Pořizujeme domácí saunu – co vše vás čeká a co musíte doma připravit?

Pořizujeme domácí saunu – co vše vás čeká a co musíte doma připravit?

Dokud o vlastní sauně jen sníte, vypadá vše jednoduše. Ale aby proběhla vlastní stavba sauny hladce, měli byste mít předem promyšleno a připraveno vše, co by ji mohlo zkomplikovat. Následující kroky platí pro sauny stavěné svépomocí ale i pro sauny, které vám postaví specializovaná firma na míru.

Sauna není jen finská nebo infra

Saunový svět je možná rozsáhlejší, než jste si dosud mysleli. Saun existuje mnoho druhů, liší se účinky, způsobem ohřevu a teplotou a vlhkostí uvnitř kabiny. Jaký typ sauny si pořídíte, musíte dobře promyslet předem – proto uvádíme malý přehled těch nejoblíbenějších:

  • Finská sauna: vnitřní teploty až 100 °C, vlhkost vzduchu velmi nízká, zdrojem tepla jsou saunová kamna, před použitím se musí rozehřát
  • Infrasauna: teploty vzduchu kolem 40 °C, vlhkost vzduchu jako v okolních místnostech, zdrojem tepla jsou infrapaprsky, které prohřívají tělo přímo, lze používat ihned bez rozehřátí
  • Kombinovaná sauna: technologické spojení infrasauny, finské sauny a parní sauny do jedné kabiny
  • Biosauna: kombinace parní sauny a tradiční finské sauny s teplotami kolem 60 °C a vlhkostí vzduchu okolo 30 – 50 %

Domácí wellness

Abyste při výběru sauny neudělali chybu, doporučujeme vybraný druh sauny vyzkoušet na vlastní kůži. Nejlepší možností je navštívit v nějakém blízkém wellness saunový svět nebo saunové showhroom, kde jsou sauny vystavené a je možnost je vyzkoušet.

 

Najděte své sauně ideální místo a přichystejte se na stavbu sauny

Když máte jasno, jaký typ sauny si budete pořizovat, můžete začít přemýšlet, kam ji umístíte. Domácí sauna může být vyrobena ve dvou variantách:

  • samostatně stojící kabina: sauna bude postavená do prostoru jako solitér, vynikne tak její krása, ale zabere poměrně dost místa
  • vestavěná sauna: z takové sauny bude viditelná jen její přední část, protože zbytek bude integrovaný do niky, výklenku apod.

Saunu můžete mít v bytě, na terase ale i na zahradě.

Venkovní sauna a vířivka

Vždy počítejte s tím, že k sauně patří i odpočinek, takže by někde poblíž mělo být lehátko nebo alespoň pohodlné křesílko.

V případě venkovní sauny je hledání místa pro její stavbu o dost jednodušší než pro saunu v interiéru. Jednoduše na zahradě vyberte takové místo, kde budete mít při saunování klid a pokud možno i nějaký pěkný výhled.

V bytě nebo domě bude umístění sauny přeci jen o něco složitější.

Pro saunu počítejte s prostorem kolem 200 x 200 centimetrů a stropem minimálně 230 centimetrů (optimální výška sauny je kolem 210 cm). Minimální rozměry sauny nebo infrasauny pro jednu osobu jsou již od 100 x 100 centimetrů, ale pro stavbu počítejte i s nějakým prostorem okolo, aby bylo možné saunu postavit a manipulovat s materiálem.

Infrasauna i pro jednu osobu

Plánujete-li infrasaunu, budete mít přípravu o dost jednodušší. Nepotřebujete speciální podklad, infrasauna může stát na jakékoli podlaze (ano, klidně i na parketách či koberci) a nepotřebuje ani odvětrání. Stačí přívod 220 V optimálně na samostatný jistič.

U finské sauny nebo sauny kombinované či biosauny je stavební příprava složitější. Podlaha by měla být perfektně rovná, nejlépe keramická a z mrazuvzdorných dlaždic (pod saunou se mění teploty). Je nezbytně nutné připravit přívod a odvod vzduchu do místnosti, kde bude sauna instalována. K místu, kde bude sauna stát přiveďte třífázový kabel, který bude mít vlastní jistič a proudový chránič.

Saunujte se a podpořte svoje zdraví a imunitu

 

Nezapomeňte na místo pro ochlazovnu!

V případě, že jste se si vybrali infrasaunu, tuto část klidně vynechte. Protože je určena jen pro budoucí majitele finské sauny nebo kombinované sauny či biosauny.

Ochlazování je totiž nezbytnou součástí každého saunovacího cyklu a bez studené vody zkrátka není sauna kompletní. Teprve kombinace horka a chladu vytvoří ve vašem těle požadované zdravotní účinky.

Ve studené vodě se jednak zbavíte potu z vyhřáté sauny a za druhé se chladem zpomalí srdeční tep, stáhnou se cévy, napne se pokožka a optimalizuje se termoregulační systém vašeho těla.

Prostor pro ochlazovnu nemusí být velký, ale myslete na přívod vody. Způsobů jak vyřešit ochlazování je spousty:

  • sprcha (zabere minimum místa)
  • ochlazovací káď
  • ochlazovací vědro (nejlépe s automatickým dopouštěním)
  • stroje na led (vhodné jen do interiérů)
  • koupací jezírko (skvělá kombinace pro venkovní sauny)
  • ochlazovací bazének, viz: Automatizovaný ochlazovací bazének SHOKKI

Ochlazovací bazének SHOKKI

Domácí sauny mají spoustu výhod, které vám žádná veřejná sauna nenabídne. Můžete se saunovat kdykoli vás napadne, budete mít v sauně dokonalé soukromí a čistotu, posílíte svůj imunitní systém a navíc zvýšíte hodnotu své nemovitosti.

 

Pokud byste chtěli s výběrem sauny poradit a prohlédnout si všechny rozdíly mezi jednotlivými druhy saun, koukněte na web naší sesterské společnosti Saunasystem.

zpět