Jak postavit saunu – 5 dobrých rad se kterými to zvládnete

Jak postavit saunu – 5 dobrých rad se kterými to zvládnete

Při plánování stavby vlastní sauny vám nebude stačit sehnat někde nákres nebo plánek. Protože každá sauna je jiná. Budete muset počítat správný výkon kamen, budete plánovat rozmístění větracích otvorů a budete muset sehnat spoustu materiálu. Aby vám sauna fungovala jako na drátkách. Je toho hodně. Tak si pojďme rovnou říci, čím začít.

1. rada: Dvakrát měř a jednou řež

Ze všeho nejdříve si dobře rozmyslete, kam saunu umístíte. Pamatujte na to, že po každém saunování byste se měli ochladit - postačí sprcha, polévací vědro. Ale bez pohodlně dostupného ochlazení si saunu užijete jen napůl.

Rozměry sauny přizpůsobte prostoru, který máte k dispozici. A také tomu, kolik lidí se bude saunovat společně. Rodinná sauna pro 4 osoby by měla mít půdorys kolem 2,5 x 1,5 metrů. Abyste mohli v sauně ležet, měl by mít jeden vnitřní rozměr alespoň 2 metry (minimum je 1,9 m).

Relaxujte ve své vlastní sauně

Výška stropu sauny je téměř vždy 2,1 metrů, to kvůli optimálnímu proudění vzduchu. Vyšší saunu nedoporučujeme – horký vzduch by vám vystoupal a ve spodní části sauny (u země) byste měli nedostatečnou teplotu.

Šířka lavic by se měla pohybovat kolem 45 až 60 centimetrů. Čím širší, tím pohodlnější, ale roste pak prostorová náročnost sauny. Lavice se montují 50 cm od země, druhá úroveň lavic bývá 40 cm nad hranou první. 

Saunu nemusíte mít jen jako samostatnou kabinu. Naopak - využijte možností, které vám daný prostor nabízí a klidně saunu koncipujte jako vestavěnou. Dejte ji ke stěně nebo do rohu.

 

2. rada: Vlastní sauna bude vždy lepší než stavebnice z Číny (když si dáte záležet)

Pokud jste někdy doma skládali nábytek ze známého skandinávského obchodu, tak už tušíte, že stavba hotové stavebnice sauny bude o dost složitější. Ale zvládnete to. Na konci vás pak čeká kabina z tenkých palubek a levnou saunovou technologií.

A po uplynutí záruční doby si navíc, v případě nějaké poruchy, užijete velké dobrodružství se sháněním vhodných náhradních dílů.

My sauny, které se plavily několik týdnů po moři, jednoduše nedoporučujeme.

Nejlepší řešení je sauna na míru od profesionálů. Odpadnou vám veškeré starosti, dostanete záruku až 10 let, budete mít jistotu, že vše bude fungovat a sauna bude bezpečná.

Saunování má blahodárné účinky pro náš organismus

Ale tento článek je pro ty, kteří se rozhodli stavět saunu svépomocí.

Pro kutila nebude stavba sauny představovat velký oříšek. Sami si vyberete vhodný materiál, druh dřeva, saunová kamna i saunovou regulaci. Přesně budete vědět, jakou saunu doma máte, zvládnete i případné opravy.

A před svojí rodinou řádně stoupnete v ceně – jen si představte, jak budou koukat, až je poprvé pozvete na společné saunování.

 

3. rada: Saunová kamna – pozor na správný výkon a tepelné ztráty

Saunová kamna by neměla mít zbytečně malý ani zbytečně velký výkon. Ten optimální bere do úvahy materiál stěn sauny (dřevo má menší tepelné ztráty než sklo nebo keramika) a samozřejmě i prostředí, ve kterém saunu máte.

