Proč alkohol ani cigareta do sauny nepatří?

Proč alkohol ani cigareta do sauny nepatří?

Zakončit silvestrovskou nebo jinou řádně rozjetou oslavu v horké sauně není dobrý nápad. Dopřát si během dobré zábavy pár skleniček něčeho ostřejšího nebo si zapálit doutník s kamarády váš organismus jednou za čas zvládne. Ale před saunováním nebo dokonce během pobytu v sauně, byste měli alkohol i nikotin určitě vynechat. A alkoholu se raději vyhněte i krátce po saunování.

Na zdraví! A teď všichni hurá do sauny!

Tohle bohužel vídáme v hotelových saunách poměrně často. Wellness víkendový pobyt bývá často spojený s oslavami s přáteli či kamarády. Zvláště pokud se koná třeba v rámci Silvestrovského večírku či rozlučky se svobodou. Problém je, že občas někoho napadne, že by zábava mohla pokračovat v sauně…

Při oslavách saunu raději vynechte

Nemusíte žít asketicky jako obchodní zástupce firmy Kolalok a syn, jedno jeho pravidlo se však v životě vyplatí dodržovat: vyhýbejte se alkoholickým nápojům před saunováním, v sauně i po saunování.

Samozřejmě velkou roli hraje to, kolik toho před vstupem do sauny vypijete. Sklenička šampaňského u oběda nebude mít na váš organismus takový vliv jako dvanáct panáků dvanáctileté whisky řádně zalitých dvanáctistupňovým pivem.

Alkohol do sauny nepatří

Konzumace alkoholu ve spojení se saunováním vede jen ve Finsku ke 20 až 25 úmrtím každý rok. Pokud se do této smutné statistiky nechcete zapsat i vy, raději saunu a alkohol nekombinujte.

 

Co alkohol udělá s vaším tělem v horké sauně?

Připomeňme si, že teplota v sauně často dosahuje až 100 °C. Na tak vysokou teplotu lidské tělo musí reagovat: roztáhnou se cévy, aby se čerstvá a okysličená krev dostala do všech orgánů. Současně se zvýší srdeční tepová frekvence. Organismus se snaží ochladit tím, že potní žlázy začnou vylučovat pot. Tím dochází k masivní ztrátě tekutin v těle.

Saunujte se s přáteli vždy bez alkoholu a nikotinu

Vše co jsme popsali v předchozím odstavci je dobře a je to také důvod, proč je saunování zdraví prospěšné. V sauně se posiluje imunitní systém, tělo se zbaví pomocí potu škodlivin a trénuje se termoregulační systém.

Jenže když to vše spojíme s alkoholem, koledujeme si o průšvih.

Stejný vliv jako sauna má totiž na lidský organismus i větší množství alkoholu. Tyto jinak pozitivní účinky sauny se v kombinaci s alkoholem násobí a váš organismus se dostane pod velkou zátěž. A tak velké přetížení nemusí vydržet.

Saunování si užijete i bez alkoholu

Už ve škole jsme se učili jaké jsou účinky alkoholu a nejspíš je znáte osobně, takže malé opáčko:

  • alkohol dehydratuje organismus
  • alkohol rozšiřuje cévy
  • alkohol zvyšuje krevní tlak
  • alkohol zvyšuje riziko arytmie
  • alkohol způsobuje stárnutí pleti
  • alkohol celkově škodí lidskému tělu

 

Sauna a alkohol – co vám hrozí a jak to bylo se žábou v horké vodě

Vysoké teploty v sauně nastartují a zrychlí váš metabolismus. Účinky vypitého alkoholu se velmi rychle zvětší a nastoupí intenzivní pocit opilosti. Tak rychle, až vás to možná překvapí. V tom lepším případě. V tom horším vás může potkat:

  • nevolnost
  • mdloba
  • rychlá dehydratace
  • srdeční arytmie
  • infarkt (srdce nevydrží kombinaci horka a alkoholu)
  • mozková mrtvice
  • zlomenina, popáleniny nebo úraz vlivem pádu

Největší zákeřnost je v tom, že můžete být venku po vypitém alkoholu stále “v pohodě”, ale vstupem do vyhřáté sauny se tento pocit může rázem během pár minut změnit ve zdraví i život ohrožující stav.

Znáte ten příběh o žábě, které vadila horká voda a instinktivně z ní vyskočila? Ale když ji přendali do studené vody a tu pomalu ohřívali, nechala se klidně uvařit? Budete-li během saunování popíjet alkohol, hrozí vám, že se stanete hrdinou podobného příběhu. Zkrátka vás v určitý okamžik alkohol přemůže a usnete…

Sauna a alkohol nejde dohromady

Pít byste neměli ani po saunování. Pijte vodu, minerálku nebo ovocné šťávy, ale nedávejte si alkohol. Tělo potřebuje čas na regeneraci po sauně, nezatěžujte ho sebekvalitnější lihovinou.

Sauna neléčí ani kocovinu po oslavě. Opět je zde problém s dehydratací organismu, kterou sauna jen zesílí. Bolesti hlavy si jen zhoršíte a v určitých případech se vlivem horka znovu vrátíte do stavu opilosti.

Pamatujte: pokud máte chuť na skleničku, saunu odložte o den. Nebo raději dva, pokud to na oslavě přeženete.

 

Sauna a nikotin

Ani nikotin do sauny nepatří

Podobně jako alkohol i nikotin rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje krevní tlak. Škodlivé látky se tak snadněji dostanou do vašeho organismu a v kombinaci s horkem sauny vám určitě nepřinesou pozitivní zdravotní účinky.

Cigaretku či doutník nechte před dveřmi sauny a raději nekuřte ani bezprostředně před saunováním.

zpět