Venkovní sauna herce Lumíra Olšovského a její výhody pro zdraví

Venkovní sauna herce Lumíra Olšovského a její výhody pro zdraví

Užívejte si, stejně jako pan Olšovský, všechny výhody saunování venku v přírodě pod otevřeným nebem. Posaďte se po celodenní námaze do příjemně vyhřáté sauny, relaxujte a odpočívejte. Horký vzduch a pára se už postarají o to, aby se vám všechny chřipky a nachlazení vyhýbaly obloukem.

Proč je venkovní sauna vždy lepší než vnitřní?

Člověk dokáže vnímat všemi smysly a u saunování to platí stejně, jako u každé jiné lidské činnosti. Teplo, světlo, ale i prostředí a výhled ze sauny má obrovský vliv na to, jak si odpočinete a jaké si odnesete zážitky.

Příroda dokáže s naším tělem úplné divy. Zaposlouchejte se během saunování do příjemného šumění větru ve větvích stromů nebo do zpěvu ptactva. Kapky podzimního deště, rytmicky bubnující do střechy sauny, vás postupně uspí, tělo se přepne do zcela jiného módu než jste zvyklí. Nebo pozorujte z okna sauny, jak se mění barva mraků při západu slunce…

Je toho opravdu mnoho, co vám sauna na zahradě nebo na terase může dát. Intenzivní kontakt s přírodou je v tomto případě nenahraditelný.

Sauna v koupelně nebo i ve wellness místnosti vám tolik zážitků nikdy neposkytne. Když v zimě napadne sníh, můžete ho využít jako ochlazení – a to už vám bude závidět úplně každý.

Pohled ze sauny u pana Olšovského

Když vás potká štěstí, třeba takové, jako herce a držitele divadelní Ceny Thálie Lumíra Olšovského, možná si budete moci užívat podobné výhledy ze sauny jako on.

 

Vybavení a specifikace této sauny

Pan Olšovský se rozhodl realizovat svoji venkovní saunu na míru společně s naší sesterskou společností SaunaSystem. Ta se postarala o návrh sauny, řešení, výrobu a samozřejmě i profesionální montáž.

Venkovní sauna Native

Sauna vychází z modelové řady venkovní sauny Native. Budoucí majitel této krásky záměrně nevyužil všech rozšiřujících možností, které tento typ sauny nabízí – tj. například barevné LED osvětlení, audio systém s Bluetooth atd. Jak sám říká: miluje jednoduché a dokonale funkční řešení.

Půdorys jeho sauny je 230 x 180 centimetrů a výška 230 centimetrů. To zcela postačuje pro pohodlné saunování 2 až 4 osob. Venkovní obklad je z efektně vypadajících širokých cedrových palubek. Ty jsou napuštěné teakovým olejem, takže odolají i největším rozmarům venkovního počasí. Pro jejich údržbu je stačí jednou ročně přetřít novou vrstvou oleje.

Interiér sauny je vyroben ze světlého dřeva africké vrby abachi a červeného cedru. Vnitřní stěny jsou obloženy kanadským jedlovcem, někdy se můžete setkat s názvem hemlock. Pultová střecha bez přesahu je vyrobena z pozinkovaného lakovaného plechu.

Interiér venkovní sauny Native

Správnou teplotu, světlo a další parametry během saunování hlídá saunová regulace EOS Econ D4, která je umístěna na venkovní stěně sauny. Je tak snadno dostupná a proti nepřízni počasí je krytá dřevěnými dvířky (ty jsme kvůli fotografování na některých záběrech sundali). Umožňuje i tak pokročilé funkce, jako například nastavení doby topení bez omezení a načasovat zapnutí sauny.

Jako saunové topidlo v sauně pana Olšovského slouží německá elektrická kamna EOS Thermat 9 kW ve vysoce elegantní antracitové barvě. Jejich součástí jsou i saunové kameny, které lze polévat a užívat si během saunování oblíbené parní rázy.

Dveře sauny jsou prosklené bezpečnostním sklem v barvě bronz. Díky tomu, že vchod sauny je orientován směrem do obývacího pokoje bytu, poskytuje toto řešení dostatek soukromí.

 

Život bez chřipek a nachlazení díky sauně

Pan Olšovský s nadsázkou říká, že chození do sauny je jediný sport, kterému se aktivně a pravidelně věnuje. Saunuje se již odmalička, poprvé byl v sauně společně s tatínkem ještě před tím, než začal chodit do školy.

Venkovní sauna Native

Donedávna chodil dvakrát týdně do různých společných saun, ale vždy si přál mít vlastní saunu. To se mu splnilo díky koupi nového bytu, ve kterém s umístěním sauny na venkovní terase již počítal jeho architekt.

Pravidelné saunování přinese i vám spoustu zdravotních výhod. Mezi největší patří posílení imunitního systému. Ten tak dokáže mnohem lépe odolávat nepříznivým vlivům prostředí, dokáže se snáze poprat s mnoha bakteriemi i viry.

To se děje díky jedinečnému prostředí sauny – vysoké teploty podporují tvorbu bílých krvinek, zrychlují krevní oběh a přenos kyslíku mezi buňkami. Je však nutná pravidelnost, protože tyto účinky na lidské tělo postupem času klesají. Další návštěva sauny však procesy znovu nastartuje a pomáhá tak udržet počet bílých krvinek v těle na správných hodnotách.

Venkovní sauna Native

Jako optimální se jeví opakovat saunování 2x týdně.

 

Chcete-li se o venkovních saunách dozvědět více, navštivte web naší společnosti SaunaSystem. Anebo se osobně zastavte v našem saunovém showroomu a prohlédněte si i další sauny na vlastní oči.

zpět