Zbavte se chřipky a nachlazení – jednou provždy ve své sauně

Zbavte se chřipky a nachlazení – jednou provždy ve své sauně

Saunování umí lidský imunitní systém dokonale povzbudit a pomáhá mu tak v jeho boji proti nachlazení a chřipce. Mimo to slouží sauna jako perfektní prevence proti mnoha dalším nemocem. Pořízení domácí sauny je tak nejlepší možnou investicí do vašeho vlastního zdraví.

Kladivo na viry i bakterie

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že proti šíření virů pomáhá horké a suché prostředí. A horko a sucho je naprosto přesný popis toho, co nabízí klima finské sauny.

Testy prokázaly, že k deaktivaci mnoha virů stačí teploty kolem 60°C. Pokud teplotu zvýšíme a necháme ji působit po dobu 30 minut (což je běžná doba saunovacího cyklu), pak se dá předpokládat, že se tak eliminuje biologická aktivita všech virových částic.

Proti šíření virů pomáhá horké a suché prostředí

Pokud vezmeme typické chřipkové viry (rhinoviry), tak ty jsou na okolní teploty citlivé. Bezpečně je likviduje teplota vyšší než 37 °C. Vysoké teploty v sauně, které nezřídka dosahují i 100 °C, jsou pro rhinoviry naprosto smrtící. Taková teplota současně likviduje i další škodlivé viry a bakterie.

Vdechováním suchého a horkého vzduchu při saunování pomáhá ničit i viry a bakterie zachycené na sliznici dýchacích cest.

Kapénky obsahující virus (pomocí nich se vir šíří do okolí) v sauně nemají šanci se jakkoli šířit do okolí.

Pokud se podíváme, jak funguje koronavirus COVID–19 (přesněji 2019-nCoV), pak u něj je podstatné, aby při setkání s ním nebyl náš organismus oslaben nachlazením nebo prodělanou chřipkou.

Udělejte pro své zdraví maximum a pořiďte si vlastní saunu

Vnitřní klima sauny se proto jeví jako naprosto ideální prostředí pro každého, kdo chce pro své zdraví udělat maximum.

Cílem je, aby díky pravidelnému saunování měl náš imunitní systém dostatek sil a možností účinně bojovat nejen s virem COVID–10, ale i s dalšími infekcemi a viry, a mohl se s nimi vypořádat bez závažných problémů.

 

Jak sauna působí na lidský organismus?

Už jsme si napsali, že typická sauna = suchý a horký vzduch + teploty dosahující až 110 °C. Ale protože je v kabině minimální vzdušná vlhkost, nemusí takové prostředí vyhovovat každému.

Proto u každé sauny existuje snadná možnost zvýšení vlhkosti vzduchu. Většinou se tak děje poléváním rozpálených saunových kamenů vodou. Vzniklá pára se rychle rozšíří do prostoru sauny a usnadňuje dýchání.

Poléváním saunových kamen zvyšujete vlhkost vzduchu v sauně

V horku sauny se lidský organismus postupně prohřívá – od svrchní pokožky až do podkoží. Jak v těle proudí krev, roznáší teplo do celého těla a dokáže zvýšit jeho teplotu až o 1 °C.

Srdce začíná tlouci rychleji a cévy se roztahují. To aby okysličená krev rychleji proudila do celého těla až do konečků prstů. Současně dochází ke zvýšené produkci bílých krvinek a imunoglobinu A, který má na starosti ochranu těla před bakteriemi, viry a infekcí.

Organismus se snaží vyrovnat teplotu a ochladit tělo tím, že pokožka začne vylučovat pot. To je naprosto klíčové, protože současně s potem se z těla vylučují soli a různé nežádoucí látky a toxiny.

V sauně dochází k regeneraci a současně ke zklidnění celého těla, tj. např. mozkových center i komplexního svalového systému, spouští se proces hojení, zpomaluje stárnutí pokožky atd.

