Kam v bytě umístit infrasaunu a co byste měli vědět, než si ji pořídíte

Kam v bytě umístit infrasaunu a co byste měli vědět, než si ji pořídíte

Domácí infrasauna je ideální způsob, jak ulevit bolavým svalům a kloubům a načerpat nové síly, když se cítíte unaveni. Prohřátí těla pod přívalem teplých paprsků vám pomůže udržet se ve formě a dokonale posílí imunitní systém. Nabídka infrakabin je dnes velmi široká, ale současně se můžete rychle ztratit v technických specifikacích nebo v tom, jaké infrazářiče vybrat. Prozradíme vám, jak při plánování infrasauny neudělat chybu.

Jak infrasauna funguje a co vám prodejci často neřeknou?

Hned na úvod musíme napsat, že infrasauna nikdy nenahradí finskou saunu a má také jiné účinky. Teplota vzduchu v infrasauně není vůbec důležitá, protože infrapaprsky prohřívají přímo vaše tělo.

Zvýšení teploty v kabině infrasauny je pouze vedlejším produktem infrazáření.

Infračervené tepelné záření prohřívá organismus a vyvolává intenzivní pocení. To je zcela přirozené a lidské tělo nijak nezatěžuje. Nižší teplota okolního vzduchu okolo 50 °C představuje pro organismus mnohem menší zátěž než finská sauna, kde teploty často dosahují až 100 °C.

Infračerveným teplem prokrvené tělo snadno společně s potem vyplavuje nežádoucí látky a přebytečnou sůl. Dochází k rychlejšímu proudění krve a lymfy, uvolnění dýchacích cest a ztuhlých svalů i kloubů. Pokožka se čistí a hydratuje.

Relaxace a klid v infrasauně má též pozitivní vliv na psychiku.

O tom, zda budete mít doma infrasaunu nebo obyčejnou prohřívánu, rozhoduje typ infrazářičů. Chcete jen příjemné teplo nebo především zdravotní benefity pro organismus a vaše zdraví?

 Užívejte si doma svoji vlastní infrasaunu

 

Když vybíráte infrasaunu, začněte výběrem infrazářičů

Infrasaunu dělají infrazářiče, to není žádné tajemství, ale bohužel si to mnoho budoucích majitelů infrasauny uvědomí až příliš pozdě. Znáte tvrzení, že lékař léčí a příroda uzdravuje?

Tak čtěte dále.

Přírodní infrazáření ze sluníčka se skládá ze tří složek:

  • IR–A (krátké vlny)
  • IR–B (střední vlny)
  • IR–C (dlouhé vlny)

Každá tato složka infrazáření působí na lidský organismus jiným způsobem.

Zářiče Vitae v naší infrakabině

Nejvíce zdravotních benefitů mají krátké vlny (IR–A), které pronikají poměrně hluboko pod pokožku (uvádí se, že až 4 centimetry). Jejich hluboké teplo zrychluje proudění krve, čistí organismus a je nejvhodnější pro rehabilitaci.

Střední vlny (IR-B) stimulují svrchní podkoží a dlouhé vlny (IR–C) do organismu vůbec neproniknou, působí jen na vrchní část pokožky.

Levné infrazářiče (například karbonové) dokáží produkovat jen IR-C část infrazáření. Magnesiové a keramické infrazářiče vyzařují jen IR–C a částečně IR-B infrapaprsky. A ty moc zdravotních účinků nemají. S nadsázkou asi takové, jako když se posadíte blízko topení (ano, i radiátory ústředního topení jsou zdrojem tepelné složky infrazáření).

To, co v infrasauně opravdu chcete, jsou infrazářiče, které dokáží produkovat infrazáření obsahující v optimálním složení všechny 3 složky (IR–A, B, C). Takové mají největší zdravotní přínos pro lidský organismus. A jen takové jsou složením nejpodobnější přírodnímu slunečnímu záření.

Na trhu (i na našem e-shopu) tyto infrazářiče najdete pod označením Vitae.

Navíc mají infrazářiče Vitae dvě další výhody:

  • startují okamžitě na plný výkon, takže nemusíte čekat než se rozehřejí
  • vydávají příjemné oranžovo-žluté světlo

 

Jaký je optimální rozměr infrasauny?

Infrasauna je jiná než finská sauna také tím, že se v ní neleží. Abyste vystavili největší plochu těla infrapaprskům, měli byste uvnitř infrasauny sedět – to je optimální poloha.

Což ale také znamená, že vám bude stačit mnohem menší kabina:

  • infrasauna pro 1 osobu potřebuje prostor 100 x 100 centimetrů
  • infrasauna pro 2 osoby by měla mít půdorys cca 140 x 120 centimetrů
  • Infrasauna pro 3 osoby kolem 200 x 120 centimetrů

 

Infrasauna v obýváku? Nebo raději v ložnici?

Vybrat v bytě nebo domě vhodné místo pro infrasaunu je též jednodušší než kdybyste si pořizovali finskou saunu.

Infrasauna do okolního prostředí neprodukuje žádné velké teplo ani vlhkost. Nepotřebuje ani přívod čerstvého vzduchu ani odvětrání. Je opravdu nenáročná i co se přívodu elektrické energie týče – stačí jí zásuvka 220V.

Starosti vám nemusí dělat ani podlahová krytina – infrasaunu můžete bez obav postavit na parkety, plovoucí podlahu, linoleum a dokonce i na drahý koberec.

Nejčastěji najdete infrasaunu v koupelně nebo ložnici. Vhodné místo jí však můžete najít v kterékoli místnosti, dokonce i ve sklepě nebo v podkroví. Důležité je, aby byla místnost temperovaná a nebylo v ní vlhko.

Saunujte se v naší infrakabině se zářiči Vitae

Technicky může být kabina infrasauny řešena dvěma způsoby:

  • samostatně stojící infrasauna (nejčastější řešení)
  • vestavěná infrasauna (integrovaná do výklenku atd)

Mezi hlavní výhody infrasauny patří snadné ovládání a jednoduchý provoz bez zbytečného čekání. Infrakabina vás rychle prohřeje po zimní procházce nebo si ji můžete naordinovat při bolestech zad. Sportovci ji využijí po náročném tréninku nebo jako součást regenerace.

Účinky infrazářičů Vitae si můžete nezávazně vyzkoušet v našem saunovém showroomu.

zpět