Stavba infrasauny svépomocí – kompletní návod, podle kterého to zvládnete i vy

Stavba infrasauny svépomocí – kompletní návod, podle kterého to zvládnete i vy

Zdají se vám ceny hotových infrakabin vysoké? Nevyhovují vám u prodejců nabízené infrasauny rozměrově nebo vzhledově? Máte nářadí, alespoň minimální zkušenosti s prací se dřevem a chuť pustit se do stavby vlastní domácí infrasauny? Pak se nebojte začít a hurá do práce – s naším návodem to bude hračka!

Rozměry a umístění infrasauny v bytě

Na rozdíl od finské sauny, kde se při saunování většinou leží, v infrakabině je optimální poloha vsedě. Z toho vyplývá i menší prostorová náročnost infrasauny, ale zároveň potřeba vhodného umístění zdroje tepla (tj. infrazářičů, viz dále).

Přemýšlejte o tom, kolik lidí se bude saunovat společně a podle toho zvolte půdorysné rozměry své budoucí infrasauny. Výška bude vždy stejná, osvědčený rozměr je 210 cm. Infrasauny se nestaví zbytečně velké, platí pravidlo, že by měla mít jen takové rozměry, aby se vám v ní pohodlně sedělo.

Užívejte si ve své vlastní infrasauně

Doporučené orientační rozměry infrakabiny:

  • pro 1 osobu: minimálně cca 100 x 100 cm (optimum cca 125 x 100 cm)
  • pro 2 osoby: cca 140 x 120 cm
  • pro 3 osoby: cca 200 x 120 cm

Umístění infrasauny v bytě je zcela na vás a můžete ji mít v ložnici, koupelně, na chodbě nebo v obývacím pokoji. Infrasauna nepotřebuje odvětrání ani přívod čerstvého vzduchu jako finská sauna a pro její provoz stačí klasická zásuvka 220 V (ideálně se samostatným jističem).

Infrakabina můžete stát na jakékoli podlahové krytině, neprodukuje totiž teplo.

Klidně ji dejte na parkety, plovoucí podlahu, linoleum nebo drahý koberec. Máte-li k dispozici vhodný výklenek, můžete do něj infrasaunu vestavět, takže bude viditelná jen její přední část.

 Vybírejte svoji infrasaunu pečlivě

 

Konstrukce kabiny, výběr dřeva, izolace a spojovací materiál

Stavba infrasauny začíná zhotovením nosné stavební kostry, na kterou se potom kotví lavice a palubky. Pro infrasauny nejčastěji používáme konstrukční hranoly ze smrkového dřeva s průřezem 42 x 60 mm. Běžně se prodávají již hoblované a mají sražené hrany.

Saunové palubky určí vzhled vaší budoucí infrasauny. Dají se koupit v různých šířkách od 68 do 140 milimetrů (nejprodávanější mají 90 mm), vyhovující síla je 15 milimetrů.

Montovat palubky můžete vodorovně nebo svisle. Vždy si udělejte montážní plán, abyste šetřili materiálem a měli co nejmenší prořez a minimum zbytků.

Dřevo na palubky vybírejte podle ceny, vzhledu a jak vám vyhovují jeho vlastnosti:

  • smrk: nejnižší cena, světlé dřevo s tmavými suky a přirozeným vzhledem
  • osika: světlé dřevo s jemnou kresbou a bez suků
  • olše: dřevo s drobnými a málo patrnými letokruhy, odolné a velmi pevné
  • hemlock (kanadský jedlovec): světle hnědé dřevo s tenkými proužky bez suků
  • abachi (africká vrba): světlé dřevo s nízkou tepelnou vodivostí, vhodné na lavice
  • cedr: luxusní tmavé dřevo s výraznou kresbou bez suků, příjemně voní
  • modřín: odolné dřevo vhodné pro vnější stěny sauny
  • thermo dřevo: výše uvedené dřevo se speciální povrchovou úpravou

Saunujte se ve své vlastní infrasauně

Pro stavbu infrasauny není ve většině případů nutné používat tepelnou izolaci. Použijte jen hliníkovou fólii, která zabraňuje unikání tepla z kabiny do okolního prostoru.

Při montáži konstrukce infrakabiny i připevňování palubek používejte výhradně nerezové vruty. Jsou sice dražší, ale odvděčí se vám dlouhou životností a nebudou měnit vzhled ani své vlastnosti.