Saunování prospívá vašemu tělu i duchu

 

7 + spousta dalších důvodů proč si pořídit domácí saunu

Pobyt v sauně působí na tělo jako vzpruha – organismus je nucen reagovat na náročné podmínky horka tím, že inicializuje imunitní systém:

  1. Pryč se stresem – horko v sauně zklidňuje a má pozitivní vliv na deprese
  2. Zlepšuje spánek – sauna zvyšuje hladinu endorfinů, tj. hormonů štěstí
  3. Lepší termoregulace – tělo si zvyká na vysoké teploty a trénuje se tím
  4. Otužováním ke zdraví – díky ochlazování si tělo zvyká na chlad
  5. Silnější srdce – střídání horka a chladné vody posiluje kardiovaskulární systém
  6. Lepší dýchání – v sauně se zvyšuje kapacita plic, prevence proti respiračním nemocem
  7. Regenerace – sauna zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje hojení, zvyšuje pohyblivost kloubů, má výborný vliv na pokožku, kterou zbavuje nečistot a škodlivých látek

Pravdou je, že všechny tyto výhody vám poskytne i jakákoli veřejná sauna. Ty však v současnosti musí zůstat zavřené. A jediná sauna, kterou vám nezavřou, je ta vaše vlastní.

Ve vlastní saunujte se můžete saunovat kdykoli a s kýmkoli

Navíc má domácí sauna několik dalších výhod:

  • saunovat se můžete kdykoli: otevírací dobu si určujete sami, klidně se saunujte v noci nebo brzy ráno
  • naprosté soukromí: nikdo cizí vám nedýchá na záda, vedle sebe máte toho, koho máte rádi
  • teplotu a vlhkost si řídíte sami: sami si určíte, co vám vyhovuje
  • perfektní čistota: nemusíte se obávat nečistot od cizích lidí
  • ušetříte čas: nemusíte se trmácet do saunového centra přes celé město
  • máte komfort o jakém se vám nezdálo: saunu si vybavíte tím, čím chcete, používáte vůně, které vám vyhovují

 

Cesta k vlastní sauně

Pořídit si vlastní saunu nebylo v minulosti nikdy jednodušší. Existují vlastně jen dvě základní možnosti, jak si pořídit domácí saunu a záleží jen na vás, ke které se přikloníte.

Stavba sauny svépomocí:

Možná vás baví práce se dřevem a máte vlastní dílnu a vybavení. Pak si můžete zkusit postavit saunu sami. Není to úplně snadné a výsledek je značně nejistý.

Poradíme vám s výběrem vlastní sauny z naší nabídky

Ze začátku budete muset načerpat spoustu znalostí a zákonitostí, ale dokázali to jiní, tak se to může podařit i vám.

Ve výsledku můžete ušetřit zajímavou finanční částku, ale přijdete o spoustu volného času. Na internetu najdete spoustu tipů a návodů, takže stačí najít odvahu a pustit se do stavby sauny doma sami.

Pokud budete hledat saunová kamna, saunovou regulaci či dveře do sauny, doplňky do sauny a spoustu dalšího, stačí nahlédnout do našeho e-shopu, případně si vyžádat naši radu.

 

Sauna na míru nebo typová:

Hotovou typovou saunu si dnes můžete koupit i v obchodních domech nebo u různých prodejců zahradní techniky. Téměř vždy se bude jednat o kabiny, které byly vyrobené v Číně.

Lepším a trvanlivějším řešením je kvalitní typová sauna, která byla vyrobená v České republice, obsahuje kvalitní německou nebo rakouskou technologii, dostanete k ní nadstandardní záruky a budete mít dostupný servis po celou dobu její životnosti.

Pořiďte si domů svoji vlastní saunu

Takovou saunu vám výrobce přijede namontovat až k vám domů a pomůže vám jak s výběrem tak zaměřením.

Ekonomickou zvýhodněnou variantu rodinné typové sauny vyrobené v ČR zavedenou společností SaunaSystem najdete zde – sauna Economy EXTRA.

Případně si můžete vybrat finskou saunu z mnoha dalších modelů a výbav na této stránce.

zpět