Do každé sauny patří teploměr. Víte proč a jaký?

Do každé sauny patří teploměr. Víte proč a jaký?

Kontrolovat teplotu v sauně je důležité. Příliš vysoká teplota může mít nežádoucí nebo dokonce nebezpečné důsledky pro lidský organismus. Abychom ze sauny dostali maximum pozitivních zdravotních benefitů, bez teploměru se neobejdeme. Ale pojďme to vzít hezky od začátku:

Proč měřit teplotu v sauně?

Měření teploty v sauně je klíčové ze 3 důvodů:

  1. Bezpečnost: Saunování při velmi vysoké teplotě vede k přehřátí, dehydrataci organismu a způsobuje bolest hlavy. Extrémní teplota vzduchu v sauně vám může způsobit mdloby, v krajním případě i smrt.

  2. Maximální účinky: Do sauny chodíme pro její blahodárný vliv na organismus. Proto je důležité vědět, jaká je uvnitř teplota. Zároveň se naučte během jaké teploty se dostavují očekávané zdravotní účinky (tomuto tématu se věnujeme v následující kapitole).

  3. Pohodlí: Každý máme jinou toleranci vůči různě vysoké teplotě, proto je dobré vědět, při jaké teplotě je pro vás saunování příjemné. Zda je vám teplo sice poznáte i bez měření, ale nesmíme zapomínat na teplotní setrvačnost. Zkrátka teploměr je jistota i v tomto případě.

Důležité je i umístění teploměru v sauně. Jiná teplota je totiž u země a jiná u stropu, stejné pravidlo platí i pokud máte více úrovní saunovacích lavic.

Pamatujte, že teplý vzduch stoupá vzhůru, dole je naopak chladněji.

Nám se osvědčilo umístit teploměr do výšky asi 150 centimetrů od země.

Pamatujte, že měření teploty těmito teploměry je pouze orientační.

 Užívejte si saunování se svými nejbližšími

 

Vliv různých teplot v sauně na organismus člověka

Jak funguje finská sauna asi víte – nejdříve se musí rozehřát saunová kamna a ta prohřívají vzduch v kabině. Teprve tehdy, když je vzduch ohřátý na požadovanou teplotu, můžete začít se saunováním.

V sauně si pomocí saunové regulace nastavíte požadovanou teplotu.

To, aby se během teplota saunování příliš neměnila zařídí teplotní čidlo. Pro lepší rozložení teploty v prostoru kabiny doporučujeme dvě. Jejich přesné umístění předepisuje vždy výrobce regulace, zde tedy neexperimentujte.

Teploty v sauně můžeme pro zjednodušení rozdělit do 3 kategorií:

  1. Nízká teplota (60 – 70 °C): nižší teploty v sauně jsou ideální pro začátečníky, děti nebo seniory. Vyhovovat budou i těm, kdo nemají rádi velké teplo. Během těchto teplot dochází k uvolnění svalů a mírnému zvýšení frekvence srdečního tepu.

  2. Střední teplota (70 – 80 °C): tato teplota je vhodná pro pravidelné saunování. V tomto teplotním rozpětí se zvyšuje množství potu, což pomáhá tělu vyplavovat toxiny a nežádoucí látky. Dochází k rozšíření cév a lepšímu prokrvení pokožky.

  3. Vysoká teplota (nad 80 °C): takové prostředí v sauně je už při této teplotě náročné pro organismus, ale poskytuje mnoho zdravotních výhod. Dochází k velmi intenzivnímu pocení, které napomáhá celkové detoxikaci. Vysoké teploty též maximalizují srdeční frekvenci, čímž dochází k “tréninku” celého kardiovaskulárního systému.

Vyberte si do své sauny z různých druhů teploměru ten, který vám bude nejvíce vyhovovat 

 

Druhy saunových teploměrů

V sauně doporučujeme používat jen teploměry, které jsou pro toto prostředí přímo určené. V praxi se pro měření teploty v sauně používají zejména dva druhy teploměrů:

  • lihový teploměr: se stoupající teplotou líh v baňce zvětšuje objem a ukazuje vyšší teplotu
  • bimetalový teploměr: funguje na principu pásku složeného ze dvou různých kovů, při změně teploty se pásek ohýbá a jeho pohyb se přenáší na ručičku přístroje

V horké sauně se nepoužívají digitální teploměry, protože vlivem vysokých teplot uvnitř kabiny hrozí poškození nebo dokonce exploze baterie, která je pro provoz tohoto druhu teploměru nezbytná.

Z bezpečnostních důvodů se nesmí používat ani rtuťové teploměry.

Na našem e-shopu máte velký výběr teploměrů do sauny 

 

Vybíráme teploměr do sauny

V našem e-shopu můžete vybírat z velkého množství teploměrů do sauny v cenovém rozpětí od několika stokorun až po několik tisíc. Rozdíl je zejména v povrchové úpravě a zpracování, teplotu změří všechny spolehlivě.

Levný teploměr do sauny:

 

Teploměr do sauny s vlhkoměrem s ideálním poměrem výkon/cena:

 

Luxusní teploměr s vlhkoměrem do sauny:

 

Měření teploty uvnitř sauny je klíčové pro bezpečné a efektivní saunování. Vždy však pozorně naslouchejte svému tělu – jakmile vám bude až příliš velké teplo, bez ohledu na teplotu vzduchu saunování raději přerušte.

Vaše vlastní tělo totiž nejlépe pozná, kdy už je na něj teplota příliš vysoká. A kdy už toho má dost.

Teploměr v sauně slouží jen jako bezpečnostní prvek.

zpět