Hudba v sauně: umí pomáhat, léčit i uzdravovat

Hudba v sauně: umí pomáhat, léčit i uzdravovat

Do sauny chodíme odpočívat, relaxovat a zároveň tam posilujeme imunitní systém. Můžeme se saunovat potichu anebo ještě lépe: pustit si oblíbenou meditační hudbu. Pozitivní účinky hudebních vibrací na organismus znali a využívali již staří Řekové. Takže otázka zní: jak dostat hudbu do sauny a jakou technologii použít v místě, kde teploty dosahují nezřídka až 100 °C?

Opravdu hudba léčí? A jakou vybrat?

Určitě jste již slyšeli o muzikoterapii. Je do metoda, při které se používá hudba nebo tóny různých nástrojů jako terapeutického prostředku pro zlepšení zdravotního stavu.

Hudba má na organismus větší vliv, než si možná myslíte. Hudba dokáže ovlivňovat vegetativní funkce těla:

  • srdeční rytmus
  • krevní tlak
  • dýchání
  • svalové napětí
  • motorické funkce
  • termoregulaci

Hudba se používá ke zmírnění bolesti strachu nebo při stavech po infarktu myokardu. Dokáže zlepšit psychické stavy, jako různé neurózy a zároveň násobí pozitivní účinky relaxace.

Hudba v sauně vám pomůže ještě více relaxovat a odpočívat

Hudbu k terapii nevybíráme podle toho, zda se nám líbí nebo nikoli. Zásadní důraz se zde klade na schopnost a sílu jejího působení. Nejlepší je vyzkoušet, co vám “padne” do ucha nejlépe. Pro začátek doporučujeme výběr emocionálně přijatelných skladeb klasicko-romantické produkce jako Beethoven, Chopin nebo Čajkovskij, které dokáží vyvolat intenzivní citové prožitky.

Pro relaxaci a meditaci v sauně se skvěle hodí etnická hudba, zvláště indická a tibetská duchovní hudba, která je mystická a inspirativní. Obsahuje také speciální nástroje, jejichž vibrace prý dokáží navodit různé stavy vědomí.

Pokud nevíte, jakou hudbu do sauny vybrat, zkuste hledat v hudební knihovně podle těchto kategorií:

  • relaxační hudba
  • ambientní hudba
  • meditační hudba
  • chill out hudba
  • tibetská hudba

Moderní písničky jsou na zpomalení tělesných procesů krátké a zároveň rychlé, tj. mají příliš rychlý rytmus. Ideální je pod 60 úderů za minutu. Navíc je důležitá i hlasitost hudby a jaké emoce vzbuzuje její text.

Proto jsou pro relaxaci vhodnější písničky bez textu. A co nejpomalejší. Klidně stačí jen pomalé a rytmické zvuky.

Pokud vám na to v sauně stačí dech, můžete si potichu mručet a notovat do zvuků hudby. Zpěv totiž pomáhá posilovat dýchací cesty, tlumí bolest, snižuje riziko demence a posiluje horní partie hrtanu. Proto se zpěv doporučuje lidem, kteří mají potíže s nočním chrápáním.

 

Jak ozvučit saunu

Aby nám sauna hrála a hlavně aby hrála i za pět let a ne jen rok či dva, potřebujeme kvalitní řešení. Vždy hledejte takové, které je přímo určené pro montáž do sauny. Kvůli životnosti i vaší vlastní bezpečnosti.

Vyberte si z naší nabídky a ozvučte svoji saunu

U levných saun, které najdete v prodejnách se zahradními potřebami nebo v supermarketech, se můžete poměrně často setkat s poměrně zajímavým řešením: jako zdroj a zesilovač hudby zde slouží obyčejné autorádio. To bývá většinou vestavěné do venkovní stěny sauny.

Tohle si ale do své domácí sauny určitě nedávejte.

Technicky budete pro kvalitní ozvučení sauny potřebovat 3 základní komponenty:

  • reproduktor(y)
  • zvukový modul pro přehrávání hudby a připojení reproduktorů
  • ovládání hudby, většinou integrované do saunové regulace

 

Saunový reproduktor

Do sauny je nutné vybírat speciální reproduktor, který je přímo určen do prostředí, kde teploty mohou přesahovat 100 °C a kde může panovat vysoká vzdušná vlhkost.

Zkusili jste někdy na rozpálené saunové kameny nalít vodu? Množství páry je ohromné, takže na obyčejné papírové reproduktory raději hned zapomeňte.

Stejně tak doporučujeme reproduktory montovat raději do stěny sauny než do stropu. Důvod je jednoduchý – nejvyšší teploty panují právě u stropu, protože horký vzduch stoupá vždy nahoru.

 EOS saunový reproduktor

My sami do saun pro naše klienty nejčastěji montujeme saunový reproduktor EOS, který je určen pro montáž do stěny. Membrána reproduktoru je vyrobena ze skleněných vláken. Výrobce garantuje odolnost až do 120 °C a jeho výkon je 25 W. Průměr reproduktoru je 133 milimetrů, což postačuje na kvalitní přednes v tak malém prostoru, jakým sauna je.

 

Zvukový modul do sauny

Za dobu co navrhujeme a stavíme sauny, jsme vyzkoušeli několik různých zvukových modulů. Nakonec jsme zůstali u prověřeného a osvědčeného zvukového modulu EOS, který zároveň obsahuje i Bluetooth rozhraní.

Umožňuje tak v sauně přehrávat i hudbu z mobilu nebo ze zvukových knihoven Spotify či Apple Music.

EOS zvukový modul SBM-S + BLUETOOTH

Jeho výkon je 2x 15 W a je v něm integrován i MP3 přehrávač, má slot na SD kartu, USB vstup i analogový vstup pro externí zdroj zvuku.

Montáž modulu je snadná, vhodné umístění je někde mimo interiér sauny. Nejčastěji jej dáváme nad izolovaný strop sauny, kde je dobře přístupný.

 

Saunová regulace umožňující ovládání hudby

Jak jsme si již nasali, zvukový modul neslouží k ovládání hudby. K tomu slouží kompatibilní saunová regulace. Ta má zároveň za úkol ovládat elektrické saunové topidlo, umožňuje ovládat světlo v sauně včetně jeho intenzity.

Digitální saunový regulátor s barevným displayem pro suchou saunu EOS EMOTEC D

Například Saunová regulace EOS EMOTEC D má přehledný barevný display a ovládání probíhá pomocí inovativního jog-dial tlačítka. Umožňuje komunikaci v českém jazyce.

Co se hudby týče, lze ji ovládat pomocí obvyklých prvků, jak jste zvyklí například z CD nebo MP3 přehrávače.

 

Exkluzivní řešení hudby i světla v jednom

Pokud si potrpíte na elegantní vzhled, máme pro vás skvělý tip: zvukový systém s multibarevným LED osvětlením s integrovanými reproduktory od společnosti Sentiotec. Jako bonbónek zde je navíc i přehledný ovladač, který je určen pro montáž dovnitř sauny.

Sentiotec SOUND&LIGHT – exkluzivní zvukový systém s multibarevným LED osvětlením USB vstupem a vnitřním ovladačem

Těleso svítidla je vyrobeno z hliníku a jeho teplotní odolnost je až 120 °C. V modulu je integrován MP3 přehrávač, v panelu je USB vstup a analogový vstup pro externí zdroj zvuku.

zpět