Postavit saunu svépomocí nebo dát raději přednost sauně na míru?

Postavit saunu svépomocí nebo dát raději přednost sauně na míru?

Cesta k vlastní sauně může být složitá nebo jednoduchá. Záleží na tom, zda dáte přednost shánění vhodného dřeva, vrtačce, přímočaré pile a šroubováku s nejistým výsledkem nebo raději stavbu sauny svěříte odborníkům. Sepsali jsme výhody všech variant, které vás přivedou k vlastní sauně. Na vás už bude jen rozhodnutí, jakou cestou se při pořizování vysněné sauny vydáte.

Typizovaná sauna – nejrychlejší cesta k vlastní sauně

Typizované sauny mají pevně dané rozměry. Lze je pořídit v několika designech a provedeních pro jednu osobu nebo i jako rodinnou saunu pro 4 osoby. Jdou postavit do prostoru, ke zdi, výjimečně i do rohu.

Většina typizovaných saun se vyrábí v Asii a cestují k nám týdny lodí. Jsou relativně levné a snadno dostupné. Tím však jejich výhody končí. Konstrukčně i materiálově jsou plné kompromisů, často si je musíte doma složit sami a po skončení záruky je jejich opravitelnost složitá.

Avšak kvalitní finské sauny v typizovaném provedení se vyrábí i v ČR. Jejich výhoda je v tom, že se začínají vyrábět až podle vašeho přání, takže si u nich můžete navolit dřevo na obklad i spoustu položek z příplatkové výbavy. Navíc ji výrobce u vás doma odborně smontuje a zajistí i záruční a pozáruční servis.

Saunu si nikdy nepořizujte zbytečně velkou. Čím větší sauna, tím větší objem vzduchu, který se musí ohřát a tím větší náklady na vytápění. Malá sauna má nízké provozní náklady a vejde se vám i do panelákového bytu.

Sauna mini od Saunasystemu

 

Stavba sauny svépomocí – čistá radost (když to umíte)

Finové to mají o dost jednodušší. Stavba sauny a stavební dovednosti se tam dědí již tisíce let z otce na syna. My v srdci Evropy musíme nejdříve nastudovat bezpečnostní předpisy a sehnat si vhodný návod na stavbu sauny.

Dalším důležitým krokem bude stavební příprava, včetně takových technických detailů jako je minimální vzdálenost konstrukce sauny od stěn místnosti, vhodné umístění saunových kamen, izolace, cirkulace vzduchu, odvětrání sauny a hlavně přívod čerstvého vzduchu. Je toho opravdu hodně.

Stavba sauny svépomocí není jednoduchá

Pokud se chcete nechat inspirovat dalšími kutily na internetu, dejte si velmi dobrý pozor na rady typu:

  • dobře saunu zaizolujte, aby neunikalo žádné teplo (jenže pokud to přeženete, tak se v ní můžete udusit)
  • jako izolaci stěn použijte polystyren, který vám zbyl ze zateplování domu (jenže v sauně jsou teploty i přes 100 °C a ty polystyrenu příliš nesvědčí)
  • místo skandinávského smrku dejte na obklad náš český, je levnější (jenže ten náš smrk obsahuje spoustu pryskyřice, která sice voní, ale když vám bude horká kapat na lavice a na záda, líbit se vám to nebude)

Zrealizujte si svoji saunu s odborníky

Nebudeme vám nic nalhávat – stavba sauny není jednoduchá záležitost a rozhodně není pro každého.

Pokud však máte odvahu, zkušenosti a spoustu času, pusťte se do toho. Když se vám vaše sauna povede, budete z ní mít o to větší radost.

 

Sauna na míru – jediná sauna bez kompromisů

Když hledáte skutečnou kvalitu, komfort a nechcete mít žádné starosti, svěřte návrh i stavbu vaší sauny odborníkům. Sauna na míru se zcela přizpůsobí vašim požadavkům a představám. Osobní přístup a vysoká míra individualizace je u takového řešení samozřejmostí.

Možná vás přesvědčí i seznam výhod:

Výhoda 1: sauna na míru se vejde kamkoli

Všechny typizované sauny mají jeden velký problém – jsou vyrobené v určitém rozměru, který konstrukčně nelze změnit. Pokud potřebujete saunu do výklenku nebo ji umístit do podkroví či do rohu, je sauna na míru jediná možnost.

Chcete saunu na terase? Saunu v komoře? Líbí se vám venkovní sauny? Pak vybírejte mezi saunami na míru. Díky tomu, že se vyrábí přesně podle požadovaného rozměru, nezaberou ani kousek místa navíc a vejdou se všude, kam potřebujete.

Venkovní sauna je krásná

Výhoda 2: materiály podle vaší peněženky

Máte změřené rozměry své budoucí sauny, ale omezený rozpočet? Žádný problém – pro ekonomické řešení sauny výrobce doporučí dostupnější obklad (například skandinávský smrk) a standardní saunová kamna s běžným typem saunové regulace.

V případě, že hledáte luxusní vzhled a potrpíte si na ty nejlepší materiály, budete nadšeni. Sauna s velkorysými prosklenými plochami, v luxusním cedrovém dřevě, sedátky z africké vrby abachi a s nejnovější digitální regulací se bude skvěle vyjímat v každém interiéru.

Výhoda 3: vzhled, jaký jste si vysnili

Preferujete moderní linie a tvary nebo dáváte přednost klasickému designu? U sauny na míru si vyberete vzhled podle modelové řady výrobce. Hledáte-li originální řešení, jednotlivé designové prvky vám vhodně nakombinují nebo vám saunový architekt navrhne zcela unikátní design. Nic není nemožné.

U naší dceřiné společnosti Saunasystem, která se výrobou saun na klíč zabývá, můžete vybírat z celkem 11 modelů saun: od klasického a nejoblíbenějšího modelu sauny Native, přes atypickou saunu Modus až po luxusní saunu Future napěchovanou nejmodernější technologií.

Saunujte se ve své vlastní sauně

Výhoda 4: nadstandardní záruka a pozáruční servis

U sauny na míru vždy víte, kdo vám ji vyrobil. Starost vám nemusí dělat ani záruka – 10 let není žádná výjimka.

Navíc, například od Saunasystem, dostane automaticky každá sauna doživotní servisní podporu. To znamená, že se budete saunovat bez starostí po celou dobu životnosti sauny. Pokud se vám na ní něco porouchá i po záruce, vyšlou k vám v nejkratší možné době servisní tým.

Výhoda 5: zkušenosti a reference

Saunu vám nejspíš postaví i truhlář z vedlejší vesnice. Když budete mít dost štěstí, doufejte, že již nějakou postavil a nebude se na vás učit.

Lepší řešení bude oslovit odbornou firmu, která se stavbou saun zabývá delší dobu. Jako dobré vodítko při výběru vhodného dodavatele vám můžou posloužit reference – sauny, které již nějakou dobu svým majitelům slouží.

Užívejte si saunování ve své vlastní sauně

Výhoda 6: showroom, kde si můžete sauny vyzkoušet na vlastní kůži

Abyste nevybírali saunu jen podle obrázků v katalogu nebo na internetu, navštivte nějaký saunový showhroom. Načerpáte tam inspiraci a v těch nejlepších si budete moci vybrané sauny nezávazně a zdarma vyzkoušet.

zpět