Proč byste měli používat při saunování metličky?

Proč byste měli používat při saunování metličky?

Z běžného saunování můžete doslova jako mávnutím kouzelného proutku udělat neobyčejný zážitek pomocí svazku větviček s listím – Finové jej nazývají vihta. Odborníci se nemohou shodnout, zda masáže těla větvičkami pocházejí z Ruska nebo Finska, to ale není důležité.

Podstatné je, že tato tradiční metoda prokazatelně prospívá tělu, nabije vás novou energií a posune vaše saunování o úroveň výše.

Metličky nejsou jen obyčejné větvičky…

Saunové metličky jsou většinou speciálně připravené svazky větviček s listím, ale lze používat i jemné větvičky jehličnanů, pro opravdové fajnšmekry existují i vihty z mladých kopřiv.

Březové metličky

Mladé větvičky břízy, a zejména listy, obsahují silice, které pronikají do lidské pokožky a působí výrazně na celý organismus. V sauně se využívají nejčastěji. Léčivé účinky břízy pomáhají při revmatismu, nemocech ledvin a při otocích. Zlepšují kondici kůže a vlasů.

Bříza má také potopudné účinky, zbavuje organismus chloridů a toxinů, snižuje krevní cholesterol. Aroma břízy má desinfekční účinky a stimuluje imunitní systém. Ne nadarmo používali břízu při svých obřadech i staří šamané.

Aktualita-saunove-metlicky-briza.jpg

Dubové metličky

Používají se větvičky zeleného nebo červeného dubu. Kromě toho, že příjemně provoní celou saunu, mají dubové větvičky a jejich éterické oleje silné protizánětlivé účinky, uklidňují, snižují stres, zlepšují pokožku, pomůžou vám při bolestech hlavy.

Aktualita-saunove-metlicky-dub.jpg

Metličky z jehličnanů

Mladé větvičky smrků (a zvláště takové ty světlounce zelené konečky) obsahují spoustu silic, které v horku sauny dokonale působí na dýchací systém vašeho těla.

Vyzkoušejte třeba i větvičky z jedle, jejíž oleje jsou velmi antibakteriální, antivirové a zvyšují obranyschopnost organismu. Lze využívat i větvičky jalovce.

Aktualita-saunove-metlicky-jehlicnany.jpg

Speciální metličky

V sauně se používají i větvičky topolů, vrby nebo lípy. Speciálně lípa, pokud zrovna kvete, umí naplnit medovou vůní celou saunu. Můžete použít i květiny nebo křoviny. Důležité je, aby větvičky byly ohebné a nezpůsobily vám zranění kůže, která je při saunování zvláště náchylná a jemná.

K větvičkám břízy lze přidávat i aromatické bylinky a znásobit tak účinky metliček – bylinky přidají další aroma a provoní celou saunu novou nepoznanou vůní a silicemi.

A pokud si troufnete, lze zvláště na jaře, pro metličkování využít i svazek mladých kopřiv, u kterých se tvrdí, že mají silné protirevmatické účinky.

Aktualita-saunove-metlicky-lipa.jpg

 

Jsou lepší metličky kupované nebo čerstvě natrhané?

Pokud máte možnost, můžete si natrhat větvičky čerstvé. Je dobré je trhat delší, aby se v ruce lépe držely. Svažte je k sobě provázkem do tvaru malého košťátka.

Takto vytvořené čerstvé metličky lze používat v sauně ihned, tak jak jsou, bez předchozího napařování a namáčení.

Listy však z čerstvých větviček poměrně brzy opadají. Čím to je?

Saunoví mistři si natrhané větvičky nejdříve usuší. Díky tomu si větvičky uchovají všechny důležité vlastnosti, které by měly mít. Co je ale nejdůležitější – trhat by se měly v jarních měsících, kdy jsou listy i větvičky plné účinných látek a silic.

Aby listy neopadaly, je důležité přesně zvolit období, kdy se mají větvičky sbírat. Rozhodující jsou fáze měsíce (kdy měsíc přibývá a kdy ubývá), které mají podstatný vliv na množství látek a energie v listech. A aby to nebylo tak jednoduché, má každý druh stromu svoji nejlepší kondici v různých měsících.

Aktualita-saunove-metlicky-energie.jpg

 

Nejsnazší cestou k saunovým metličkám je nákup u profesionálů. My například nabízíme březové saunové větvičky výhradně od zavedené rakouské společnosti Sentiotec a stejně tak u nás můžete zakoupit i metličky dubové nebo mix větviček dub/bříza

Sušené saunové metly musíte před použitím ponořit na 10 až 20 minut do studené vody a poté na cca 2 minuty do teplé vody. Hned po zakoupení doporučujeme hodně suchou metlu napařit déle – po máčení ve studené vodě ji ponořte do vařící vody a přikryjte, aby se zapařila. Díky tomu získají sušené metličky potřebnou pružnost a rozvinou se listy.

