Proč je správná vlhkost v sauně důležitá a jak s ní pracovat?

Proč je správná vlhkost v sauně důležitá a jak s ní pracovat?

Říká se, že když přijde Fin do české sauny, automaticky sáhne po naběračce a začne polévat rozpálené saunové kameny vodou. Dostatečné množství páry v sauně je pro Finy tak důležité, že po ní pojmenovali i jednu z nejkrásnějších veřejných saun v Helsinkách – Löyly. Pravdou je, že tradiční finské saunování pracuje s vlhkostí vzduchu v sauně mnohem kreativněji než my v srdci Evropy. Pojďme to změnit a užívat si saunování intenzivněji, než dosud:

Jak spolu souvisí teplota a vlhkost vzduchu

Tradiční finská sauna je u nás vnímána jako tzv. suchá sauna. Stěny z kvalitního přírodního dřeva bez povrchové úpravy dokáží absorbovat poměrně velkou část vlhkosti vzduchu. Dřevo přirozeně pracuje a vytváří jedinečné klima uvnitř kabiny.

Saunová kamna prohřívají vzduch v sauně na požadovanou teplotu. Většinou to bývá okolo 80 – 90 °C, opravdoví fajnšmekři si nastavují i 110 °C (tak vysokou teplotu však určitě nedoporučujeme začátečníkům).

Nastavenou teplotu uvnitř sauny hlídá teplotní čidlo, do sauny je dobré umístit dvě – lépe pokryjí celý prostor kabiny. Data o teplotě neustále putují do saunové regulace, která hlídá nastavenou teplotu a automaticky ovládá saunové topidlo: funguje to podobně, jako kdybyste při poklesu teploty přikládali do kamen. Regulace to dělá vše za vás a to je důvod, proč lidé stále více preferují elektrická saunová kamna.

Saunování má být krátké a intenzivní

Jak uvnitř sauny postupně narůstá teplota směrem vzhůru, přirozeně klesá relativní vlhkost vzduchu. Vodní vlhkost se totiž postupně odpařuje.

Při dosažení teploty kolem 90 °C je ve finské sauně relativní vlhkost velmi nízká, většinou okolo 10 %.

Takto suchý vzduch společně s vysokou teplotou spustí v lidském organismu masivní pocení. A to je dobře, to v sauně chceme, protože takto získáme maximum zdravotních benefitů. Produkcí potu se naše tělo snaží v horkém prostředí ochladit a udržet si vnitřní teplotu. Ta přesto narůstá a během 10 – 15 minut dosahuje až 38 °C.

Proces růstu vnitřní teploty je žádoucí a jedná se o fyziologickou reakci, kvůli které do sauny chodíme.

Ovšem pozor – při neúčelně déletrvajícímu pobytu v příliš horkém a suchém vzduchu může dojít až ke ztrátě vědomí a dalším zdravotním potížím. Je tedy bezpodmínečně nutné pozorně sledovat signály svého těla a v případě, že nejsou pocity komfortní, saunování ukončit.

Saunování má být krátké a intenzivní!

Nízká relativní vlhkost vzduchu v sauně je tedy žádoucí pro intenzivní pocení. Na druhou stranu však může u citlivých osob způsobit krátkodobě zdravotní nekomfort:

  • zčervenání nebo pálení očí (způsobeno ztrátou přirozené vlhkosti rohovky)
  • bolest v krku (nedostatečné zvlhčení sliznice)
  • dráždivý kašel (opět z důvodu vysychání sliznice v krku)
  • suché nebo až popraskané rty (ztráta pružnosti)
  • pálení v nosu během dýchání (nízká vlhkost sliznic, vysychání ochranného hlenu)
  • únava při extrémně dlouhodobém pobytu

Z těchto důvodů je rozumné a vhodné vzduch v sauně zvlhčovat.

Bude se vám lépe dýchat a zmizí i výše uvedené zdravotní potíže.

 Zvyšte si vlhkost vzduchu ve vaší sauně

 

Zvyšujeme vlhkost vzduchu v sauně!

Dosáhnout vyšší vzdušné vlhkosti v sauně je až dětsky snadné. Stačí dřevěné vědro, voda a naběračka. Když jsou saunové kameny na kamnech dostatečně rozpálené, polijte je vodou - pro začátek stačí jedna naběračka (a ani nemusí být plná). Voda se v mžiku promění v páru, která přirozeně stoupá ke stropu.

Změnu poznáte hned – díky zvýšené vlhkosti se vám bude snadněji dýchat.

Vlhkost vzduchu můžete měřit pomocí vlhkoměru. Na našem e-shopu můžete vybírat už od přístrojů za několik stokorun.

Optimální vlhkost ve finské sauně se po parním rázu pohybuje kolem 10 – 30 % podle množství páry v kabině.

Vlhkost vzduchu v sauně zvýšíte, když polijete lávové kameny vodou

Páru od kamen můžete nasměrovat máváním osuškou nebo metličkou, kam budete potřebovat: buď přímo na sebe nebo naopak od sebe. To už záleží na preferencích každého z nás.

Platí poučka: čím vyšší vzdušná vlhkost, tím je pocitově i teplota vyšší.

Parní ráz horkého vzduchu zabraňuje odpařování potu z vaší pokožky, takže se dostaví krátký pocit velkého tepla. To je důvod, proč s horkou párou pracovat citlivě a opatrně – vhodnější je velmi mírné mávání osuškou než prudké pohyby.

Proudění vzduchu by mělo být v sauně pomalé.

Velmi vysoká vlhkost vzduchu v sauně není příliš žádoucí. Pokud dáváte přednost vyšší vlhkosti, spíše než finskou saunu si pořiďte biosaunu – ta je charakteristická vlhkostí kolem 30 – 60 % a nižšími teplotami okolo 50 – 60 °C.

 Saunování si užívejte tak, aby vám bylo pohodlné

 

Jak snížit vlhkost vzduchu v sauně?

Dlouhodobě vysoká vzdušná vlhkost má bohužel nepříznivý vliv na dřevěné obložení i dřevěné lavice. Hrozí ztmavnutí dřeva nebo růst plísní.

Proto je nutné saunu po každém použití dostatečně větrat.

Větrání sauny by mělo být krátké a intenzivní. Ideálně otevřít dveře (i okno, pokud sauna má) dokořán, včetně vstupních dveří do místnosti, kde saunu máte umístěnou. Samotná cirkulace vzduchu větracími otvory u podlahy a stropu na úplnou výměnu vzduchu v sauně nestačí.

Někteří uživatelé si zadělávají na problém i tím, že sice saunu po použití vyvětrají, ale její vnitřek pak používají jako skladiště nepotřebných věcí nebo sušárnu prádla. To rozhodně nedoporučujeme, stěny sauny by měly volně dýchat, naopak dveře můžete nechat při delším nepoužívání mírně pootevřené pro lepší cirkulaci vzduchu.

zpět