Venkovní sauna svépomocí nebo na klíč?

Venkovní sauna svépomocí nebo na klíč?

Jste rozhodnuti, že si pořídíte na zahradu saunu. Posadíte se k internetu, proklikáte pár stránek a když uvidíte ty ceny, řeknete si, že postavit saunový domek přeci nemůže být taková věda. Vždyť to jsou prkýnka tak a tak, koupit saunová kamna a je to. Nebo – že by to tak snadné nebylo?

Venkovní sauna je lepší než sauna v bytě

Jen si to představte. Přijdete unaveni z práce, končí den, venku zrovna padá sníh a stromy na vaší zahradě jsou obtěžkané čerstvou, bílou nadílkou (tohle v těch současných letních parnech píšeme schválně). Vaše nová dřevěná zahradní sauna pod vzrostlým smrkem je již roztopená a láká vás světlem jejího okénka, které prosvítá skrz padající vločky.

Venkovní sauna

V sauně se posadíte na pohodlnou lavici a pohltí vás příjemné sálající teplo a vůně pryskyřice cedrového dřeva… Cítíte, jak únava z celého dne pomalu mizí a už nyní víte, že za pár minut vyjdete ven ze sauny zrelaxovaní, odpočatí a plni čerstvé síly…

Venkovní sauna

Kdo se jednou saunoval venku, v přírodě, ten již nechce jinak. To platí na 100 %. Saunování venku je zkrátka jiné, působí na vás okolní prostředí, vše je intenzivnější.

 

Dobrá příprava je základ úspěchu

Pro plánování venkovní sauny nezapomeňte na 3 nejdůležitější body:

1. Místo

Dobře promyslete, kam saunu na zahradě umístíte. Nedávejte saunu na druhý konec zahrady, protože v zimě se vám nebude chtít chodit daleko od vytopeného domu. Místo pro saunu by mělo poskytovat dostatek soukromí, protože když bude do vaší sauny vidět z okna sousedova obýváku, vaší manželce se to moc líbit nebude.

Venkovní sauna

2. Ochlazování

Po každém saunování byste se měli mít možnost ochladit. V zimě to můžete řešit klasicky po Finsku sněhem, jenže ruku na srdce, zimy už nejsou co bývaly, takže s ním raději moc nepočítejte.

Venkovní sauna

Nejlepší pro ochlazení je koupací jezírko (to lze využít po celý rok, v zimě jednoduše vysekáte díru do ledu), bazén nebo alespoň sprcha, či polévací vědro. Opět by i ochlazování mělo být dostupné kousek od sauny, ať nemusíte běhat přes celou zahradu jen v ručníku.

3. Kvalita

Každý chceme ušetřit. To je přirozené. Ale zvláště u venkovní sauny platí, že úspora za každou cenu se může hořce nevyplatit.

Nešetřete na kvalitním materiálu.

Venkovní sauna

Dřevo, izolace, saunová kamna – to vše je důležité pro to, abyste si saunování užili. Určitě nechcete řešit, že vám do sauny fouká nebo že saunu nelze vůbec vytopit, protože jste zapomněli dát do stěn pořádnou izolaci.

 

Chcete saunový domek nebo venkovní saunu?

Že jste si mysleli, že to je to samé? Kdepak, jsou to dvě konstrukčně odlišné věci. A hned vám prozradíme hlavní rozdíly:

Venkovní sauna

Ve své podstatě jde o klasickou interiérovou saunu, která má zesílenou konstrukci a stěny, dokonalé zateplení a izolovanou střechu, která bývá většinou pultová. Rozměrově bývají venkovní sauny určeny pro 1 až 4 osoby.

Venkovní sauna

Saunový domek

Cenově i konstrukčně náročnější řešení – klasická dřevostavba s konstrukcí, která umožňuje vybudovat saunu pro více osob. Promyšlený saunový domek umožňuje vestavět i další místnosti, jako odpočívárnu nebo místnost pro vířivku apod.

Saunový domek Puutalo

Příkladem může být saunový domek Puutalo, který se vyrábí ve 3 základních provedeních a velikostech.

