Severský smrk – ideální materiál na stavbu levné sauny

Severský smrk – ideální materiál na stavbu levné sauny

Dřevo severských dřevin se do hledáčku stavitelů saun dostává stále častěji. A není divu. Je dostatečně pevné, zvládá vysoké teploty i vlhkost uvnitř sauny a má přirozený vzhled. Navíc se i v době růstu cen stavebních materiálů jedná o nejlevnější dřevo, které lze pro stavbu sauny použít. Existují však části sauny, kde byste se severskému dřevu měli raději vyhnout.

Sibiř nebo Skandinávie?

Nebojte, nezveme vás na dovolenou do severských zemí. Pokud máte rádi teplo, ani by se vám tam moc nelíbilo. A právě chladné podnebí je důvod, proč v těchto lokalitách rostou smrky, které jsou vhodné pro stavbu sauny.

Sauna ze skandinávského smrku je krásná

Sauna ze smrku si na nic nehraje. Je krásná, přirozená a dokonale funkční.

Smrk je hojně rozšířený po celé severní polokouli. Jeho dřevo se využívá jako stavební materiál, pro výrobu nábytku, dřevní hmota slouží jako surovina pro výrobu celulózy (papírenský průmysl).

Smrkové dřevo se těží i v Evropě, to je však pro stavbu finské sauny zcela nevhodné. Obsahuje velké množství smolných pryskyřic, které při zahřátí postupem času pomalu vytékají ven. Smola sice voní, ale je nepříjemně lepkavá. A určitě byste nechtěli, aby na vás během saunování ze stropu kapaly kusy horké pryskyřice.

Skandinávský smrk

Evropský smrk má také mnohem měkčí dřevo než to, které rostlo v severských lesích Sibiře a Skandinávie.

Máte-li tedy doma nějaké staré zásoby českých smrkových palubek, do sauny je rozhodně nepoužívejte. Teploty kolem 100 °C, vysoké teplotní rozdíly a sucho střídající se s vysokou vzdušnou vlhkostí, by dřevo našeho smrku dlouho nevydrželo.

Pamatujte, že jediné vhodné smrkové dřevo roste v sibiřských a skandinávských lesích.

Smrky tam dorůstají výšky 15 až 35 metrů a mají stálezelené jehličky dlouhé 7 až 20 milimetrů. Průměr kmene severského smrku dosahuje až 150 centimetrů. Pokud byste vzhledově porovnávali evropský smrk s tím sibiřským, rozdíly budou ve velikosti šišek (severský smrk je má mnohem menší) a délce jehliček (severské jsou kratší).

Geneticky je smrk sibiřský (Picea obovata) velmi blízce příbuzný s naším smrkem ztepilým (Picea abies). Hlavními důvody, proč je severský smrk tak oblíbený a vhodný pro stavbu saun je přírůstek a růstová křivka stromu. Zjednodušeně řečeno: podnebí má na vlastnost dřeva naprosto zásadní vliv.

Čím roste smrk pomaleji, tím je jeho dřevo pevnější a kvalitnější.

Co se vám vybaví, když vyslovíte “Sibiř"? Zimy plné sněhu, chlad, vlhko, zkrátka nevlídné počasí? Právě v takovém podnebí roste dřevo smrku extrémně pomalu a zachovává si svoji pevnost, aby strom obstál i při silných větrech.

Skandinávský smrk roste velmi pomalu

Růst dřeva smrku se skládá ze dvou částí: jarní a letní přírůstky. Jak postupně zvětšuje strom svoji tloušťku, vytváří se letokruhy. Silnostěnné buňky vytváří tak důležitou pevnou část dřeva. V chladném počasí severských lesů jsou přírůstky oproti evropským smrkům minimální, o to je však skandinávské a sibiřské dřevo pevnější a má vyšší životnost.

V nepříznivých povětrnostních podmínkách severských lesů roste smrk více než 100 let než se z něj stane vhodná surovina.

 

Proč zvolit pro stavbu sauny sibiřský nebo skandinávský smrk?

Přírodní a přirozený vzhled hraje u každé sauny ze smrku prim. Severský smrk je vhodný pro vnitřní i vnější obklad sauny. I když pro venkovní saunu bychom spíše doporučili vnější obklad ze severského modřínu, který je ještě pevnější a má i vyšší životnost.

Skandinávský smrk je velmi vhodný na stavbu sauny

Výhody dřeva severského smrku:

  • Je pevné
  • Je odolné proti vlhkosti
  • Dobře zvládá střídání teplot
  • Je tvarově i barevně stálé
  • Hodí se dovnitř sauny i jako venkovní obklad
  • Je cenově dostupné, pokud chcete stavět saunu, levnější vhodné dřevo nenajdete

Díky své světlé máslové barvě severský smrk rozzáří každou saunu. Má drobné suky, jemnou kresbu dřeva a příjemně voní.

Sauna ze skandinávského smrku

Pro vnitřní obklad sauny doporučujeme obkladové palubky o síle alespoň 14 milimetrů. Pro obklad venkovní sauny použijte palubky tloušťky 21 milimetrů.

Jako spojovací materiál vždy používejte nerezové vruty, jinak by, díky vysoké vlhkosti, mohlo dřevo kolem otvorů začít černat.

 

Kam v sauně smrkové dřevo nepoužít?

Jediné místo, kam bychom smrkové dřevo nepoužili jsou saunové lavice, podhlavníky a opěrky zad.

Pro tyto účely je nejvhodnější africká vrba (abachi) nebo osika. Tato dřeva si totiž i při vysokých teplotách zachovávají chladivý povrch a vaši pokožku tak nebudou pálit.

Pokud byste se chtěli dozvědět o dalších tradičních i zcela nových stavebních materiálech vhodných pro stavbu sauny, doporučujeme vám náš starší článek zde.

zpět