Přemýšlíte o vlastní sauně? Pozor na 6 chyb, které dělá skoro každý

Přemýšlíte o vlastní sauně? Pozor na 6 chyb, které dělá skoro každý

Blahodárné účinky na organismus, silnější imunitní systém a relaxace v úplném soukromí. To jsou tři nejčastější důvody, proč si lidé domů pořizují vlastní saunu. Pokud také toužíte po domácím saunování, možná vám přijde vhod vyvarovat se nejčastějších chyb, které lidé při pořizování sauny často dělají. A dělají je bez ohledu na to, zda kupují saunu na míru nebo plánují stavět saunu svépomocí.

Chyba číslo 1: optimální rozměr sauny – aneb jak ušetřit balík peněz nyní i za pár let

Jak velká bude vaše sauna? Pro dva nebo pro čtyři lidi? To je velký rozdíl! Při plánování její velikosti si nejdříve uvědomte, jak vlastně finská sauna funguje: před každým použitím se musí nejdříve ohřát komplet vzduch uvnitř sauny.

Cílem každého saunování je teplota vzduchu alespoň kolem 90 °C. A to trvá podle toho, jak výkonná saunová kamna máte, ale hlavně to závisí na objemu saunové kabiny.

Čím větší objem vzduchu, tím více energie spotřebujete k jeho ohřátí.

Pokud si pořídíte zbytečně velkou saunu, mohou být vaše náklady na jedno saunování až několikanásobné. Pokud se tedy budete nejčastěji saunovat ve dvou, je zbytečné pořizovat saunu pro čtyři osoby.

Saunu si naplánujte jen tak velkou, jak budete opravdu potřebovat.

 Výběr velikosti sauny je důležitý pro budoucí provoz

 

Chyba číslo 2: nevhodné umístění sauny v bytě nebo na zahradě vás může pěkně otrávit (někdy i doslova)

Najít optimální místo pro saunu je mnohem jednodušší v případě venkovní sauny. To proto, že na zahradě nebo na terase budete mít vždy mnohem více místa, než doma v interiéru.

U venkovní sauny navíc nemusíte řešit dost podstatnou věc a to je odvětrání a přívod čerstvého vzduchu.

Sauna v bytě vždy potřebuje dostatečné větrání. Protože při každém saunování vzniká velké množství vlhkosti (zvláště při polévání saunových kamenů vodou), které je ideální prostředí pro růst plísní a bakterií.

To je důvod, proč je nezbytné po každém saunování zbavit se přebytečné vlhkosti. Nejlepší je, pokud je přímo v místnosti, kde máte saunu umístěnou, dostatečně velké okno, které lze po saunování otevřít dokořán.

Ale pozor: snad ještě důležitější je přívod čerstvého vzduchu během saunování.

Během ohřívání vzduchu totiž uvnitř sauny klesá množství kyslíku. Každá sauna tedy musí mít (většinou u podlahy v místě, kde jsou umístěná kamna) z bezpečnostních důvodů otvor, kterým do sauny proudí čerstvý vzduch.

Pokud by sauna neměla dostatečně dimenzovaný otvor pro přívod čerstvého vzduchu, mohli byste se v ní v krajním případě i udusit. V lepším případě si přivodíte úpornou bolest hlavy.

Nezahrávejte si s vlastním zdravím a pamatujte, že každá sauna potřebuje čerstvý vzduch a to hned ze dvou důvodů, které jsme uvedli výše.

 Přívod vzduchu musí být pro finskou saunu zajištěn pro její správný provoz

 

Chyba číslo 3: pořízení typizované sauny, která nepasuje kam má

Typizovaná finská sauna je bezesporu nejrychlejší cesta k vlastní sauně. Ale nemusí to být ta nejlepší cesta. Typizovaná sauna má totiž vždy pevně dané rozměry a vždy se jedná o saunovou kabinu.

To znamená, že prostor, kam chcete saunu umístit, musíte vždy přizpůsobit rozměrům sauny.

Lepší to je ale přesně naopak.

Přizpůsobit saunu vašemu výklenku nebo místnosti je možné v pouze případě sauny na míru. Taková sauna se vyrábí až poté, co si výrobce přesně zaměří prostor, kam si přejete saunu umístit.

A rozměry sauny se jednoduše přizpůsobí.

Saunu na míru je možné umístit do výklenku nebo vestavět do (téměř) každého prostoru ve vašem bytě či domě. Optimálně se tak využije místo v interiéru a navíc si můžete vybrat design, provedení i výbavu vaší budoucí sauny.

Finská sauna lze vyrobit i na míru 

 

Chyba číslo 4: finská sauna bez ochlazovny má jen poloviční účinky

Spousta lidí si pořídí saunu a zapomene na to nejdůležitější: ochlazovnu. Pozdě pak zjistí, že součást každého saunovacího cyklu je ochlazování. Studená voda totiž patří k sanování stejně, jako černá k bílé nebo jahody do šampaňského.

Ochlazení je možné vyřešit pomocí ochlazovacího bazénku, ochlazovací kádě, ochlazovacího vědra nebo v nouzi i ochlazovací sprchou.

I zde je však důležité umístění sauny v bytě – protože chodit z jednoho konce bytu, kde máte saunu, na druhý konec přes obývací a dětský pokoj až do koupelny, kde máte sprchu, vás brzy přestane bavit.

Nehledě na to, že tento výlet budete muset během saunování několikrát zopakovat.

Pamatujte na to, že ochlazovna by měla na saunu ideálně přímo navazovat. Zkrátka, měla by být co nejblíž.

 

Chyba číslo 5: šetření na nesprávném místě

Levná sauna může být vstupenkou do světa saunování. Ale většinou i zdrojem mnoha starostí a problémů v budoucnosti.

Pamatujte, že výrobce levné sauny musel někde šetřit.

Buď na materiálu sauny, jeho zpracování nebo na technologii. Případně budete mít v levné sauně poddimenzovaná kamna, takže ji nikdy nevyhřejete na požadovanou teplotu, nebo to bude trvat neúměrně dlouho (tj. více než 20 – 30 minut).

Divili byste se, jak jsou tyto problémy časté.

Vždy hledejte saunu v optimální kvalitě.

A vyžadujte záruku a hlavně dostupný pozáruční servis sauny.

 Dodavatele svoji sauny vybírejte pečlivě

 

Chyba číslo 6: koupě sauny podle obrázků

Hrajete rádi loterii? Pak si objednejte saunu jen podle krásných barevných obrázků na internetu. Může to dopadnout podle vaší představy. Ale také nemusí.

Dobře padnoucí oblek si také nekoupíte pomocí počítače.

A sauna musí padnout jako ulitá. Než ji koupíte, osahejte si ji. Dotkněte se dřevěných lavic a přejeďte po nich rukou. Sledujte, zda jsou dobře opracované. Vyzkoušejte ovládání sauny pomocí saunové regulace. Jak je složitá? Zvládne saunu nastavit každý ve vaší rodině?

Saunu, kterou kupujete, si vždy vyzkoušejte přímo na sobě. Inspirujte se v saunovém showroomu a s profesionálním prodejcem vždy konzultujte vaše představy.

zpět