Jak vybrat saunová kamna: elektřina nebo dřevo?

Jak vybrat saunová kamna: elektřina nebo dřevo?

Kamna jsou srdcem každé sauny. A při jejich výběru není radno dělat chyby. Dnes se proto pokusíme najít odpověď na nejdůležitější otázku, kterou si během plánování stavby venkovní sauny položí úplně každý – jsou lepší elektrická saunová kamna nebo ta klasická, na dřevo? A nebude mne, v případě těch na elektřinu, stát každé saunování majlant?

Kamna na dřevo – tiché praskání hořícího dřeva a pohled do plamenů

Vypadá to jako romantika a přesně takový je i oheň v kamnech uprostřed krásné voňavé dřevěné sauny.

Jenže topení dřevem není pro každého.

Saunový domek

Každá romantická minuta v horké sauně je zde totiž vykoupena náročnou přípravou. Dívat se do plápolajícího ohně je jistě příjemné, kouzelné a v každém případě je to hluboký zážitek.

Ale pozor, před nebo po každém saunování budete muset:

  • vymést kamna a odnést popel z kamen od předchozího topení
  • naštípat a nanosit dřevo ke kamnům
  • připravit ohniště, třísky atd.
  • roztopit kamna
  • postupně přikládat před i během saunování

Navíc budete potřebovat i dostatek prostoru pro uložení a zpracování dřeva (dřevník). A spoustu času na jeho štípání a přípravu. A silné ruce a velkou porci nadšení.

Pro topení v sauně je vhodné dostatečně vyschlé dřevo, které obsahuje minimum pryskyřice, takže například dřevo z ovocných stromů jako je jabloň, ořech či švestka nebo olše, osika či buk.

Takové dřevo se poměrně špatně shání, cenově se nyní pohybuje kolem 2 000 Kč za m3, často i více. Na každé saunování si připravte cca větší košík plný dřeva, v mrazivých zimních měsících raději více, protože tepelné ztráty jsou vyšší.

Saunová kamna na dřevo mají svůj půvab

Během relaxace počítejte s občasným přikládáním do kamen, abyste uvnitř sauny udržovali požadovanou teplotu. Tu nelze při topení dřevem nijak regulovat, takže vám může být chvíli chladněji a jindy zase tepleji, než je vám příjemné.

Vytápění dřevem je tedy vhodné spíše pro sauny na chatách či chalupách, kde je obtížné zavést elektrický proud nebo je sauna používána jen občas.

Když se rozhodnete svoji saunu vytápět dřevem, musíte počítat i s odtahem spalin, tj. postavit komín. Pro saunu v bytě nebo domě je tedy topení dřevem téměř nemožné, nebo jen těžko řešitelné.

Komín se ze sauny vyvede stropem nebo horní částí některé stěny. Přechod komínu a dřevěné konstrukce sauny pak zasluhuje velkou porci pozornosti kvůli požárním předpisům.

Kamna na dřevo jsou tedy určena výhradně pro venkovní sauny a i jejich pořizovací cena je v porovnání s elektrickými kamny vyšší. Je to způsob vytápění vhodný pro romantiky a pro ty, komu nevadí spousta práce (a občas i prachu) okolo.

Saunové kameny 

 

Elektrická kamna – pohodlí, luxus a spousta možností, které vám zpříjemní život

U saunových kamen na elektřinu je roztopení sauny jednoduché: prostě jen stisknete tlačítko. A o vše ostatní se postará pokročilá elektronika. Takové pohodlí vám bude majitel kamen na dřevo závidět.

Elektrická saunová kamna

Ovládání sauny můžete u elektrického topidla mít:

  • ruční (kamna zapínáte na požadovanou teplotu stiskem tlačítka)
  • automatické (sauna se zapne a vytopí v předem nastaveném termínu a čase)
  • dálkové (pomocí mobilního telefonu)


Elektrická kamna do sauny se nemusí čistit, jsou téměř bezúdržbová a nepotřebují komín. Zapnete si je kdykoli chcete, bez jakékoli předchozí přípravy.

Teplotu si saunové elektrické topidlo dokáže hlídat samo. Přesněji, hlídá ji saunová regulace. Vše potřebné si nastavíte pomocí tlačítek nebo na exkluzivních regulacích naťukáte prstem na přehledném barevném displeji.

Taková regulace však není jen na nastavování teploty.

Můžete si vybrat model s týdenním časovačem, ovládat světla v sauně, nastavit dobu provozu a kontrolu aktuální teploty uvnitř sauny. Nikdy se vám tak nestane, že by vám bylo chladno nebo příliš teplo – vše si regulace hlídá zcela sama, bez vašeho přičinění.

Vaše relaxace v horké sauně tak probíhá zcela v klidu a bez jakéhokoli vyrušení. A na nějaké přikládání do kamen raději zapomeňte.

Saunová kamna na elektřinu mají tyto výhody:

  • topíte bez námahy
  • samy udržují požadovanou teplotu
  • lze je ovládat dálkově
  • roztopené jsou rychleji než kamna na dřevo
  • mají moderní design (existují třeba i bílá kamna)
  • zaberou v sauně méně místa

Saunová kamna vybírejte dle velikosti sauny

U elektrických kamen do sauny dejte pozor na dostatečný výkon. Pokud totiž vyberete kamna s nedostatečným výkonem pro vaši velikost sauny, nikdy ji nevytopíte na požadovanou teplotu nebo vám to bude trvat příliš dlouho.

Dobré není ani zbytečně naddimenzované topidlo.

Saunová kamna by zkrátka měla mít výkon tak akorát. V našem starším článku najdete tabulku pro výpočet optimálního výkonu.

Za každé saunování ve finské sauně zaplatíte za elektřinu řádově desetikoruny, určitě byste se měli vejít pod 100 Kč, podle vašeho aktuálního tarifu a příkonu elektrických kamen.

Zážitek ze saunování umocní saunové kameny. Ty se pokládají na kamna, kde pohlcují ohromné množství tepla, které postupně uvolňují do prostoru sáláním. Navíc lze rozpálené kameny polévat vodou, čímž vzniká velké množství blahodárné páry. Ta zvyšuje vlhkost uvnitř sauny a usnadňuje dýchání.

Saunování má blahodárné účinky na imunitu

 

Bio-sauna, aneb co žádná kamna na dřevo neumí!

Stále více lidí upřednostňuje místo klasické finské sauny moderní biosauny. Biosauna je spojením parní a finské sauny: má nižší teplotu vzduchu (kolem 60 °C) a vyšší vlhkost vzduchu (okolo 40 – 60 %).

Kamna do biosauny jsou vždy elektrická, protože obsahují automatický výparník pro ohřev vody. Ta se do kamen doplňuje automaticky. Pro biosauny je navíc typické využítí aromaterapie pomocí vonných esencí a účinků barevného světla (chromoterapie).

zpět