Sauna není jen finská – aneb kterou si pořídit domů a proč?

Sauna není jen finská – aneb kterou si pořídit domů a proč?

Abyste při rozhodování jakou si pořídíte domácí saunu, neudělali zbytečně drahou chybu, připravili jsme seznam nejoblíbenějších druhů saun. Přehledně jsme sepsali i zdravotní omezení, se kterými byste některé sauny raději vůbec neměli používat. Abychom dlouho nechodili kolem horkých kamen, pojďme si představit saunu, kterou si lidé pořizují nejčastěji:

Finská sauna:
pro relaxaci bez spěchu s teplotou až 100 °C

Tradiční finská sauna (setkat se také můžete s názvem suchá sauna) představuje klasický způsob saunování. Nazývá se sice finská, ale stejný princip využívaly i sauny v jiných koutech světa.

Teploty ve finské sauně se pohybují okolo 80 – 110 °C a charakteristický je i velmi suchý vzduch kolem 3 % vlhkosti. V takovém prostředí se některým lidem hůře dýchá, proto lze vlhkost vzduchu zvýšit až na 20 % pomocí páry, která vzniká poléváním rozpálených saunových kamenů vodou.

Zdrojem tepla jsou saunová kamna, dnes v drtivé většině elektrická. Jejich ovládaní je nesmírně snadné, u moderní sauny často prostřednictvím přehledného dotykového displeje.

Saunováním posilujete svůj imunitní systém

Každá finská sauna vyžaduje vždy před použitím prohřátí celého objemu vzduchu v kabině. To trvá několik desítek minut, podle výkonu kamen a teploty okolního prostředí. Většinou se sauna rozehřívá půl až tři čtvrtě hodiny.

Finská sauna nemá ráda spěch.

Saunování by mělo vždy obsahovat 3 saunovací cykly. Každý cyklus se skládá z pobytu v sauně (cca 10 – 15 minut), následného ochlazení studenou vodou a odpočinku.

K finské sauně si tedy vždy musíte pořídit i ochlazovnu.

Chcete-li využít zdravotní benefity finské sauny na maximum, choďte do sauny alespoň jednou týdně. Malé děti by měly finskou saunu využívat vždy pod dohledem rodičů a kratší dobu.

Finská sauna pro vás není vhodná, pokud vás trápí některé zdravotní potíže:

  • vysoký krevní tlak
  • problémy se srdcem
  • kožní problémy, časté záněty
  • máte nemocná játra nebo ledviny

 

Bio sauna:
dokonalé spojení nižší teploty a vysoké vlhkosti vzduchu

Bio sauna chytře kombinuje tradiční finskou saunu a parní lázeň. Při pohledu zvenku byste nepoznali rozdíl mezi bio–saunou a finskou saunou. Rozdíl je v technologii.

I v biosauně jsou saunová kamna, ale tato jsou jiná – jsou vybavena výparníkem pro tvorbu páry. Automaticky generovaná pára zvlhčuje vzduch a majitelům takové sauny se pak snáze dýchá. Navíc lze do výparníku přidat vonné esence a jednoduše tak využívat pozitivních účinků aromaterapie.

Teploty v bio sauně se pohybují kolem 50 – 60 °C a vlhkost vzduchu okolo 30 – 60 %. Takové prostředí je pro lidský organismus mnohem příznivější a pobyt v biosauně i mnohem příjemnější.

Poměr vlhkosti vzduchu a jeho teploty lze samozřejmě kdykoli upravit na saunové regulaci.

Užívejte si v naší biosauně

Délka pobytu v bio sauně bývá delší než ve finské sauně. To proto, že prostředí je pro lidské tělo mnohem příznivější a nemá takové nároky na organismus. I zde se doporučují 3 saunovací cykly zakončené ochlazením.

Obrovskou výhodou biosauny je, že do ní mohou kardiaci, osoby s vysokým krevním tlakem i malé děti. Má také příznivější účinky na pleť, kterou čistí a díky vysoké vlhkosti vzduchu i příjemně hydratuje.

 

Infrasauna:
rehabilitace a prohřátí těla bez zbytečného čekání

Moderní infrasauna se nemusí rozehřívat. Teplota vzduchu v infrasauně (správně by se jí mělo říkat infrakabina) se pohybuje okolo 40 – 55 °C, ale není podstatná a je jen zbytkovým produktem infrazáření.

V infrasauně tedy působí tepelné infračervené záření přímo na vaše tělo.

Infrazářiče prohřejí celé vaše tělo

Zásadní vliv na to, jaké bude mít infrasauna vlastnosti a účinky na vaše zdraví, mají infrazářiče. Na trhu je spousta druhů infrazářičů a liší se technickým provedením a tím, jaké produkují spektrum infrapaprsků.

Přírodní infračervené záření ze sluníčka má 3 složky:

  • IR A (krátké vlny): pronikají nejhlouběji do organismu, mají největší účinky
  • IR B (střední vlny): stimulují vrchní část pokožky, uvolňují svaly
  • IR C (dlouhé vlny): prohřívají vnější část těla, využívají se jako prohřátí při relaxaci

Aby vaše infrasauna nebyla obyčejná prohřívárna, ale měla léčebné účinky, které vyžadujete, hledejte takové infrazářiče, které vyzařují kompletní infračervené spektrum infrapaprsků (IR A, B, C).

Na našem e-shopu je najdete pod označením infrazářiče Vitae.

Délka pobytu v infrasauně bývá nejčastěji kolem 30 minut nebo i déle. Po saunování v infrakabině se neochlazujte. Krátkodobé prohřátí těla si můžete dopřát, kdykoli vás napadne. A protože infrapaprsky pronikají i skrz oblečení, můžete se saunovat třeba i v pyžamu.

Infrasaunu si nepořizujte pokud vás trápí častá infekční onemocnění, léčíte se s hemofilií nebo záněty kloubů. Infrasaunování vynechte i pokud jste v prvním trimestru těhotenství.

 

Kombinovaná sauna:
finská sauna a infrasauna v jednom!

Perfektní spojení všech zdravotních výhod finské sauny a infrasauny do jedné kabiny. Kombinovaná sauna umožňuje provoz obou saunových světů (ovšem nikoli současně, vždy jeden nebo druhý).

V kabině proto najdete saunová kamna a infrazářiče. Kombinované sauny lze doplnit i parním výparníkem – a to znamená, že můžete využívat všechny výhody jako v bio sauně.

Dalším plusem takového řešení je i to, že šetří místo ve vaší domácnosti. A blahodárné účinky finské sauny nebo infrasauny si můžete užívat, kdykoli vás napadne.

 Kombinovaná sauna šetří místo a můžete si vybrat, jak se budete saunovat

 

Přemýšlíte o vlastní sauně a nevíte kterou vybrat?

Přijďte si všechny zde popsané druhy saun vyzkoušet do našeho saunového showroomu. Nezávazně a na vlastní kůži. Protože tak to je nejlepší!

zpět