 

Pravidla pro používání metliček

Saunové metličky patří mezi tzv. saunové obřady. To je souhrn pečlivě prováděných rituálů, které, zvláště ve veřejných saunách, provádí vyškolený saunér.

Ale nemusíte se bát, rituál se saunovými větvičkami zvládnete i sami v soukromí, ve své domácí sauně.

Jen byste měli při metličkování dodržovat několik pravidel:

  • Saunové metličky nesmí být úplně mokré
  • Pohyby větvičkami musí být jemné, dotýkejte se těla jen lehce
  • Je-li v sauně moc horko (více než 65 °C), dělejte metličkami jen opatrné pohyby, horký vzduch by vás mohl opařit
  • Je lepší, když si lehnete a druhý vás bude metličkovat, pak si můžete role vyměnit a užijete si oba
  • Používejte na držení metliček rukavici, jinak se vám v sauně až překvapivě brzy udělají mozoly
  • Před metličkováním saunu pečlivě vyvětrejte, aby v ní byl čerstvý vzduch, pro lepší šíření aroma silic z metliček je důležitá i vysoká vlhkost

Staré metličky, které už nevyhovují a splnily svůj úkol, by se neměly vyhazovat. Správně byste je měli spálit, pro zachování koloběhu energie v přírodě, tak se to alespoň traduje v Rusku.

Aktualita-saunove-metlicky-mix.jpg

 

Proč a jak se v sauně metličkovat?

Během metličkovacího ceremoniálu se větvičky namáčejí ve vodě a – to, aby se vzduch a pára v sauně rozhýbaly. Přitom se z větviček a listů uvolňuje jemné aroma, které následně vdechujete.

Pak následuje jemná masáž. Tou se díky rozdrceným listům větviček dostávají molekuly aromat a éterických olejů přímo do pórů vaší kůže a díky fytoncidům z větviček se ničí choroboplodné bakterie na těle.

Díky metličkování se pročistí pokožka, dodají se jí vitamíny a éterické oleje, čímž se zabraňuje jejímu stárnutí, prokrví se svaly a tělo, hojí se záněty a odstraňuje bolest v kloubech.

Vdechování aromatických látek z listů pak pomáhá při dýchacích obtížích, pročistí plíce a léčí i onemocnění jako astma nebo bronchitidu.

Dubové metličky navíc normalizují krevní tlak, silice posilují imunitu, působí proti křečím a uvolňují svaly.

Nesmíme zapomenout ani na dokonalé relaxační účinky metličkování, protože vše dobré začíná a končí vždy v naší hlavě. A saunování nemá vliv jen na tělo, ale hlavně na duši.

Aktualita-saunove-metlicky-pani.jpg

 

Naše tipy na dokonalé metličkování

To nejdůležitější je začít metličky používat. Změnit své saunovací návyky a získat tak spoustu nových zážitků. Nemusíte se bát, budete-li metličky používat s rozmyslem, nic nehrozí – snad jen pár neškodných šrámů, pokud zapomenete metličky dobře napařit nebo přitlačíte na kůži až příliš.

Navíc vám přinášíme několik tipů, jak lze metličky v sauně využít (nejlépe když se budete saunovat ve dvou):

Ovívání

Lehce metlou mávejte a těla se téměř nedotýkejte. Principem je jen cítit horký závan teplého vzduchu a aroma, které se uvolňuje z větviček a listů.

Kladení

Metličku namočte a jen si položte na tělo nebo na hlavu. Pokud jste dva, lehněte si a druhý metličku položí postupně na několik míst vašeho těla, vždy nechá ležet a po chvíli jemně pohybuje metličkou. Do metliček si na několik minut můžete zabalit i samotná chodidla a soustředit sem teplo a podpořit pocení.

Pošlehávání

Rychle pohybujte metličkou a konečky větviček se lehce dotýkejte těla. Začněte na zádech a pokračujte do všech směrů i na nohy a chodidla.

Pomrskávání

Metličku několikrát vysoko zvedněte, abyste zachytili horký vzduch u stropu a opakovaně a o něco silněji, než v předchozím případě, pomrskávejte několikrát celé tělo. Opět zvedněte a znovu pomrskávejte. Kombinujte se zábalem, kdy metličky opět zvednete do výšky a poté plné horkého vzduchu přitisknete rukou k tělu na několik vteřin.

Tření

Stiskněte metličku a tlačte na listí, které přiložíte k tělu. Třením větviček po těle jej postupně budete masírovat, rozproudíte krev a díky rozdrceným listům budou do vaší kůže pronikat aromatické silice. Tlačte jen tak, aby to bylo příjemné.

 

A pokud ještě vlastní saunu nemáte a jen o ní uvažujete, přijďte se přesvědčit na vlastní kůži, o co je lepší saunování s metličkami než bez nich, do našich vzorových saun. Náš saunový showroom najdete v Praze – Uhříněvsi.

Přejeme vám příjemné saunování!

zpět