Jak se starat o saunu – kompletní rádce péče a údržby sauny

Jak se starat o saunu – kompletní rádce péče a údržby sauny

Máte novou saunu a chcete, aby vám vydržela dlouho krásná? Horko a vysoká vlhkost vzduchu dokáže při nesprávné nebo zanedbané údržbě v sauně natropit spoustu nevratných změn. Žádný majitel sauny určitě nechce, aby mu dřevo zčernalo nebo se do něj pustila plíseň. Pokud se však budete řídit následujícími radami, budete mít saunu i po letech stále jako novou.

Starejte se o saunu při každém saunování a dodržujte tato jednoduchá pravidla

Každá péče o saunu začíná u toho, jak se budou chovat všichni ti, kdo ji využívají. U domácích saun se jistě snadno domluvíte na dodržování několika pravidel.

Saunu udržujte a pečujte o ni

 

  • Před saunováním se osprchujte: voda z vašeho těla smyje nečistoty a především kyselý pot, který vadí dřevěným plochám sauny.
  • Do sauny nechoďte v botách: vždy si očistěte nohy, zvláště to platí u venkovních saun.
  • V sauně si nesedejte přímo na lavici, ale dejte pod sebe suchý ručník: stékající pot z těla by mohl na dřevěných plochách vytvořit ošklivé mapy, které se velmi špatně odstraňují (znamená to většinou složité broušení lavic i opěrek).
  • Saunu po každém saunování větrejte: jakmile skončíte, vždy nechte otevřené saunové dveře i větrací klapku. Zajistěte kompletní výměnu vzduchu i v místnosti, ve které se vaše sauna nachází, například otevřením oken.
  • Po saunování nechte pár minut běžet saunová kamna: takto se rychleji zbavíte vlhkosti v sauně
  • V sauně nechte otevřené dveře i když ji nepoužíváte: přirozené proudění vzduchu jí udělá dobře a nebude zatuchlá, čerstvý vzduch nemá ráda ani plíseň
  • Ze sauny vždy vyndejte vědro nebo nádobu s vodou: nenechávejte v sauně vodu, zbytečně by se zvyšovala vlhkost vzduchu

O saunu se pravidelně starejte

 

Dodržujte plán údržby sauny

Nejvíce v sauně trpí dřevěné plochy, zejména saunový nábytek, lavice, podhlavníky a podlahový rošt. Minimálně 2x do měsíce je očistěte a otřete navlhčeným hadříkem. Poté je omyjte univerzální desinfekcí Saunareiniger. Tu lze používat i na podlahu sauny nebo plasty. Má příjemnou eukalyptovou vůni a ředí se v poměru 1:10 až 1:30 s vlažnou vodou. Po použití ošetřené dřevo omyjte navlhčenou houbičkou, abyste odstranili případné zbytky přípravku.

Saunový nábytek, sedací a opěrné plochy můžete minimálně jednou za sezónu napustit po předchozím omytí speciálním parafínovým olejem. Vždy používejte takový olej, který neobsahuje rozpouštědla a je vhodný i na tepelně ošetřené dřevo (thermowood). Saunový parafínový olej snižuje vstřebávání vlhkosti do takto ošetřeného dřeva. Dobré zkušenosti máme s tímto setem, který je dodáván včetně saunového čističe.

I sauna potřebuje pravidelnou péči

Pravidelnou péči věnujte i saunovým kamenům. Několikrát ročně je z kamen opatrně vyndejte, vysajte nečistoty a prach, které jsou na dně a kameny přeskládejte zpět. Každý rok byste měli saunové kameny vyměnit za nové. S výběrem kamenů vám pomůže náš starší článek.

Saunová kamna většinou speciální údržbu nepotřebují. Stačí otírat jejich povrch. Pokud vlastníte BIO kamna s výparníkem, nezapomínejte ho alespoň 2x ročně odvápnit.

Saunová elektronika (regulátor atd.) také nevyžaduje zvláštní péči, stačí ji udržovat v čistotě. Pouze jednou za čas překontrolujte připevnění, nebo zda nejeví známky poškození či nadměrného opotřebení. Do opravy elektroniky se ale raději nikdy nepouštějte sami a nechte to na odbornících.

Dřevěné obložení uvnitř ani vně sauny nevyžaduje vaši pozornost. Pro stavbu sauny se vždy používá dřevo, kterému krátkodobé působení horka ani vysoké vzdušné vlhkosti nevadí. Pokud se tedy o stěny sauny zbytečně neopíráte, vydrží vám dřevěný obklad dlouho krásný.

Sauně věnujte péči a ta bude dlouho krásná

U venkovní sauny byste měli každý druhý rok venkovní dřevěné obložení očistit od prachu a napustit ochranným olejem s UV filtrem.

Doporučujeme v létě udělat velký úklid sauny. Vyneste vše, co není pevně připevněné a nechte několik hodin na sluníčku vyschnout. Saunu vydesinfikujte a jakmile bude dokonale suchá, vše nanoste a nainstalujte zpátky. Sauna se vám za to odvděčí dlouhou životností.

 

Co byste v sauně nikdy neměli

  • dřevěné povrchy v sauně nikdy nepolévejte vodou
  • na dřevo nepoužívejte mokrý hadr, dřevo by mohlo ztmavnout
  • dřevo uvnitř sauny nikdy nenatírejte barvou ani mořidly, výpary uvolňující se v horku by vám mohli způsobit zdravotní problémy
  • nepoužívejte předměty z mědi, na dřevu by mohly vzniknout ošklivé fleky
  • na dřevo nikdy nepoužívejte přípravky jako SAVO, které obsahují chlor
  • nepoužívejte saunu jako sušárnu prádla

Přejeme vám, aby vám sauna vydržela stále krásná. K její údržbě vám mohou pomoci i některé naše další přípravky na údržbu sauny a infrasauny.

zpět