Jak vybrat saunová kamna do sauny

Jak vybrat saunová kamna do sauny

Pokud plánujete stavět finskou saunu svépomocí, čeká vás mnoho důležitých rozhodnutí. To nejdůležitější se týká výběru saunových kamen. Ta jsou totiž základním kamenem každé sauny. Na nich záleží, jaká bude ve vaší sauně teplota.

A chybný výběr kamen může způsobit, že sauna nebude fungovat tak, jak by měla.

Výkon je to, co potřebujete

Nejdůležitějším parametrem, podle kterého byste měli saunová kamna vybírat, je výkon. Čím větší objem sauny, tím větší musí mít výkon i kamna. Zjednodušeně řečeno: stačí vynásobit mezi sebou výšku x šířku x délku sauny v metrech a vyjde vám číslo kde platí, že 1m3 objemu sauny = 1 kW saunových kamen.

Ale, aby to nebylo tak snadné počítání, musíme vzít v úvahu i materiál, ze kterého je sauna vyrobená.

Saunová kamna

Výše uvedené hodnoty totiž platí jen v případě, že je sauna vyrobena z dobře izolovaného dřeva. Pokud má sauna prosklené plochy nebo stěny z keramiky, má jiné tepelné vlastnosti. Proto se ve výpočtu tyto plochy vyčleňují zvlášť a násobí se koeficientem 1,2 – 1,5.

Dalším problémem mohou být tepelné ztráty sauny. Logicky – sauna umístěná venku na terase nebo na zahradě bude mít vyšší ztráty tepla než sauna, která je umístěná uvnitř domu v koupelně.

V našem e-shopu nabízíme saunová kamna vždy s uvedeným výkonem a v popisu uvádíme, na jaký vytápěný prostor jsou kamna vhodná. Většinou v doporučeném rozpětí, např. 9 – 14 kW, jako tato kamna EOS.

Saunová kamna

Podle našich zkušeností je nejlepší vybírat kamna do sauny ve střední hodnotě tohoto doporučeného rozpětí. Tím předejdete poddimenzování nebo naopak zbytečnému předimenzování příkonu saunových kamen.

TIP:

Výkon potřebný pro vytápění vaší plánované sauny lze zmenšit tím, že snížíte výšku stropu. V saunách se většinou dělá strop ve výšce 2,1 – 2,3 m, minimální výška má být 1,9 m.

 

Saunová kamna elektrická nebo raději kamna na dřevo?

K saunování jednoznačně patří romantika. To už věděli staří Finové, kteří s oblibou stavěli své sauny uprostřed lesa, v blízkosti ledového, přírodního jezera.

Například naše ukázková Venkovní sauny Puutalo využívá k vytápění kamna na dřevo. Pohled na plápolající oheň v kamnech nic nenahradí.

Jenže ta nádhera je vykoupena tvrdou prací a přípravou dřeva.

Dřevo musíte sehnat, přivézt, naštípat. Další nevýhodou může být to, že kamna na dřevo saunu roztápí delší dobu než elektrická kamna.

Saunová kamna na dřevo

Na druhou stranu, pokud se rozhodnete pro topení dřevem, nemusíte mít do sauny přivedenou elektřinu. Toho se využívá často u venkovní sauny, zvláště, pokud máte saunu na chalupě, kde musíte dřevo na topení připravovat tak jako tak.

Během saunování je potřeba do kamen přikládat další dřevo a po skončení saunování je potřeba kamna vyčistit.

K topení je vhodné jakékoli dřevo, nejlepší je ale tvrdé, jako olše, buk, dub, protože má vyšší výhřevnost. Dřevo by mělo být dostatečně vyschlé, uvádí se, že by mělo ležet 2 – 3 roky v suchém prostředí, než jím zatopíte.

Kamna na dřevo jsou tradiční způsob, jak zatopit v sauně. Teplo ze dřeva je pocitově úplně jiné, než teplo z elektrických kamen. Z přípravy dřeva si můžete udělat součást saunového ceremoniálu. Kromě toho ušetříte za posilovnu. A pro nás ostatní jsou tu kamna elektrická.

Saunová kamna

Elektrická saunová kamna oproti tomu mají mnoho výhod:

  • Saunu vytopí rychleji
  • Teplotu lze jednoduše nastavit a regulovat
  • Topíte bez námahy, stačí zmáčknout knoflík
  • Elektrická saunová kamna jsou modernější

Asi jednou nevýhodou elektrických kamen je to, že potřebují přívod elektřiny. Ale vše ostatní se vám bude líbit: v sauně máte neustálý přehled o teplotě a můžete ji na ovladači snadno snížit nebo naopak zvýšit.

Pokud se náhodou stane, že si poškodíte topnou tyč v kamnech, lze ji dokoupit. Kvalitní výrobci je dodávají jako zvláštní příslušenství. Náhradní topná tyč pro saunová kamna stojí okolo 1-2 tisíc Kč podle typu.

Kamna pro Bio Saunu

Speciálním typem elektrických saunových kamen pak jsou kamna pro Bio Saunu. Ty jsou o něco dražší, než kamna pro suché sauny (finské), protože obsahují speciální výparník s ohřevem vody.

bio-sauně pak můžete využívat vonné esence. Ale nejdůležitějším přínosem je to, že v bio-sauně lze nastavit vyšší vlhkost, při které se vám bude lépe dýchat než v běžné finské sauně a také teplota je během saunování nižší a příjemnější.

Záleží jen na vás, jakým kamnům dáte ve své sauně přednost. Pokud byste si na stavbu sauny svépomocí netroufli, naše dceřinná společnost SaunaSystem vám ochotně navrhne a postaví saunu na míru.

 

Kontaktujte nás pro nezávaznou nabídku nebo se zastavte v našem saunovém showroomu v Praze – Uhříněvsi.

zpět