 

Saunové lavice, opěrky a dveře

Opěrky zad můžete vyrobit z jiného materiálu než jsou stěny – kontrast v barvě i materiálu vypadá zajímavě. Použít můžete silnější nebo naopak tenčí dřevo, vždy však tak, aby vám opěrky byly pohodlné.

Výběr dřeva do sauny je také důležitý

Lavici v infrasauně umístěte tak vysoko, aby vám nohy při sezení svíraly úhel cca 90°. Dřevo zvolte podle vkusu, mezi latěmi nemusíte nechávat mezery, protože dřevo v infrasauně není vystaveno vlhkosti a proto rozměrově nepracuje.

Dveře do infrasauny nevyrábějte. Je to pracné a složité. Saunové dveře můžete zakoupit v různých provedeních, včetně elegantních prosklených. Kvalitní dveře do sauny poznáte tak, že mají vše, co je potřeba: tj. těsnění, kliky a magnetické zavírání.

 

Jaké infrazářiče a kam je umístit pro maximální účinek

Nejdůležitější částí každé infrasauny jsou infrazářiče. Volba druhu infrazářiče určuje, zda budete mít obyčejnou prohřívánu nebo infrasaunu s pozitivními účinky na zdraví a imunitní systém.

Jak to je možné?

Každý infrazářič je technicky a konstrukčně jiný a má tedy i rozdílné vlastnosti. Určující je spektrum infrazáření, které dokáže vyzařovat.

Infrazářiče Vitae ve vaší vlastní domácí infrasauně

Přírodní infrazáření (to ze sluníčka) má 3 složky:

  • IR A (krátké vlny): pronikají nejhlouběji do těla, hluboké teplo má největší rehabilitační a léčivé účinky
  • IR B (střední vlny): proniknou jen do nejvrchnější části pokožky, pomáhají od bolesti
  • IR C (dlouhé vlny): ohřívají jen vrchní pokožku, používají se pro relaxační účely a detoxikaci kůže

Pokud hledáte maximální zdravotní a rehabilitační účinky, vybírejte takové infrazářiče, které produkují kompletní spektrum infrazáření, tj všechny 3 složky. Na trhu je najdete pod označením infrazářiče Vitae.

Všechny ostatní typy infrazářičů mají účinky omezené buď jen na IR-C vlny nebo IR-C společně s IR-B. Používají se spíše pro tepelnou terapii a relaxaci, výrazné zdravotní účinky od nich nečekejte.

TIP:

Přečtěte si o infrazáření více a seznamte se s 10 výhodami infrazářičů Vitae v našem specializovaném článku o infrazářičích.

 

Umístění infrazářičů v infrasauně

Umístění infrazářičů v infrasauně je vždy takové, aby pokrylo maximální plochu lidského těla. V případě zářičů Vitae to jsou zadní i přední rohy kabiny a samozřejmě nesmíme zapomenout na lýtkový zářič pod sedátkem (vždy vypínatelný samostatně).

 

Saunová regulace, osvětlení, kabely

Abyste mohli infrasaunu ovládat, zapínat, vypínat a nastavovat teplotu atd, potřebujete saunový regulátor. Ten se skládá z ovládací a silové části.

Z našich zkušeností doporučujeme saunovou regulaci EOS Infratec Premium, kterou lze umístit i na vnitřní stěnu infrasauny. Umožňuje jednoduché ovládání teploty, světla, nastavení doby běhu infrazářičů i vypnutí lýtkového zářiče.

Pořiďte si domů svoji infrasaunu

K propojení elektro částí používejte výhradně teplu odolné kabely, například silikonový kabel.

Světlo v infrasauně můžete řešit jednoduše pomocí tradičního dýhovaného krytu a tepelně odolné žárovky nebo exkluzivním multifunkčním panelem Sentiotec, který umožňuje i přehrávání oblíbené hudby.

 

Inspirujte se!

Načerpat inspiraci nebo si vyzkoušet infrazářiče Vitae na vlastní kůži můžete v saunovém showroomu naší sesterské společnosti SaunaSystem. Nezávazně nás navštivte a prohlédněte si všechny vystavené sauny a infrasauny. Těšíme se na vás!

zpět