klid, tak rovnou připlatíte a koupíte kamna s výkonem větším než potřebujete. Na to pozor: zbytečně naddimenzované topidlo vás může při saunování pěkně potrápit.

Výkon saunového topidla zkrátka musí být tak akorát.

Prozradíme vám, jak počítáme výkon kamen my v SaunaSystem, když plánujeme saunu na míru pro naše klienty.

  1. Spočítáme objem sauny: vynásobíme šířku x výšku x hloubku v metrech. Takže například sauna o rozměru 3 x 2 x 2,1 m = objem 12,6 m3. Od objemu sauny si pak vyberete, podle tabulky výrobce kamen (viz níže), doporučený výkon topidla, v tomto modelovém případě to je 9 kW.

  2. Vezmeme do úvahy materiál sauny: předchozí krok platí, pokud je sauna celá vyrobena z dobře izolovaného dřeva a je v interiéru. Pokud plánujeme v sauně prosklenou plochu, vyčleníme tuto plochu zvlášť a násobíme ji koeficientem 1,2 až 1,5 (má vyšší tepelné ztráty, to platí i pro kámen nebo keramiku).

  3. U venkovní sauny výkon navýšíme: chcete-li mít saunu venku, počítejte s vyššími ztrátami v zimě. Jiné budou u sauny na zahradě v Polabí, mnohem vyšší u sauny v Krkonoších. Tady záleží hodně na zkušenostech a předchozí praxi.

Saunová kamna tabulka výkonu kamen

Číslo, které vám vyjde podle postupu výše pak znamená doporučený výkon saunových kamen pro vaši saunu v kilowatech. V našem e-shopu uvádíme výkon v kW společně s názvem kamen. V tabulce specifikací u konkrétního modelu pak najdete objem sauny, pro kterou jsou kamna vhodná.

Například saunová kamna EOS THERMAT 6 kW jsou určena pro objem sauny 6 – 8 m3.

Vybírejte výkon kamen takový, aby jeho střední hodnota byla co nejbližší výkonu, který vám vyšel u vaší sauny. Tím předejdete poddimenzování nebo naopak naddimenzování výkonu topidla – ani jedno není dobře.

Pokud budete chtít při výběru kamen poradit, kontaktujte nás!

 

Dřevo nebo elektřina?

Máte rádi romantiku? Vůni a tiché praskání dřeva a pohled do opravdického ohně? Zvláště pro venkovní sauny jsou řešením saunová kamna na dřevo.

Saunová kamna

Výhodou je, že nemusíte řešit přívod elektřiny. Nevýhoda kamen na dřevo (kromě toho, že se stavba sauny prodraží o komín) je ovšem více, takže zvažte, zda chcete před každým saunováním:

  • vymést kamna
  • naštípat a nanosit dřevo
  • připravit na zátop
  • přikládat během saunování
  • mít dostatečnou zásobu vyschlého dřeva

Finové přírodní oheň v sauně zbožňují. Nejraději používají na zátop dřevo, které nemá velké množství pryskyřice, tj. osiku, břízu nebo dřevo z ovocných stromů.

Saunová kamna

Pro většinu českých klientů se však jeví jako vhodnější elektrické saunové topidlo. Výhody totiž převažují:

  • roztopené jsou rychleji
  • lze je ovládat i dálkově (např. z mobilního telefonu)
  • teplotu lze snadno regulovat nebo nastavit saunovací profily
  • topíte bez námahy
  • mají moderní design
  • zaberou méně místa

Elektrická saunová kamna jsou prakticky bezúdržbová. Jediný komponent, který může po nějaké době vyžadovat výměnu, jsou topné tyče, resp. topné spirály. Náhradní topná tyč pro saunová kamna se cenově pohybuje kolem 2 000,- Kč a lze je bez problémů koupit na našem e-shopu.

Aktualita-Jaka-kamna-do-sauny-07.jpg

 

Saunová kamna Harvia nebo EOS?

Když se začnete poohlížet po topidle do své sauny, setkáte se několika výrobci. Pojďme se na výrobce saunových kamen, která se nabízejí na českém trhu, podívat blíže:

Saunová kamna Harvia

Velmi známý finský výrobce, který nabízí kromě kamen i parní generátory. Mají spíše tradiční design, relativně snadnou montáž a dobrou kvalitu. My však dáváme přednost jiným značkám, takže je většině případů v našem e-shopu ani v saunách od naší mateřské společnosti SaunaSystem nenajdete.

Saunová kamna EOS

EOS je tradiční německý výrobce saunových technologií, který se specializuje na vývoj a výrobu saunových kamen s tradicí delší než 75 let. Jejich kamna mají spoustu inovativních prvků moderní design, jednoduché ovládání, dlouhou životnost a spoustu nadstandardních možností. Jejich kamna nejčastěji najdete i v saunách od SaunaSystem. Když hledáte kvalitu a dobrý design, jsou EOS kamna nejlepší volbou a na našem e-shopu najdete celý sortiment.

Saunová kamna

Saunová kamna Sentiotec

Rakouský výrobce saunových topidel a řídících jednotek. Jejich produkty jsou oceňovány za design a mají dobrý poměr kvality a ceny. Sentiotec patří do skupiny Harvia, takže koupí jejich kamen určitě chybu neuděláte – stačí si na našem e-shopu vybrat.

Saunová kamna

 

Chcete-li si saunová kamna prohlédnout a nezávazně je vyzkoušet přímo v sauně, navštivte náš saunový Showroom v Praze – Uhříněvsi. Čeká zde na vás 7 finských saun a 5 infrasaun. A hlavně naši zkušení kolegové, kteří vám s výběrem saunových kamen rádi a dobře poradí.

zpět