Sauna jako lék na chřipku a další nebezpečné mýty o saunování

Sauna jako lék na chřipku a další nebezpečné mýty o saunování

Chřipky se nejrychleji zbavím v sauně a navíc mi sauna pomůže shodit přebytečná kila! Čím déle v sauně vydržím, tím budu zdravější! Přiznejme si, že na internetu a mezi lidmi koluje spousta podobných mýtů a polopravd. Prozradíme vám, jak to ve skutečnosti je a kdy byste se naopak sauně měli vyhnout velkým obloukem. Protože sauna dokáže být i zatraceně nebezpečná.

Vyléčí sauna rýmu?

Pravidlo, které určuje, zda je sauna vhodná pro vaši rýmu a nachlazení je překvapivě velmi jednoduché. Pokud vás teprve začíná šimrat v nose a rýma či nachlazení je na samém začátku, pak vám může sauna pomoci.

Do sauny choďte zdraví

Horký vzduch v sauně uvolní nosní dutiny, takže se vám bude lépe dýchat. Saunu v den, kdy se objeví první příznaky rýmy nebo nachlazení doporučují i někteří lékaři. Pobytem v horké sauně se totiž ničí bakterie a respirační viry, což může pomoci vašemu imunitnímu systému nebo ho pozitivně vybudit.

Finská sauna tedy může při začínající rýmě nebo nachlazení opravdu pomoci.

Skvělým bojovníkem proti začínající rýmě je také inhalace soli nebo Vincentky. Stačí je umístit do solné odpařovací misky nebo léčivou minerálku do aroma misky a umístit nad saunová kamna.

 

S chřipkou či virózou šup do postele! A saunu vynechte.

Chřipka ani nachlazení do sauny nepatří. Sauna je totiž skvělá prevence, nikoli léčba! Ve chvíli, kdy váš organismus už prokazatelně bojuje s viry se zvýší jeho teplota, což pociťujete jako horečku.

S chřipkou a virozou do sauny nechoďte

Pobyt v sauně by teplotu vašeho organismu ještě zvýšil a extrémní horko by znamenalo obrovskou zátěž pro vaše srdce. Během saunování by vás navíc ucpané nosní dutiny bolely mnohem více a nejspíš byste si ze sauny odnesli i silné bolesti hlavy.

I pro zcela zdravý organismus je saunování fyzicky náročné a znamená poměrně velkou zátěž.

Během chřipky je tedy lepší vypotit se pod peřinou a saunu vynechat, až budete opět fit. A už vůbec nepatří jakékoli nachlazení do veřejné sauny – tam byste jen nakazili ostatní. Buďte ohleduplní!

 

Potřebuji zhubnout, hurá do sauny!

Možná jste o tom slyšeli: v sauně zhubnete až o několik stovek gramů tuku. Během pár minut! A bezpracně! Vsedě! Co je na tom pravdy?

Když se zvážíte před vstupem do sauny a poté, co z ní vyjdete, téměř jistě zjistíte, že vaše váha se zmenší. Jenže – většina ztracené hmotnosti je díky tomu, že jste vypotili spoustu vody.

V sauně vypotíte vodu a ne kilogramy

Nahromaděné tukové zásoby v sauně nezmizí, ani se nerozpustí. Ano, pravdou je, že o trochu přebytečného tuku vás sauna připraví, ale rozhodně to nebude tolik, kolik si zrovna přejete.

Sauna není kouzelník, i když dokáže se zdravím divy. Hubnutí je stále otázkou fyzické aktivity v kombinaci s jídelníčkem.

 

Skutečně platí rčení: když vydržím v sauně déle, budou její účinky mnohem větší!?

Délka pobytu v sauně je velmi individuální. Doporučení pro jeden saunovací cyklus je maximálně 15 minut v sauně, ochlazení, odpočinek a toto vše opakovat až 3x.

Pobytem ve finské sauně, kde mohou být teploty vzduchu i nad 100 °C se v organismu vyvolá “umělá horečka”. Ta posiluje imunitní systém a zbavuje ho toxinů.

Existují borci, kteří se snaží v sauně závodit, kdo vydrží v horku déle. Jak je to špatný nápad dokazuje i mnoho zbytečných úmrtí v saunách, které způsobilo právě to, že lidé nenaslouchají signálům svého těla.

Pokud se vám začne hůře dýchat nebo se nebudete v sauně cítit dobře, ukončete saunování raději dříve, než později. Saunové hodiny mějte jen jako orientační měřidlo času. Zbytečně dlouhým vystavením těla horku sauny nic nezískáte. Naopak, můžete si způsobit srdeční problémy, selhání ledvin a silnou dehydrataci.

 

Děti do sauny nesmí! Nebo jak to vlastně je?

Vzít miminko do rozpálené sauny určitě není dobrý nápad a raději to ani nezkoušejte. I když ve Finsku berou do sauny i opravdu malé děti.

Kdybychom měli doporučit, dítě mladší než 3 roky do sauny neberte. Starší dítě by nemělo do sauny chodit samo, ale vždy pod dohledem rodičů a snižte i teplotu vzduchu v sauně.

Děti berte do sauny jen v doprovodu rodičů

Jako optimum se uvádí cca 60 °C, dobré je i zvětšit vlhkost vzduchu. Dětem i vám se bude lépe dýchat.

Malé děti by také měly sedět na nižší lavici, kde jsou menší teploty vzduchu a kratší by měla být i délka pobytu v sauně – maximálně 3 minuty a délku pomalu prodlužovat, podle věku a toho, jak vaše dítě teplotu sauny zvládá.

Podrobněji jsme se o saunování s dítětem rozepsali v předchozím článku.

 

Já chodím do sauny v plavkách, nahota není nutná. Dělám dobře?

Tohle je nejčastější omyl. Vzít si plavky do sauny je největší chyba. Tělo nemůže odvádět pot, voda pod oblečením kondenzuje a to je ideální prostředí pro množení bakterií. Ze sauny si tak můžete snadno odnést vyrážku nebo jiné kožní problémy, jako je například plíseň kůže.

Nahota k saunování patří

Nahota do sauny patří. Tělo se lépe vyrovnává s vysokou teplotou a to zejména díky vlastní termoregulaci, která pod oblečením jednoduše nefunguje. Nahé tělo skvěle odvádí přebytečný pot a navíc si saunu mnohem více užijete.

Do sauny proto choďte jen jako Adam. Nebo Eva. A pokud se stydíte, pořiďte si slušivý saunový kilt.

zpět