Sauna svépomocí nebo na klíč? Skladatel Jaroslav Krček zkusil obojí.

Sauna svépomocí nebo na klíč? Skladatel Jaroslav Krček zkusil obojí.

Na stavbu první sauny v životě už nikdy nezapomenete. Budete muset nejen úzkostlivě dodržovat výrobní postupy, ale také naučit se spoustu nového. A mít dostatek volného času. Hudební skladatel a dirigent Jaroslav Krček by mohl vyprávět – vždyť v minulosti postavil již dvě sauny. Přesto stavbu nové venkovní sauny na chalupě raději svěřil profesionálům ze společnosti SaunaSystem. Jaké důvody ho k tomu vedly?

Venkovní sauna – sen každého chalupáře

Nejen ve Finsku, které je saunám zaslíbené, ale i u nás v Čechách touží chalupáři po venkovní sauně. A pan Krček se svojí paní nejsou výjimkou. Na pravidelné saunování jsou již navyklí a hned vedle chalupy mají pod vzrostlými smrky krásné místo.

Tam by se sauna hodila jako ulitá.

Venkovní sauna Native - manželé Krčkovi

Vybrat správné umístění sauny na zahradě je naprosto zásadní. A z tohoto místa je dokonalý výhled nejen na celou zahradu, ale i do údolí Českého ráje pod nimi.

Jak jsme napsali v úvodu, zkušeností se stavbou sauny již pan Krček má dostatek. A práci se dřevem miluje.

Jenže si zároveň velmi dobře uvědomuje, že mezi venkovní saunou a saunou uvnitř domu je pořádný rozdíl.

Každá venkovní sauna je v podstatě jako stavba malého domečku. Musí odolat nepřízni počasí, dešti, vlhkosti, větru, ale i škůdcům. Pečlivost provedení je zde naprosto klíčová, stejně jako volba správných materiálů.

Stavba venkovní sauny oproti interiérové navíc obnáší:

  • kvalitní tepelnou izolaci stěn, stropu a podlahy
  • vhodnou izolaci proti vlhkosti
  • odolný nátěr venkovních stěn sauny
  • střechu, krytinu, odvedení vody od sauny
  • cirkulaci vzduchu a odvětrání sauny
  • saunová kamna se správně spočítaným výkonem
  • pevnou konstrukci, která odolá nepřízni počasí
  • dodržení bezpečnostních předpisů

Rozhodování bylo dlouhé, protože finanční náročnost venkovní sauny na klíč je přeci jen vyšší, než kdyby si ji Krčkovi stavěli svépomocí.

Ale ruku na srdce: sauna od profesionálů má také spoustu výhod – třeba 100 % kvalitu práce i materiálů, záruku a kompletní servis po celou dobu její životnosti. A také žádná bolavá záda, ruce plné mozolů a člověku zůstane i ten volný čas.

To vše jsou nezanedbatelné výhody, které je nutné do rozhodování započítat.

Venkovní sauna Native

 

Žádné nadstandardy! Vždyť k dokonalému saunování stačí základní výbava. Nebo ne?

Na sauně u chalupy je nejdůležitější, aby dokonale sloužila k tomu, k čemu je určena. Dostatek tepla, výkonná kamna, benefity pro zdraví, jednoduché ovládání. Okázalost a zbytečný luxus jsou i pro sebekrásnější chalupu v Českém ráji zbytečné věci, které venkovní saunu jen prodražují.

Nechceme saunu kvůli tomu, aby z ní byli ohromeni sousedé nebo návštěvy.

Stavíme ji pro sebe, řekli si manželé Krčkovi.

Takže úplně postačí základní výbava sauny Native.

A bylo rozhodnuto.

Venkovní sauna Native - manželé Krčkovi

Na základovou betonovou desku o rozměru 225 x 175 centimetrů navrhli odborníci ze společnosti SaunaSystem venkovní saunu se stěnami silnými 12 centimetrů. To je dostatečná tloušťka k tomu, aby se minimalizovaly tepelné ztráty a zároveň náklady na vytápění.

Samostatně stojící saunový domek s pultovou střechou, se dobře hodí k tradiční české roubené chalupě. Vnější obklad sauny je ze sibiřského modřínu, vnitřní stěny jsou obložené palubkami ze soft hemlocku.

Lavice a další prvky interiéru jsou vyrobeny z africké vrby abachi v kombinaci s cedrovým dřevem. Celoskleněné dveře mají bronzově zbarvené sklo, pro větší pocit soukromí.

Zavírání dveří je na magnetický zámek, který se tiše zaklapne a umožňuje kdykoli bezpečné a rychlé otevření.

Kvůli pohodlí si majitelé vybrali elektrická saunová kamna Sentiotec 100E s výkonem 9 kW. Ovládání sauny je přes saunovou regulaci EOS Econ D4, která je umístěná na venkovní stěně saunového domku, hned vedle dveří. Umožňuje ovládat saunovací parametry, včetně osvětlení sauny.

Ale to není vše…

 

Sauna bez ochlazovny? To je jako hudební partitura bez not!

Krčkovi se saunují většinu svého života, takže moc dobře vědí, že ke každé sauně patří ochlazovna. Protože bez pořádného ochlazení má sauna jen poloviční účinky.

Hudební skladatel Jaroslav Krček miluje práci se dřevem, takže bylo jeho přáním, aby SaunaSystem připravil konstrukci sauny na dostavbu ochlazovny.

Tu si zanedlouho dostavěl úplně sám.

Včetně výroby vstupních dveří a instalace polévacího vědra z našeho e-shopu.

Což mu přineslo radost z dobře odvedené vlastní práce plus finanční úsporu.

A navíc také obdiv manželky.

Ochlazovna u venkovní sauny Native

Ochlazovna postavená vlastníma rukama dnes perfektně slouží svému účelu. Společně s finskou saunou tak tvoří malé domácí wellness, které má relaxační funkci a hlavně blahodárné účinky na zdraví.

Navíc se během saunování příjemně přemýšlí a hledá inspirace pro další hudební projekty. Životní elán a stále dobrá nálada Jaroslava Krčka jsou tím nejlepším důkazem, že na prospěšnosti saunování něco opravdu bude…

Více se o této sauně dozvíte v referencích společnosti SaunaSystem.

zpět