Sauna a jarní detox: ta nejlepší očista těla i duše

Sauna a jarní detox: ta nejlepší očista těla i duše

S prvními paprsky jarního slunce mnozí z nás propadají trendu nazvanému jarní detoxikace. Ta by měla dodat tělu více energie, posílit imunitní systém a odstranit nežádoucí látky z organismu. A hlavně – měla by pomoci zhubnout. Funguje ale detoxikace opravdu tak, jak se říká a jakou roli v ní může hrát sauna?

Co se s naším tělem děje v zimě?

I když máme to štěstí, že žijeme v Evropě a moderní civilizované zemi, je náš organismus stále závislý na pravidelných přírodních cyklech a procesech. Takže, ať se nám to líbí nebo ne, zima, mráz, nedostatek slunečního svitu a kratší den, na nás působí do jisté míry negativně.

Zima zkrátka dává našemu imunitnímu systému zabrat. Někomu více, jinému méně.

V zimních měsících tak lidské tělo trpí především nedostatkem vitamínu D.

Sauna má lidské tělo blahodárné účinky

Ten se prakticky nevyskytuje v potravinách (malé množství vitamínu D obsahují houby a játra) a jediný způsob, jak jeho hladinu v těle přirozeně zvýšit, je dostatečný pobyt na sluníčku. Tělo si totiž vitamín D dokáže z ultrafialového záření samo vyrábět syntézou ve spodních vrstvách pokožky. Případně lze vitamín D doplňovat pomocí umělých přípravků.

Zimní chlad zdravému tělu neublíží. Naopak, jednoznačně doporučujeme využít nejchladnější měsíce roku k pravidelnému otužování. Ostatně, to je přesně ten směr, kterým se ubírá i tradiční saunování, jak jej vynalezli Finové.

Skočit z horké sauny přímo do ledově studené vody však rozhodně nedoporučujeme úplným začátečníkům. S otužováním začínejte postupně. Nejlepší je nastartovat den postupným omýváním těla chladnou vodou. Nejdříve nohy a postupně výše.

Saunujte se doma ve své sauně

Probouzející se jaro s sebou přináší i projevy tzv. jarní únavy.

Jsou to fyzické a psychické příznaky, kdy se cítíte jako bez energie, unaveni nebo můžete trpět:

  • bolestí svalů a kloubů
  • častými bolestmi hlavy
  • nekvalitním spánkem, ospalostí během dne
  • sníženou schopností soustředění
  • podrážděním, náladovostí, nechutí do práce
  • depresemi, smutkem

Kromě nedostatku vitamínů tyto potíže způsobuje nashromáždění toxinů a dalších nežádoucích látek v organismu během zimy. Ale mohou je mít na svědomí i bakterie a viry. Pro případnou léčbu je tedy nutné vyloučit i různá chřipková či jiná virová onemocnění.

 

Rozhýbejte tělo a lymfu!

Dopřejte si lymfatickou masáž. Ta spočívá v pravidelném rytmickém hnětení svalů, které zajistí správné proudění lymfy v těle. Nastartuje se tak látková výměna a navíc tato masáž pomáhá proti celulitidě.

To, že váš lymfatický systém nefunguje správně, můžete poznat tak, že trpíte otoky nohou nebo jiných částí těla, jste unaveni a trápí vás časté bolesti hlavy. Lymfatický systém má na starosti čištění krve od odpadních látek a její pohyb zajišťuje tlak svalů tj. to, jak se hýbeme.

Dopřejte si lymfatickou masaáž

Proto je tak důležitý sport a pohyb.

Dostatek pohybu je důležitý nejen v jarních měsících a pokud to je jen trochu možné, tak na čerstvém vzduchu. A na sluníčku, jak jsme si již říkali. To kvůli dostatku vitamínu D. Mimochodem, ten by měl fungovat jako prevence i proti onemocnění covid-19.

 

Se správným jídlem happy jak dva grepy!

Nejen vitamínem D živ je člověk, takže nesmíme zapomínat ani na ostatní vitamíny. Zvláště na jaře bychom totiž měli myslet na svůj imunitní systém a být k němu ohleduplní.

Vyhněte se jarním drastickým dietám. Ty krátkodobé většinou nefungují a nemají vědecký základ. Naopak mějte co nejpestřejší jídelníček a hodně pijte. Nejlépe vodu, minerálky nebo ovocné či zeleninové šťávy. To vše udělá vašemu tělu dobře a samozřejmě tím zároveň doplníte cenné vitamíny.

Jedničkou ve zdravém stravování a doslova vitamínovou bombou jsou kvašené nebo fermentované potraviny. Mezi nejznámější patří kysané zelí (nejlepší je domácí) či pikantní korejská zelenina kim-či.

Hořkosladký grapefruit obsahuje ohromnou řadu tělu prospěšných látek a zejména vitamín C. Šťáva z grepů vám dodá energii a spoustu důležitých minerálů, jako například draslík, vápník, fosfor nebo lykopen. Navíc obsahuje i velké množství vlákniny a biflavonoidy, které pomáhají tělu chránit se proti srdečním chorobám.

Podpořte svůj imunitní systém správnou a vyváženou stravou

Abychom vyšli z vítězného boje s nemocemi vítězně, musíme aktivovat největšího bojovníka – náš vlastní imunitní systém. Chovejme se k němu šetrně, ale zároveň ho trénujme. Funguje totiž jako nejlepší sportovec: když ho budete trénovat, zvýší se jeho výkonnost.

A pro trénink imunitního systému je ideální finská sauna.

 

Sauna vybudí imunitní systém na maximum

Finská sauna umožňuje tělu posílit imunitu a maximalizuje komplexní detoxikaci organismu. Jak je to možné?

Za všechno může horko, které ve finské sauně panuje. Organismus musí na teplo sauny reagovat, takže se uvolní svaly, zrychlí tepová a dýchací frekvence a současně se začnete potit. Čím více potu, tím lepší výsledek.

Společně s potem odchází z těla toxické a nežádoucí látky. Tělo se tak čistí. Zároveň dochází k vyšší produkci různých hormonů, zejména endorfinu (hormon štěstí). Takže pokud chcete být šťastní a maximalizovat účinky jarního detoxu, choďte do sauny.

Saunujte se pravidelně a podpořte tak svoji imunitu

V sauně také organismus zvyšuje tvorbu imunoglobinu A, který má na starosti ochranu těla proti bakteriím a virům. Jeho vysoká hladina vydrží v těle až 7 dnů, což je důvod, proč byste se měli saunovat pravidelně. Abyste měli jeho zvýšenou hladinu v těle stále a byli odolní proti nemocem.

Na jaře, kdy je zvýšený výskyt chřipek a nachlazení, se to určitě hodí.

A protože k saunování neodmyslitelně patří ochlazování, i to má vliv na posilování imunity a její trénink. Správně dávkovaná studená voda prý léčí.

Sauna má skvělé účinky na lidský organismus

Mimo to sauna funguje i jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám a dokonce prý vede i k dlouhému a bezstarostnému životu.

 

Pokud o vlastní sauně přemýšlíte a raději svěříte její stavbu profesionálům, kontaktujte naši dceřinou společnost Saunasystem. Ta vyrábí sauny na míru, včetně zajištění montáže a bezstarostného servisu.

zpět