Jak vybrat aroma do sauny?

Jak vybrat aroma do sauny?

Přemýšlíte o tom, jak si ještě více zpříjemnit vaše saunování? Cesta k ještě větším zážitkům v sauně je přitom velmi snadná. Pokud přidáte do sauny vonné esence, docílíte mnohem většího účinku na váš organismus a budete si saunování užívat dalším smyslem – čichem.

Aromaterapie umí změnit vaši mysl i tělo

Léčba pomocí vůní. To je přesný význam slova aromaterapie, kterou používali již staří Číňané, Římané nebo Řekové. Ve starém Egyptě věřili, že určité vůně umí aktivovat vyšší vědomí nebo člověka zcela uvolnit. Účinky esenciálních olejů zcela vážně studoval Hippokratés, kterému se přezdívá otec medicíny.

V Evropě se vědci začali účinky esenciálních olejů a vůní zabývat až v 19. století. Například během II. světové války francouzský lékař Jean Valet léčil úspěšně zraněné vojáky pomocí obkladů namočených v esenciálních olejích a zrychlil tak léčbu popálenin.

aromaterapii se nejčastěji používají jako základ rostlinné oleje (slunečnicový, mandlový či olivový), do kterých se přidávají aromatické esence – levandule, cedrové dřevo, zázvor, citron, jasmín atd.

Při inhalaci aromatických olejů dokáže lidské tělo navodit snížení nebo zvýšení krevního tlaku, pocit tepla nebo chladu. Aromaterapie se používá i při léčbě psychických či psychosomatických nemocí.

V sauně používáme aromaterapii pro navození atmosféry, k uvolnění a třeba jako pomoc při léčbě nachlazení nebo rýmy. Některé složky vonných esencí dokáží zmírnit stres a přispívají k celkové očistě organismu.

 

A jak aroma v sauně používat?

V praxi existují dvě řešení. V prvním případě to máte jednodušší, protože vaše saunová kamna již obsahují originální držák s miskou na aromata. Nebo si zakoupíte různé  držáky aromat nebo misky a ty umístíte nad kamna a nalijete do nich vonné esence, případně do nich vložíte do trochu vody ovoce typu pomeranč, citrón či bylinky – odpařováním se pak částice esenciálních vůní uvolňují do vzduchu.

V druhém případě přidáte jednoduše aromatické přísady do vědra s vodou (stačí několik kapek). Poléváním saunových kamenů se zvyšuje vlhkost vzduchu při saunování a současně s odpařováním vody se uvolňuje i aroma.

 

Dejte přednost kvalitě před nízkou cenou

Při nákupu vonných esencí do sauny se můžete řídit cenou. Mějte na mysli, že cena je přímo úměrná množstvím aromatických látek v konkrétním přípravku. Čím levnější aroma, tím menší koncentraci aromatických látek bude mít.

Pozornost věnujte i dávkování aromatického přípravku. Často totiž zjistíte, že někteří výrobci předepisují poměrně vysoké dávkování na jedno saunování – důvod je ten, že jejich výrobek obsahuje malé množství aromatických částic. Dáte-li menší, než je v návodu, nebude zkrátka vůně tak intenzivní, jak byste si přáli.

V našem e-shopu nabízíme jen osvědčené a prověřené saunové esence. Každý výrobek prochází pečlivou kontrolou a laboratorními testy a mají všechny potřebné certifikáty. U nás tak máte jistotu, že nabízená saunová aromata budou mít na vaše zdraví výhradně pozitivní účinky.

 

Nejoblíbenější saunová aromata

Vybrat oblíbenou vonnou esenci vám může připadat složité. Vždyť na trhu (i v našem e-shopu) jsou desítky vůní. Někdo má rád dřevité vůně, jiný sladké, kořeněné atd.

Naše rada je však jednoduchá – kupte si vůní více, třeba v menším balení, a střídejte je. Každé vaše saunování tak může být jiné, jinak provoněné. Vůně lze i kombinovat a dosáhnout tak originálního aroma, typického pro vaši konkrétní domácí saunu a pro vás.

 

zpět