Jak vybrat saunovou regulaci?

Jak vybrat saunovou regulaci?

Když stavíte saunu svépomocí, brzy zjistíte, že k jejímu ovládání nestačí jednoduché tlačítko s funkcí VYP/ZAP. Dobrá saunová regulace umí vyřešit spoustu saunovacích parametrů za vás, jako například: teplotu, vlhkost, osvětlení, dobu saunování, čas zapnutí a mnoho dalšího. Jenže jak regulaci do sauny vybrat a neudělat chybu?

Stavíte finskou saunu nebo biosaunu a kdy regulace není potřeba?

Nejdůležitější otázka nejen při výběru saunové regulace. Finská sauna je ve své podstatě relativně jednoduchá prohřívárna, která pro vytápění využívá saunová kamna. U těch potřebujete ovládat pouze teplotu. Případně časovač zapnutí či vypnutí a další nadstandardní funkce, ale to teď není podstatné.

Biosauna je principem mnohem složitější. Ta totiž pro saunování využívá nejen teplo, ale také vlhkost.

V biosauně mají proto kamna navíc speciální výparník pro ohřev vody. U těch lepších ohřev ovládá regulace zcela automaticky, bez lidského zásahu. Takže platí – abyste mohli kamna do biosauny ovládat, musí regulace umět pracovat a ovládat i výparník.

Navíc u biosauny vstupuje do hry i vlhkost, která dřevěné sauně škodí. Proto mají kamna pro biosauny i funkci automatického vysoušení po každém skončení saunovacího cyklu.

Vyberte si nejvhodnější saunovou regulaci pro vás.

Jak regulace hlídá poměr vzdušné vlhkosti a teploty v biosauně?

Aby regulace v biosauně dokázala udržet optimální klima a tedy teplotu a vlhkost, řídí se pravidlem 140 bodů. To znamená, že součet teploty v kabině a vzdušné vlhkosti nesmí přesáhnout číslo 140. Pokud tedy navolíte teplotu 60 °C, tak by vlhkost v biosauně neměla přesáhnout 80 %. Analogicky u teploty 85 °C vytvoří regulace podmínky pro vlhkost vzduchu 55 %.

Toto vše jsou důvody, proč se saunové regulace dělí na dvě hlavní kategorie:

Saunovou regulaci nepotřebujete jen v jediném případě: pokud budete v sauně mít klasická kamna na dřevo.

Ano, je příjemné sledovat plápolající oheň, ale vykouzlit v sauně ideální poměr tepla a vlhkosti dá práci a vyžaduje to spoustu zkušeností. A nesmíme zapomenout na prostory pro ukládání dřeva a jeho zpracování, štípání a vynášení popela. Pracnost každého saunování je ve srovnání s elektrickými topidly opravdu velká.

 

Regulace, která se postará o vše za vás

Saunová regulace má za úkol zbavit vás starostí s každým saunováním. Zjednodušuje vám nastavování spousty různých parametrů před použitím sauny.

U těch nejlepších regulací stačí, když na displeji jedním tlačítkem navolíte svůj saunovací profil a sauna automaticky nastaví teplotu, kterou máte nejraději, zapne hudbu na oblíbenou hlasitost, u biosauny se postará o správnou vlhkost a zapne načervenalé světlo – protože červená je vaše oblíbená barva.

Na takový komfort si velmi rychle zvyknete, ale je vyvážen vyšší cenou regulace.

Saunové regulace vhodné pro vaši saunu

Pro výběr saunové regulace byste měli také vědět, jaký výkon bude mít vaše topidlo. To znamená, že pro saunu s kamny o výkonu 8 kW je vhodná regulace, která dokáže ovládat výkon do 9 kW apod.

Umístění regulace je až na výjimky na vnější plášť sauny/biosauny, případně někde poblíž. Vždy se řiďte návodem dodaným ke konkrétní regulaci. Pro připojení regulátoru je vždy potřeba 400 V.

 

Luxusní regulace s obřím dotykovým displejem

Kdybychom měli vybrat to nejlepší mezi saunovými regulacemi, sáhli bychom po modelu Emotouch 3 od tradičního výrobce EOS.

Saunová regulace Emotouch 3

Dodává se ve dvou barevných variantách bílé nebo černé a je určena jak pro finské sauny, tak pro biosauny. Je možné ji použít pro domácí i veřejné sauny.

Emotouch 3 disponuje uživatelskými režimy tj. každý kdo saunu používá, může mít vlastní saunovací profil. Vlhkost lze nastavit časově nebo v procentech. Navigační menu obsahuje češtinu a dalších 21 jazyků a má i dětský zámek.

Tato saunová regulace může ovládat:

  • teplotu
  • vlhkost
  • nastavení celkového klima sauny
  • nastavení až na týden dopředu se 4 programy na každý den
  • zobrazení aktuálního času, doby provozu, teploty, aktuální teploty
  • omezení doby topení

 

Moderní regulace do vnitřního prostoru sauny

Saunová regulace EOS Emostyle Hi je mimořádná tím, že umožňuje montáž na vnitřní stěnu sauny. Navíc má barevný display s ovládáním v češtině a elegantní skleněný design.

Saunová regulace EOS Emostyle Hi

Pro biosauny umožňuje nastavení pomocí proporcionálního řízení a měření relativní vlhkosti. Regulace umí zjistit nízkou hladinu vody ve výparníku a po ukončení vlhkého provozu sauny automaticky spustí vysoušecí režim.

Funkce saunové regulace EOS Emostyle Hi:

  • ovládání světla v sauně včetně jeho intenzity, barvy a rozpoznání typu světelného zdroje
  • rozšířený týdenní časovač zapnutí v reálném čase (až 4 programy za den)
  • nastavení doby topení
  • zobrazení aktuálního času, doby provozu a nastavení teploty včetně aktuální
  • umožňuje dálkové spínání a je připravena pro dálkové ovládání sauny
  • dokáže ovládat ventilátor (3 rychlosti)
  • umožňuje nastavit úroveň vlhkosti

Pokud tedy hledáte maximální komfort obsluhy, kdy veškeré funkce můžete ovládat z pohodlí sauny, může být Emostyle Hi správná volba.

 

Základní regulace pro biosauny a sauny

Pro všechny, kdo hledají ideální poměr kvality a ceny, doporučujeme saunovou regulaci EOS ECON H1. Jedná se regulaci, která patří mezi nejprodávanější a je prověřena stovkami realizací v naší mateřské společnosti SaunaSystem, která vyrábí sauny na míru.

Saunová regule EOS ECON H1

Typově se jedná se o externí regulaci, která umožňuje ovládat suché sauny i biosauny. Obsahuje 4 tlačítka a dostatečně velký podsvícený grafický display, který umožňuje provádět nastavení v českém jazyce.

Funkce regulace EOS ECON H1:

  • ovládání světla v sauně (zap/vyp)
  • nastavení doby topení až na 6 hodin
  • zobrazení aktuálního času, doby provozu, nastavené teploty
  • nastavení úrovně vlhkosti v 10 krocích
  • automatický režim vysoušení po ukončení vlhkého provozu sauny

Tato regulace dobře poslouží všem nenáročným zákazníkům.

V nabídce máme několik druhů saunových regulací

Pokud se chcete na vybrané typy saunových regulací podívat na vlastní oči a vyzkoušet si jejich ovládání a funkce, přijďte do našeho saunového showroomu v Praze – Uhříněvsi. Čeká na vás množství dokonale funkčních saun i infrakabin. A s výběrem vhodné saunové regulace vám rádi poradí naši specialisté.

zpět