Abachi – dřevo, které vás ani v horké sauně nebude pálit

Abachi – dřevo, které vás ani v horké sauně nebude pálit

Když se řekne sauna, vybaví se vám Afrika? To asi málokomu. Přitom však v afrických deštných pralesech roste dřevo, ze kterého můžete ve své sauně mít vyrobené opěrky, lavice nebo rošty a ty vás nebudou ani při teplotě vzduchu kolem 100 °C nikdy pálit, jako kdyby byly z kteréhokoli jiného druhu dřeva.

Legenda o abachi a proč je toto dřevo tak unikátní

Kdy bylo dřevo abachi poprvé použito v interiéru sauny, nevíme. Říká se však, že na unikátní vlastnosti tohoto dřeva se přišlo jen díky náhodě.

Toto dříve málo známé dřevo dostal jeden výrobce saun ve 20. století jako několik vzorků. Ty nedopatřením zapomněl položené v sauně. Když ji jednoho dne rozehřáli a připravili k saunování, všimli si, že dřevo abachi není, na rozdíl od všech ostatních dřevěných prvků tak rozpálené.

Abachi

Díky této vlastnosti se abachi ukázalo jako ideální stavební materiál právě pro interiérové prvky nebo saunové doplňky, kterých se během saunování dotýkáte:

  • saunové lavice
  • zádové opěrky
  • podlahové rošty
  • kryty kamen
  • podhlavníky
  • atd.

Nízká tepelná vodivost, vysoká pórovitost a tím pádem extrémně nízká schopnost zahřívat se, i při okolní teplotě kolem 100 °C, však není jedinou výhodou tohoto dřeva.

Mezi další výhody abachi patří:

  • vysoká kvalita a jednolitost: výrobky z abachi jsou hladké, bez suků, pryskyřicových dutin a dalších vad, které jsou na ostatních druzích dřevin obvyklé v mnohem větší míře. Liší se jen textura a barva jednotlivých fošen.
  • nepraská, nekroutí se: protože abachi pochází z horkého a vlhkého podnebí, velmi dobře snáší teplotní extrémy, přičemž si zachovává svoji tvrdost a pružnost.
  • snadno se zpracovává: abachi má přes svoji tvrdost porézní strukturu, takže se velmi dobře opracovává a zůstává sametově hladké a stářím se nedeformuje a nesesychá.

Abachi

Jedinou nevýhodou abachi je, že se na něm při polití vodou mohou relativně snadno objevit skvrny (mapy od vlhkosti). Protože do prostředí sauny není vhodné dřevo napouštět nebo lakovat, používá se výhradně surové abachi. To je nutné před nadbytečnou vlhkostí (například při polévání saunových kamenů vodou nebo potem) chránit.

Běžná vzdušná vlhkost abachi nevadí a nijak se na něm neprojevuje. Při použití abachi v sauně je potřeba zajistit pravidelné větrání, protože v příliš vysoké vzdušné vlhkosti nad 70 a více procent by mohlo dřevo začít plesnivět. To se však týká prakticky každého druhu dřeva.

Z abachi se nevyrábí jen saunové doplňky a sauny. Díky svým vlastnostem se používá pro výrobu exkluzivního nábytku, parket, obkladů nebo hudebních nástrojů (kytary Shergold/Hayman) či kytarových hmatníků.

 

Abachi a jeho cesta z nitra Afriky

Triplochiton scleroxylon aneb africká vrba či africký javor nebo také abashi, obeci, ayous či samba, jak toto dřevo nazývají samotní Afričané. Roste v zelených pralesech tropické části afrického kontinentu, zejména v Ghaně, Nigérii, Kamerunu nebo Kongu.

Strom je listnatý a vysoký až 40 metrů, roste samostatně a dospělé exempláře mají obvod 2 až 3 metry. Koruna je hustá, ale bývá jen v horní části stromu, takže vlastní kmen nemá tolik větví. Ve spodní části abachi bývá mnoho kořenů, které vedou až do výšky 5 metrů a pomáhají kmen udržet ve stabilní poloze.

Strom Abachi na výrobu saun je krásný a mohutný

Dřevo stromu je krémově bílé až slámově zlaté, přičemž mezi bělmem a jádrem nebývá žádný významný rozdíl. Hustota dřeva je kolem 320 – 490 kg/m3 s obsahem vlhkosti cca 12 %.

Listy abachi mají tvar podobný listu javoru a má 5 až 7 čepelí. Délka i šířka listu se pohybuje kolem 20 centimetrů. V národní kuchyni Beninu a Pobřeží slonoviny se listy abachi podávají s vařenou zeleninou a omáčkami.

Z afrického kontinentu se dováží dřevo Abachi

Jakmile se strom abachi pokácí, je nutné jej co nejdříve zpracovat a nechat vyschnout. Jinak dřevo pod kůrou zmodrá a pokryje se černými skvrnami. Před úplným vyschnutím vydává světle žluté jádro kmene nepříjemnou vůni, která však vyschnutím zcela zmizí.

Skutečný abachi pochází výhradně z Afriky a na rozdíl od falešného není nikdy šedý, ale nažloutlý a zachovává si krásný a jemný vzor dřeva.

Afrika je stále neklidný kontinent a tak, zvláště v posledních letech, bývá problém s pravidelností dodávek nebo množství vysoce kvalitního abachi, které je na trhu dostupné.

Dřevp Abachi na výrobu saun pochází z Afriky

Někteří výrobci se proto snaží ve svých saunách abachi nahrazovat osikou nebo jinými dřevinami. Naše společnost Saunasystem například nabízí finskou saunu Avalon, která jako obklad využívá lipové dřevo, protože má do určité míry podobné vlastnosti i vzhled jako má africká vrba abachi.

Přesto má však dřevo abachi v sauně nezastupitelné a těžko nahraditelné místo.

zpět