Dřevo

Základem kvalitní sauny je kvalitní dřevo. To vědí i v kolébce saunování ve Skandinávii. Jenže tam to mají o dost jednodušší, protože i když vezmou z finského lesa obyčejný smrk, díky tomu, že má mnohem hustší strukturu dřeva než náš český smrk, má také méně smůly.

Venkovní sauna

Takže, pokud se spolehnete na rady kamarádů, že „hele, smrkové dřevo ti úplně stačí, mám na něj super cenu“, může se vám klidně stát, že jakmile saunu roztopíte, ze stěn a ze stropu na vás bude po chvíli kapat horká smůla – sice hezky voní, ale příjemné to není – dobyvatelé středověkých hradů, na které obránci lili vařící smrkovou smůlu, by mohli vyprávět.

Ze zkušeností doporučujeme pro stavbu sauny dřevo jako je hemlock, osika nebo abachi či cedr. Jako ekonomická varianta plně postačí i skandinávský smrk. Jak jsme si řekli, má, na rozdíl od toho našeho našeho středoevropského, hustší strukturu dřeva a méně pryskyřice.

Venkovní sauna

Na saunové lavice a opěrky je nejlepší dřevo africké vrby Abachi, protože nepálí ani při doteku holé kůže.

Jenže, tato speciální dřeva se pro stavbu sauny svépomocí špatně shání…

 

Zkušenosti, izolace, bezpečnostní předpisy…

Ve Finsku se dědí stavební dovednosti prakticky v každé rodině z otce na syna. Již tisíce let. Aby ne, venkovní saunu tam najdete téměř na každé zahradě. Za tu dobu vypilovali finští muži stavbu saun k dokonalosti.

Jenže u nás to se zručností tak horké nebývá a během pár týdnů studia na internetu jejich zkušenosti ve stavění saun těžko doženete.

Podcenit byste neměli ani izolaci sauny a řešení cirkulace vzduchu.

Venkovní sauna

Špatná zpráva je, že pokud saunu zaizolujete opravdu dokonale, aby z ní neunikla ani trocha tepla, hrozí, že se v ní udusíte. To nezní příliš lákavě, že?

Pokud saunu chcete stavět sami, měli byste se seznámit i s bezpečnostními předpisy. Ty řeší izolaci i odvětrávání sauny, ale také minimální vzdálenost od stěn místnosti a umístění saunových kamen, či použití vhodných materiálů.

Známe případ, kdy si kutil při stavbě sauny dal jako izolaci do stěn sauny polystyren, který mu zbyl ze zateplování staršího rodinného domu. Jenže zapomněl na to, že v sauně jsou teploty až 110 °C, které polystyrenu příliš nesvědčí…

Stavba sauny svépomocí zkrátka není pro každého.

Venkovní sauna

Zjistíte, že některé části sauny je stejně jednodušší koupit hotové. Například saunové dveře sami těžko vyrobíte. A když to vše sečtete, přidáte čas, který jste přípravě a stavbě věnovali, plus nejistý výsledek…

 

Pro stavbu sauny na klíč stačí základová deska a přívodní kabel pro elektřinu

Když se rozhodnete nechat si venkovní saunu postavit od odborníků, bude vaše cesta k vysněné sauně o dost jednodušší.

Venkovní sauna

Doporučujeme vše začít návštěvou v našem saunovém Showroomu. Všechny vystavené sauny si tam můžete i vyzkoušet. Osaháte si kvalitu a na vlastní oči se přesvědčíte, jaký je rozdíl mezi jednotlivými designovými typy saun.

Probereme společně všechna vaše přání a navrhneme optimální řešení. Jak rozměrově, tak pro vaši peněženku. Na saunu vám poskytneme prodlouženou záruku.

Nenecháme vás na holičkách ani po uplynutí záruční doby. Postaráme se o kompletní servis sauny i jejího vybavení po celou dobu životnosti.

Venkovní sauna

S námi si nemusíte dělat žádné zbytečné starosti.

Prostě si budete užívat dokonalé saunování a relaxaci v bezchybně fungující sauně. Stojí to za to. Kontaktujte nás třeba hned.

zpět