Proč byste měli používat vonné esence v parní kabině?

Proč byste měli používat vonné esence v parní kabině?

Parní kabina voní. Po levanduli, rozmarýnu, eukalyptu, mátě nebo po jiných esencích, které má její majitel (či provozovatel) rád. Vonné esence umocňují relaxační zážitky, stimulují, uvolňují, osvěží mysl nebo zlepší náladu. Abyste dokázali využít jejich vlastnosti na maximum, musíte je správně používat.

Jak dávkovat vonné esence v parní lázni

Používání vonných esencí v parní lázni není žádná složitá věda. Srdcem každé parní kabiny je parní generátor. Ty lepší generátory, jako například generátor od společnosti Sentiotec, v sobě mají, kromě parní jednotky, i připojení pro aroma čerpadlo.

Řídící jednotka parní lázně pak sama a automaticky dávkuje optimální množství vonné esence.

Pokud má vaše parní kabina automatický dávkovač esencí, stačí nalít výrobcem doporučené množství esence do dávkovače. O nic dalšího se nemusíte starat. Jen po nějaké době dávkovač doplníte – stejnou nebo jinou vonnou esencí.

V parní kabině, která nemá automatický dávkovač, stačí nakapat pár kapek vonné esence na odpařovací trysku. Tuto proceduru však musíte opakovat před každým pobytem v parní lázni.

Zpříjemněte si pobyt v sauně pomocí vonných esencí

Při zapnutí parní kabiny se postupně uvolňují vonné látky do vzduchu. Jemná vodní pára obsahuje částečky esenciálních olejů a společně se mísí. Voňavou páru pak vhání generátor do kabiny, kde může efektivně působit na všechny naše smysly.

Typické prostředí v parní lázni mívá 100 % vlhkost vzduchu a teploty se pohybují kolem příjemných 35 – 50 °C.

Teplý, vlhký a voňavý vzduch usnadňuje dýchání a zcela přirozeně se dostane do všech zákoutí vašeho těla. Působí nejen navenek, na pokožku, ale hlavně uvnitř organismu – na nosní i ústní sliznici, proniká až do plic a dokáže ovlivnit i nervovou soustavu.

Vonné esence ve spojení s párou dodávají zážitku z parní kabiny další dimenzi a co je důležité – mají pozitivní zdravotní účinky.

 

Výhody vonných esencí a jejich účinky

Obyčejná vodní pára nijak nevoní. Je bez vůně. Parní kabina bez vonných esencí bude mít jen poloviční účinky. Ani by vás taková relaxace nejspíš moc dlouho nebavila.

Vonné esence jsou tak pro každou parní lázeň naprosto zásadní. Bez ohledu na to, jaký máte nos a čich. Protože jejich vliv na lidský organismus je komplexní.

  1. Relaxace a redukce stresu: Některé vonné esence mají schopnost působit na určitá centra v mozku, což může vést k celkovému uvolnění a snížení stresu. Aromaterapie (léčba pomocí vůní) se často využívá pro navození duševního klidu a pohody.
  2. Očista dýchacích cest: Určité druhy vonných esencí mají antiseptické a detoxikační účinky, které mohou pomoci uvolnit dýchací cesty (například rozpuštěním hlenu) a usnadnit dýchání. Tyto účinky má zejména eukalyptus, divoká máta nebo tea–tree olej.
  3. Pomoc při problémech s pokožkou: Existují vonné esence, které mají protizánětlivé a antibakteriální účinky a jsou celkově prospěšné pro lidskou kůži. Většinou odborníci na aromaterapii doporučují výtažky levandule, heřmánku nebo rozmarýnu.
  4. Stimulace mysli: Proti únavě a když potřebujete povzbudit a takzvaně dobít baterky skvěle pomohou citrusové vůně – pomeranč, citron nebo mandarinka.
  5. Podpora relaxačních rituálů: Parní lázeň plná oblíbeného druhu vonné esence se může stát spouštěčem a zároveň součástí vašeho osobního relaxačního rituálu.

Na našem e-shopu si vyberete z velkého množství vůní do sauny

Buďte pozorní – aneb jak nenaletět při výběru vonné esence

Na trhu je mnoho vonných esencí, které se vám nemusí vyplatit.

Vybírejte pozorně a jen takové, které mají bezpečnostní list – ten obsahuje kompletní výpis látek, které konkrétní esence obsahuje. Jeho forma je přesně určena směrnicemi EU a najdete v ní i pokyny pro první pomoc (při pozření nebo když se vám esence dostane do oka) a návod k použití.

Varovat by vás měla i podezřele nízká cena vonné esence nebo její původ.

Důležitá je i koncentrace vonných látek. Vonná esence s nízkou koncentrací bude mít nízkou intenzitu vůně a budete ji muset používat mnohem větší množství. Často se tak vyplatí sáhnout po dražším produktu, který má vyšší obsah esencí a bude ho stačit menší dávka.

Nové esence nejdříve zkuste v menším balení. Teprve až si budete jisti, že je vám vybraná vůně opravdu příjemná, kupte velké balení. To vyjde ekonomicky lépe.

 

Tipy na oblíbené vonné esence do parní lázně

Každému z nás voní něco jiného. Ale na základě zkušeností našich klientů vám můžeme doporučit následující esence.

Jsou určeny primárně pro parní lázně, ale používat je můžete i v parní sauně. Nabízíme je v ekonomickém velkém balení (5 litrů) i malém balení vhodném pro testování (250 ml).

  • Alpské bylinky: stačí zavřít oči, nadechnout se a rázem se ocitnete na alpské louce
  • Pomeranč & mandarinka: povzbuzující a svěží vůně pro relaxaci každý den
  • Tundra: vůně dálek, jehličí a severských luk navodí teplou a zklidňující atmosféru
  • Heřmánek: vzpomínky na léto u babičky, pohoda a klid, výborné účinky na pokožku
  • Jedlové jehličí: známá vůně lesa se sladkým až ovocným nádechem lesních plodů
  • Zelený citron: svěží vůně, která vás povzbudí a nabije novou energií
  • Máta peprná: zažene únavu i stres, pomáhá při zánětech dýchacích cest

Vůně do sauny vybírejte podle sebe 

Další vonné esence pro parní lázně najdete na našem e-shopu.

Pokud si chcete vyzkoušet účinky vonných esencí na vlastní kůži a nos, zastavte se v našem wellness showroomu. Po domluvě vám rádi ukážeme předváděcí parní kabinu včetně všech funkcí dávkovače a přivoníte k mnoha vzorkům vonných esencí.

zpět