Vybíráme infrazářiče: berte jen ty, jejichž záření obsahuje IR-A vlny

Vybíráme infrazářiče: berte jen ty, jejichž záření obsahuje IR-A vlny

Hlavní důvod, proč si většina lidí pořizuje infrasaunu, jsou její vlastnosti a pozitivní vliv na lidské tělo. Infrapaprsky dokáží aktivizovat metabolismus a zvyšují průtok krve v tkáních. O spoustu léčivých vlastností infrakabiny však přijdete, pokud si při koupi nedáte pozor na to nejdůležitější – typ infrazářičů.

Proč nemusí být v kvalitní v infrasauně horko?

Srdcem každé infrasauny je infrazářič. Na trhu jich najdete několik typů a výrobci se všemožně předhánějí že právě ten jejich IR-zářič, který do kabiny namontovali, je pro vás a vaše zdraví ten nejlepší.

My se v našem článku podíváme na zářiče a infrazáření trochu více zeširoka, abyste si dokázali udělat vlastní úsudek nezávisle na tvrzení v reklamách.

Infrazářiče Vitae

Většina zájemců o infrasauny se chybně domnívá, že v infrasauně je teplo. Podobně jako ve finské sauně, kde se ohřev děje prostřednictvím horkého vzduchu obsaženého kabině, jen je to horko o něco menší.

To ale není pravda.

Kvalitní infrazářiče totiž neohřívají vzduch. Produkují infrazáření, které proniká do těla a přímo ho ohřívá. Bez toho, aby předem ohřívalo vzduch v kabině. Infrapaprsky působí přímo na organismus. To je zásadní rozdíl.

Většinou se v infrasauně teploty vzduchu pohybují kolem 35 °C (podle toho, v jakém je kabina prostředí) a toto teplo je jen vedlejší produkt zapnutých zářičů. Primární je přímý ohřev infrapaprsky uvnitř těla, nikoli prostřednictvím horkého vzduchu.

Infrazářiče Vitae

Díky příjemné teplotě v kabině, která se zvyšuje jen velmi, velmi pomalu (což je nesmírně důležité), si tak můžete užívat účinky infrapaprsků delší dobu.

Výhodou nižší teploty v infrasauně je i to, že ji mohou využívat i ti, kterým vysoké teploty ve finských saunách nevyhovují nebo jim jsou zapovězeny ze zdravotních důvodů. Infrapaprsky tak mohou využívat malé děti nebo vaše babička i děda, kteří mají vysoký krevní tlak.

Infrazářiče Vitae

 

Chcete obyčejnou prohřívárnu nebo léčivou infrasaunu?

Infrapaprsky začali v polovině šedesátých let minulého století v lékařství poprvé využívat v Japonsku. Technicky se jednalo o zirkoniové keramické zářiče, dnes už překonanou, ale v levných infrasaunách stále používanou, technologii.

Že jsou infrapaprsky zdravotně nezávadné potvrzuje i to, že je v celém světě využívají nemocnice v dětských inkubátorech.

Hlavním zdrojem infrazáření v přírodě je Slunce. Jeho záření (přesněji, to, které pronikne až k nám skrz atmosféru) se skládá z těchto částí:

  • ultrafialové záření (UV světlo)
  • viditelné záření (světlo viditelné běžným okem)
  • infračervené záření (IR)
  • krátké infračervené záření

Infračervené záření (IR) je lidským okem neviditelné. Avšak naše tělo ho dokáže dokonale vnímat jako teplo. To je důvod, proč se IR–záření často označuje právě jako tepelné záření.

Infrazářiče Vitae

Infrapaprsky v přírodě vyzařuje každý objekt. To znamená, že i uměle vytvořené infrazářiče. Čím je teplota takového objektu vyšší, tím více energie ve formě infračerveného záření z něj proudí. Dále platí, že čím vyšší je teplota tohoto objektu, tím kratší je vlnová délka tohoto infrazáření.

O tom, zda budete mít doma léčivou infrasaunu nebo jen prohřívárnu, kde se příjemně prohřejete, ale její zdravotní efekt bude minimální, rozhoduje vlnová délka infrazáření.

Kompletní spektrum infrazáření obsahuje tyto 3 složky:

  • Krátké vlny (IR–A záření): vlnová délka 0,76 – 1,4 μm
    Pouze tato část infrapaprsků proniká hluboko do podkoží těla, uvádí se až 5 mm. Mají největší léčivé účinky, jejich tzv. hluboké teplo dokáže rozšířit cévy a zrychlit průtok krve, prohřívají a čistí organismus, posilují imunitu a využívají se pro rehabilitaci.
  • Střední vlny (IR–B záření): vlnová dálka 1,4 – 3 μm
    Proniknou jen do nejvrchnější části pokožky, díky tomu ji stimulují a uvolňují svaly, pomáhají od bolesti. Jejich léčivé účinky jsou velmi malé.
  • Dlouhé vlny (IR–C záření): vlnová délka 3 – 10 μm
    Tato část infrapaprsků nepronikne ani do pokožky, ohřívá jen její svrchní část. Jsou dobré pro relaxační účely a využívají se hlavně pro čištění a detoxikaci kůže.

Když to tedy pro lepší pochopení trochu zjednodušíme:

IR–A paprsky jsou vhodné, pokud u infrasauny hledáte léčivé a rehabilitační účinky. Dokáží perfektně ohřívat tělo zevnitř a způsobují intenzivní pocení, kterým se tělo účinně čistí (společně s potem se vylučují nežádoucí látky a toxiny).

Infrazářiče Vitae a jejich působení

Jestli vám stačí tepelná terapie a relaxace, a výrazné zdravotní účinky nepotřebujete, měly by vám stačit infrazářiče, které produkují jen infrapaprsky IR–A a IR–B. Tyto paprsky totiž prohřívají jen svrchní část pokožky.

Většina těch, kteří si infrasauny pořizují, však očekávají léčivé účinky. Ty ale dokáží nabídnout jen tzv. širokospektrální zářiče, které produkují všechny tři složky infrazáření. To je také nejpodobnější opravdickému sluníčku.

Infrazářiče Vitae

 

10 výhod infrazářičů EOS Vitae: když nechcete dělat kompromisy

Skleněné trubice infrahalogenových fullspektrálních infrazářičů Vitae mají oproti ostatním IR-zářičům několik zásadních výhod. Ty ve svém součtu rozhodly například i o tom, proč je naše sesterská společnost SaunaSystem používá pro všechny své infrasauny na míru.

  • vyzařují úplné spektrum infrazáření (IR–A, B, C)
  • jejich záření má největší poměr pásma IR–A na trhu
  • mají dvojnásobnou účinnost ve srovnání s jinými zářiči
  • nečekáte – dosahují 100 % výkon hned po zapnutí
  • infrasauny, kde jsou nainstalované, mají největší léčivé účinky
  • při provozu vydávají příjemné světlo podobné slunečnímu (oceníte hlavně v zimních měsících)
  • výběr mezi variantou s krycí mřížkou nebo speciálním sklem
  • mají téměř neomezenou životnost
  • umožňují regulaci výkonu v krocích po 10 %
  • nabízí bezstarostný provoz a nulovou poruchovost

Infrazářiče Vitae

O výhodách infrazářičů Vitae se můžete přesvědčit i na vlastní kůži. Stačí navštívit naše saunové showroom v Praze – Uhříněvsi a posadit se do jedné z vystavených infrakabin. Kontaktujte nás a domluvte si termín vaší návštěvy, rádi se vám budeme věnovat a zajistíme vám soukromí.

zpět