8 důvodů, proč byste v sauně měli mít barevné světlo

8 důvodů, proč byste v sauně měli mít barevné světlo

Barvy mají vliv na lidskou psychiku a dokáží změnit nebo dokonce nastartovat biologické procesy v těle. Použití barevného světla v sauně je přitom snazší, než si možná myslíte – stačí do ní umístit zdroj barevného světla. Červená barva vám dodá energii, žlutá zbaví deprese, modrá zklidňuje a tiší bolest. Znásobte pozitivní zdravotní účinky saunování na maximum pomocí chromoterapie!

Co o působení barev věděly už naše babičky a proč převazovaly rány modrým šátkem

Když jste se jako malí zranili, možná vám i vaše babička dávala na obvázanou ránu modrý šátek. Od nepaměti totiž lidé věřili, že některé barvy mají léčivé schopnosti. Modrý šátek měl odvrátit protišokové stavy, ochladit ránu a zklidnit. Rána se měla rychleji hojit a neměla hnisat.

Zda to fungovalo nevíme, ale v léčivé účinky barev věřili i ve starověkém Egyptě. A šli ještě dál, v podstatě směrem k dnešní vědě. Léčili totiž nemocné pomocí energie proudící z různých barev. Egypťané měli ve svých chrámech speciální ozdravné místnosti, kde sluneční paprsky procházely skrz drahé kameny nebo kusy skla a rozkládaly se na jednotlivé barevné složky.

Barvy v sauně pomáhají

Staří Řekové věřili, že léčit dokáží i samotné sluneční paprsky. Ve svých lázeňských komplexech proto budovali komory, kde úzké na jedno místo soustředěné proudy slunečního světla používali podobně, jako my využíváme léčebné účinky paprsků laseru.

Během 19. století někteří léčitelé tvrdili, že barevné skleněné filtry léčí mnoho nemocí, včetně zácpy nebo meningitidy. V roce 1933 vydal americký vědec D. P. Ghadiali knihu o barevné terapii The Spectro Chromenetry Encyclopaedia, ve které popsal, proč a jak mají různé barevné paprsky léčebné účinky na organismus.

Moderní chromoterapie využívá 8 hlavních barev pro to, aby vyvážila chybějící energii v lidském těle. Vizualizace barev hraje zásadní roli při meditaci a doporučuje se i pro navození hlubších účinků relaxace.

 I barvy působí v sauně na naši psychiku

 

Jak barvy ovlivňují naše chování a proč je McDonald červený?

Vliv barev na člověka využívá i reklamní průmysl. Kdyby to na nás na všechny nefungovalo, nedávaly by velké společnosti milióny do reklamy.

Červená barva je vnímána zároveň jako výstraha a podporuje chuť k jídlu. Žlutá je barvou slunce a proto ji podvědomě bereme jako symbol něčeho pozitivního. Ne nadarmo vetkly obě tyto barvy do svých značek řetězce McDonald’s a BurgerKing, na samotnou červenou sází i KFC.

 Světelná terapie v sauně dokáže nahradit nedostatek světla

 

Barevné světlo v sauně a kde ho použít

Pozitivní účinky barevného světla na organismus můžeme dnes využívat kdykoli. Do finských saun i infrasaun se již řadu let používají barevná LED RGB světla, u kterých si můžete pomocí dálkového ovladače nastavit libovolnou barvu z celého světelného spektra.

V sauně světelná terapie dokáže do jisté míry nahradit nedostatek světla i v podzimních a zimních dnech, kdy nám chybí sluneční záření. Lidský organismus světlo potřebuje, jeho dostatek má pozitivní vliv na psychiku.

Barevné světlo dokáže během saunování rychleji navodit pocit uvolnění a vytváří tak podmínky pro hlubší relaxaci. Zároveň se zvyšují i regenerační schopnosti organismu.

Barvy a jejich vliv na člověka je důležitý

 

Místa, kde v sauně používáme barvy:

  • hlavní světlo: většinou umístěné na stropě, výhodou je velké množství přirozeně rozptýleného světla
  • osvětlení opěrek nebo lavice: většinou ve formě LED pásků, které vytváří jemné světlo pro navození světelné pohody a atmosféry
  • zdůraznění designu: bodové nebo liniové nasvícení určitých charakteristických prvků v sauně
  • hvězdné nebe na stropě: desítky drobných světýlek vytváří dojem svítících hvězd a navozují příjemné vzpomínky

Společně s colorterapií můžete v sauně využívat i terapii hudbou – muzikoterapii.

Proto doporučujeme společně s barevným světlem umístit do sauny i speciální odolné saunové reproduktory pro přehrávání hudby. Ke kompletnímu ozvučení sauny budete potřebovat zvukový modul (dnes už doporučujeme výhradně ty, které mají i Bluetooth) nebo luxusnější zvukový systém Sentiotec.

 

8 hlavních barev a jejich vliv na lidskou psychiku

Barvy v barevné terapii dělíme na tři hlavní kategorie:

A) teplé barvy – navozují pocity tepla a dodávají energii (hnědá, žlutá, červená, oranžová…)

B) studené barvy – chladí a zklidňují, jsou vhodné pro odpočinek (modrá, fialová, zelená…)

C) neutrální barvy – v saunách se využívají zřídka (šedá, bílá, černá…)

 

Červená

Dodává energii, povzbuzuje a aktivizuje organismus. Vzbuzuje intenzivní emoce, je vášnivá, zvyšuje chuť k jídlu a využívá se i pro léčbu nechutenství.

Žlutá

Hřejivá a veselá barva, která pomáhá proti depresi a harmonizuje organismus. Podporuje kreativní myšlení a přitahuje pozornost.

Bílá

Pomáhá nahradit přirozené denní světlo v zimě a na podzim, v těle stimuluje tvorbu serotoninu (hormon pro kvalitní spánek). Bílé světlo zmírňuje stres a snižuje krevní tlak.

Oranžová

Barva na půl cesty mezi žlutou a červenou přináší do sauny radost a dobrou náladu. Zmírňuje napětí, stimuluje pochody v organismu a pozitivní mysl.

Modrá

Zvyšuje koncentraci, zklidňuje a tiší bolest. Vyjadřuje klid, má chladivé účinky a dokáže tlumit chuť k jídlu.

Zelená

Její vlnová délka navozuje klid a harmonii, zbavuje neurotických potíží, usnadňuje usínání. Pozitivně působí na rovnováhu procesů v těle, na srdce i krevní oběh. Zelená barva je i barvou lékařů, pojí se s přírodou, zdravím a plodností.

Fialová

Věří se, že má očistné účinky na organismus a je balzám na nervy. Zmírňuje poruchy spánku, pomáhá při neurologických obtížích a dodává duševní sílu.

Tyrkysová

Vzniká mícháním modré a zelené barvy a spojuje tak jejich vlastnosti a charakter. Má uklidňující účinky na tělo i na duši, podporuje sebevědomí a fantazii. Tyrkysová barva přináší klid a štěstí.

I barvy mají vliv na psychiku člověka 

Pokud chcete používat chromoterapii při saunování, dávejte důraz na sytost a kontrast používaných barev. Kontrastní a čistší barva umožňuje vyniknout svým vlastnostem a naopak mícháním a kombinací barev rozšiřujete jejich účinky na organismus.

Účinky barevného světla v sauně si můžete přijít vyzkoušet do vzorových saun v našem saunovém showroomu v Praze – Uhříněvsi. Zažijte účinky světelné terapie na vlastní kůži a inspirujte se dříve, než začnete stavbu vlastní sauny.

zpět