Sauna a sport – proč zařadit saunování do vašeho tréninkového plánu

Sauna a sport – proč zařadit saunování do vašeho tréninkového plánu

Sauny najdete v zázemí mnoha sportovních stadionů a sportovišť. Již několik sezón jsou součástí posiloven na olympijských hrách. Horko nebo blahodárné infrazáření pomáhá profesionálním i příležitostným sportovcům docílit vyššího výkonu a rychlejší regenerace organismu. Aby však měla sauna maximální účinek je nutné ji využívat pravidelně a po celý rok.

Finská sauna nebo infrasauna?

Posadit se po sportovním výkonu do roztopené finské sauny vonící dřevem je nesmírně příjemné.

Vlivem horka dochází ke zklidnění organismu, ale jeho část v sauně stále pracuje – srdce musí dostat okysličenou krev do celého těla a tepe se zvýšenou frekvencí (2x až 3x rychleji než normálně). V podstatě se tak prodlužuje doba vašeho aerobního tréninku a zlepšuje se vytrvalost.

Nezapomeňte, že po saunování ve finské sauně musí vždy následovat ochlazení. To by mělo být rychlé a intenzivní. Studená voda rychle zpomalí srdeční tep, sníží tělesnou teplotu, čímž dochází ke stáhnutí cév v těle a rychlému okysličení krve.

Takováto prudká změna teploty zvyšuje obranyschopnost organismu a posiluje imunitní systém. Tělo je pak odolnější proti virů a bakteriím a lépe odolává letnímu horku a mrazům v zimě.

Finská sauna Saunasystem

Nevýhodou finské sauny je, že se musí před použitím roztopit. Musí se ohřát všechen vzduch v sauně. To trvá kolem 60 minut, často i více. Takže po sportovním výkonu následuje poměrně dlouhá nedobrovolná přestávka, než můžete využívat výhod finské sauny.

Infrasauna s infrazářiči Vitae od firmy Saunasystem

To infrasauna je roztopená prakticky hned. Pokud je vaše infrakabina vybavená infrazářiči Vitae, tak ty dosáhnou plného výkonu už vteřinu po zapnutí sauny. A díky tomu, že v infrasauně se nemusí ohřívat vzduch v kabině, ale infrapaprsky působí přímo na vaše tělo, neztrácíte zbytečně čas.

To je důvod, proč v tréninkových střediscích najdete většinou infrasauny, kdežto finské sauny jen výjimečně.

Pro domácí použití proto doporučíme infrasaunu. Oceníte ji nejen po každém sportovním výkonu, ale může ji využít celá rodina – mohou totiž do ní bez omezení malé děti i senioři (což u finské sauny neplatí, pozor).

tenistka Lucie Hradecká a její sauna

Finskou saunu ocení ti, komu nevadí delší rozehřívání a chtějí si užít odpočinek a relaxaci v příjemném teple, jako například tenistka Lucie Hradecká.

 

Díky infrapaprskům nebudete vědět, kdo je váš sportovní lékař

To, že je pro sportovce infrasauna blahodárná potvrzuje například slalomářka Štěpánka Hilgertová. Účinky infrapaprsků regenerují unavené svaly, zvyšují výkon a zocelují organismus.

Na rozdíl od finské sauny můžete infrasaunu využívat každý den. Teploty uvnitř kabiny se pohybují kolem 30 – 60 °C a doba pobytu je kolem 30 až 40 minut. To je dostatečně dlouhá doba, aby se tělo uvolnilo a dokázalo se zbavit nežádoucích látek a začalo intenzivně regenerovat.

Využijte saunu po sportu a poznejte její účinky na svém těle

Působením tepla dochází ke zmírnění svalového napětí a vyplavování kyseliny mléčné (ta způsobuje bolest svalů a ono známé a nepříjemné pnutí po velké zátěži). Infrapaprsky jsou skvělé i při rehabilitaci nebo když potřebujete nabrat svalovou hmotu typicky po nějakém úrazu.

 

Je lepší saunovat se po tréninku nebo před ním?

Bezprostředně po tréninku byste měli tělu dopřát chvíli, aby snížilo tepovou frekvenci a došlo k celkovému zklidnění. Teprve poté byste měli začít se saunováním. Působením tepla a klidu dochází k celkové regeneraci organismu a posilování imunitního systému.

Sauna a infrasauna je vhodný doplněk po vašem sportovním výkonu

Saunu lze však využít k nastartování a zahřátí organismu před tréninkem nebo důležitým sportovním výkonem.

Zde se jedná o jakousi pasivní formu cvičení (silový trénink a zahřátí svalů na provozní teplotu), které je typické například pro cyklisty nebo pro vzpěrače. V takovém případě stačí i krátké, několika minutové zahřátí v infrasauně.

Nezapomínejte po každém saunování doplnit tekutiny. V sauně dochází díky pocení (a to je výraznější v infrasauně) k vylučování velkého množství vody a v kombinaci se sportovním výkonem hrozí velké riziko dehydratace. Nejvhodnější je pít čistou vodu nebo ovocné či zeleninové šťávy.

Odpočívejte před nebo po tréninku ve vaší sauně nebo infrasauně

 

Přínos infrasauny pro sportovce

  • Princip ohřívání: v infrasauně ohřívají infrapaprsky přímo lidský organismus a nemusí se ohřívat vzduch v kabině.
  • Na nic nečekáte: infrazářiče Vitae mají okamžitě po zapnutí plný výkon, nic se nemusí rozehřívat, saunovat se můžete hned.
  • Můžete se saunovat každý den: díky jinému principu působení na lidský organismus si můžete regeneraci v infrasauně dopřát klidně 7x do týdne. U finské sauny byste se neměli saunovat častěji než 3x týdně.
  • Příjemnější teploty: vysoké sálavé horko kolem 100 °C ve finské sauně mnoha lidem nevyhovuje. V infrasauně jsou teploty více než o polovinu nižší a nezatěžují organismus, který je navíc unavený po sportovním výkonu. Infrasauna je mnohem šetrnější.
  • Více potu: přestože jsou v infrasauně nižší teploty, lidské tělo díky působení infrapaprsků odvádí větší množství potu než ve finské sauně. Tím se organismus zbavuje škodlivin a toxinů.
  • Finanční úspora: srovnatelně velká a vybavená infrasauna je levnější než finská sauna a jedno saunování v ní vyjde na pár korun za elektrickou energii.

 

Přijďte si infrasaunu nezávazně vyzkoušet na vlastní kůži do našeho saunového Showroomu!

zpět