Video: jak jde dohromady saunování a sport – svoji saunu představuje tenistka Lucie Hradecká

Video: jak jde dohromady saunování a sport – svoji saunu představuje tenistka Lucie Hradecká

V roce 2011 vyhrála zlatou medaili v ženské čtyřhře na French Open a v roce 2013 na US Open, v roce 2012 byla finalistkou Wimbledonu, je držitelkou mnoha grandslamových titulů. Vede školičku tenisu pro děti a minulé léto dokončila velkou rekonstrukci zahrady, na kterou si pořídila venkovní saunu. Proč se rozhodla pro finskou saunu a jak jí pomáhá po náročném tréninku?

Domácí oáza klidu a dokonalé relaxace

Profesionální sportovec nutně potřebuje do tréninkového plánu zařadit i odpočinek a regeneraci. Ne nadarmo tedy najdete saunu jako součást mnoha známých hřišť nebo sportovních areálů. Potřeba poskytnout tělu čas na regeneraci platí pro každého, kdo to se sportovními výkony myslí jen trochu vážně. To je důvod, proč je možné saunu doporučit i pro rekreační sportovce.

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Finská sauna je určena pro regeneraci svalů po tréninku, kdy už je srdeční tepová frekvence na normálu. Nedoporučujeme ji před tréninkem.

Namožené a unavené svaly se díky horku v sauně rychleji a lépe regenerují – tělo se zahřeje a ze svalů se vyplavuje kyselina mléčná. A právě její zvýšené množství má na svědomí sportovcům tak známou bolest svalů.

Další pozitivní vlastností saunového cyklu je i podpora funkcí imunitního systému a zvýšení stresové odolnosti.

 

Venkovní domácí wellness Lucie Hradecké není ohromné, ale je nesmírně citlivě navrženo a obsahuje vše podstatné: nejblíže u domu je krytý bazén pro kondiční plavání. Následuje ochlazovací sprcha a sauna, která je napojená na odpočinkovou zónu s krytým posezením, kde je možné vstřebat účinky všech procedur nebo si uvařit čaj či něco dobrého.

Za nesmírně důležité pokládáme i to, že wellness obsahuje možnost ochlazení. Na to se bohužel často zapomíná a samotná sauna tak nepřináší všechny očekávané zdravotní výhody.

Ochlazení by totiž mělo následovat po každém pobytu v sauně – aby byly zdravotní účinky co největší, měl by se cyklus saunování a ochlazení 3x opakovat.

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Při ochlazení pod studenou sprchou (nebo v chladných měsících i v bazénu) dochází k rychlému stažení teplem rozšířených cév, což má za následek zklidnění organismu, snížení tělesné teploty a rychlé okysličení krve.

Poznáte to tak, že se dostaví příjemný pocit celkového osvěžení.

Střídání horka a chladu pomáhá tělu sportovce:

  • trénovat oběhový systém
  • posílit srdce
  • vylepšit funkčnost plic
  • rychle okysličit krev
  • zvýšit imunitu a odolnost těla

Po posledním saunovém cyklu musí následovat odpočinek. Sauna i ochlazení je pro lidský organismus energeticky náročné, nesmíte tedy zapomenout dopřát svému tělu čas na zotavení. Odpočinek by měl trvat minimálně tak dlouho, jako vlastní saunování.

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Lucie Hradecká dosud využívala veřejné sauny nebo sauny na tenisových kurtech, kam chodila trénovat. Ne nadarmo se však říká: všude dobře, doma nejlépe – a u vlastní sauny to platí dvojnásob.

Nic nemůže nahradit úplné soukromí domácí sauny. Pocit jistoty, úplná čistota, klid a teplota, kterou si nastavíte podle svého. Aniž by to předem plánovala, podařilo se jí díky vlastní sauně překlenout i složité období, kdy byly veřejné sauny kvůli vládním nařízením ohledně šíření koronaviru uzavřeny.

Pro Lucii Hradeckou je vlastní sauna především relaxace a nejlepší způsob odpočinku po náročném tréninku. V sauně snadno zapomene i na všední starosti.

 Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

 

Technické vlastnosti a řešení sauny

Sauna Lucie Hradecké je technicky řešena jako vestavěná – boční i zadní stěny jsou vyzděné a ze dřeva je jen vnitřní obklad sauny.

Pro realizaci své sauny zvolila česká tenistka naši sesterskou společnost SaunaSystem. Z její nabídky si vybrala venkovní saunu Native. Ta umožňuje širokou míru individualizace, co se rozměrů i výbavy týče.

Rozměr sauny je 210 x 180 centimetrů a jako zdroj tepla zde slouží elektrická saunová kamna EOS Bi-O Thermat 9 kW s vyvíječem páry.

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Saunová regulace EOS Econ H4 je umístěna v odpočinkové zóně a umožňuje snadné nastavení všech důležitých saunových parametrů, včetně volby barvy světla a podsvícení opěrek.

V sauně jsou rozmístěna 2 teplotní čidla – toto řešení bylo zvoleno kvůli lepšímu rozložení teploty v kabině.

Dveře sauny jsou celoskleněné s bronzovým zabarvením a dřevěnou zárubní. Zavírání dveří je magnetické.

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Interiér sauny je vyroben ze dřeva africké vrby abachi s cedrovými doplňky. Obklad vnitřních stěn je z Hemlocku, přední stěna sauny je dvojitá a je ze sibiřského modřínu, který dobře odolává povětrnostním podmínkám.

 

Montáž sauny: start ráno a večer první saunování

Celou saunu vyrobil SaunaSystem ve svých dílnách nedaleko Prahy. Montáž na zahradě u Lucie Hradecké měla podle předpokladů trvat maximálně dva dny.

Zkušené montážní partě však stačil den jediný. Takže večer už mohla oblíbená česká tenistka poprvé saunu vyzkoušet.

Po každém tréninku nebo třeba o víkendu stačí tiše zaklapnout dveře sauny a rychle zapomenout na vše venku. Ponořit se do svých myšlenek a do světa plného příjemného a osvobozujícího tepla…

Venkovní sauna Native u Lucie Hradecké

Chcete-li se podívat, jak může vypadat i vaše vysněná sauna na míru, tak navštivte webové stránky společnosti SaunaSystem a vyberte si z mnoha modelů i variant. Pokud si chcete jejich sauny nezávazně vyzkoušet na vlastní kůži, stačí si domluvit termín schůzky v saunovém showroomu v Praze – Uhříněvsi.

zpět