Venkovní sauna bude mít teplotní ztráty vždy větší než domácí a sauna na terase v Krkonoších ještě větší než ta, co budete mít na zahradě v Polabské nížině. Pokud tedy plánujete saunu venku, objem sauny vynásobte koeficientem až 1,5 (podle prostředí, zde hodně záleží na zkušenostech).

Saunová kamna

Základní výkon kamen se počítá tak, že spočítáte její objem: znásobíte šířku x výšku x hloubku (v metrech). Takže u sauny 3 x 4 x 2,1 m vyjde objem 25,2 m3. Každý výrobce kamen má tabulku, kde danému objemu připadá určitý výkon – konkrétně kamna EOS by pro naši modelovou saunu měla mít výkon 18 kW.

TIP PRO PŘESNÝ VÝPOČET VÝKONU KAMEN!

Více informací o saunových kamnech, tabulku výkonu i další tipy pro jeho správný výpočet najdete v našem specializovaném článku.

 

4. rada: Každé dřevo má jiné vlastnosti, vhodně je využijte!

Pro konstrukční rám sauny můžete použít standardní smrkové hranoly. Pro venkovní sauny to může být kvalitnější dřevo, ale není to nutné. Spíš pro váš dobrý pocit. U vestavěné sauny hranoly dobře připevněte, vždy používejte nerezové vruty.

Saunové palubky nakupujte u výrobců, kteří je mají jako stabilní program. Síla obkladových palubek bývá standardně 16 mm, výška kolem 90 mm, to už záleží na vašich preferencích.

Vyberte si z různých druhů dřeva

Prkna na saunové lavice se vyrábějí v různých profilech, nejčastější je 22 x 80 mm. Nejvhodnější dřevo pro opěrky i lavice je abachi (někdy se můžete setkat i s názvem africká vrba, což je to samé). Důvod je ten, že má sníženou tepelnou vodivost, což znamená, že vás nebude při dotyku nebo sezení nikdy pálit.

Nikdy pro vnitřní ani venkovní obklad nepoužívejte dřevo z evropských lesů. Vždy vybírejte to, které vyrostlo ve Skandinávii nebo Sibiři. To proto, že takové dřevo má díky chladnému prostředí nízké roční přírůstky a tím pádem vyšší hustotu dřeva, je pevnější a má nízkou smolovitost.

TIP PRO VÝBĚR DŘEVA DO SAUNY!

Dřevo do své sauny lépe vyberete po přečtení našeho článku o vhodných materiálech do sauny.

 

5. rada: U saunové technologie dejte přednost té kvalitnější

Saunová kamna budete potřebovat nejen zapnout, ale i regulovat jejich výkon. Na trhu existují saunová kamna se zabudovanou manuální regulací, ale my je moc nedoporučujeme. Komu by se chtělo neustále hlídat teplotu a ohýbat se.

Proto jsou lepší volbou digitální saunové regulace. I ty základní dokáží zobrazovat aktuální čas, dobu provozu sauny i nastavení teploty. Téměř vždy se montují na venkovní stěnu sauny a mívají i dětskou pojistku.

Součástí těchto regulací je i teplotní a bezpečnostní spínač na kabelu.

Jako základní volba pro nenáročné zákazníky skvěle poslouží saunová regulace EOS ECON D1. Získáte prověřenou německou kvalitu a vše podstatné, co pro pohodlné ovládání své sauny budete potřebovat.

Relaxujte v sauně se svými přáteli

Ještě pohodlnější ovládání pomocí barevného displeje pak nabízí například saunový regulátor EOS EMOSTYLE D. Ten umožňuje ovládat světlo sauny i jeho intenzitu, má rozšířený týdenní časovač a vybrat si můžete ze dvou barevných provedení.

Postavit saunu vlastníma rukama není snadné. Ale pokud jste rozhodnuti – pusťte se do toho a nebojte se. Na našem e-shopu Prowellness najdete spoustu prověřených produktů, které sami pro stavby saun na klíč používáme v naší sesterské společnosti SaunaSystem.

zpět