Jeden nikdy nestačí! Aneb proč mít v sauně dva teplotní senzory?

Jeden nikdy nestačí! Aneb proč mít v sauně dva teplotní senzory?

Teplota uvnitř sauny hraje klíčovou roli v tom, jak se budete cítit a jaké bude mít vaše sauna vlastnosti. Abyste při plánování nebo stavbě vlastní sauny neudělali chybu, budeme se v našem článku soustředit na to, co se děje uvnitř kabiny. Poradíme vám, jak a proč optimalizovat teplotní pochody, abyste si během saunování mohli užívat dokonalou pohodu a maximalizovat blahodárné účinky na vaše zdraví.

Hledání harmonie proudění vzduchu

Přemýšleli jste někdy o tom, co je v sauně nejdůležitější? Saunová kamna? Teploměr? Bez nich nikdy nebude žádná sauna saunou, ale my si myslíme, že naprosto zásadní roli hraje způsob, jak uvnitř kabiny proudí vzduch.

V každé sauně proto najdete větrací otvory, které společně vytvářejí více nebo méně dokonalý systém pro proudění vzduchu.

Ventilační otvory v sauně 

Správně umístěné ventilační otvory pro vstup čerstvého a výstup teplého vzduchu v sauně umožňují:

  • cirkulaci vzduchu
  • minimalizovat rozdíly teplot
  • udržovat optimální teplotu

Proudění vzduchu uvnitř kabiny je také možné usměrňovat pomocí saunových rituálů, konkrétně máme na mysli mávání ručníkem nebo osuškou. Cílem tohoto pohybu je „promíchat“ vzduch a horko směrovat i do chladnějších částí sauny.

 

Proč je na různých místech sauny tak velký teplotní rozdíl?

Bohužel, fyzikální vlastnosti budou vždy proti konstruktérům saun. Takže i když svoji saunu navrhnete tak, jak nejlépe umíte, vždy bude mít vzduch uvnitř kabiny rozdílné vlastnosti – bude se lišit jeho teplota, ale i vlhkost.

Poznáte to snadno: dole u země naměříte teplotu mnohem menší než nahoře u stropu. Rozdíl v teplotě může být až několik desítek °C.

A to i když má sauna dobře vyřešenou cirkulaci vzduchu.

Graf teploty v sauně

Nejvyšší teplotu v sauně naměříme vždy u kamen. U podlahy se směrem od saunového topidla teplota snižuje. A protože teplý vzduch přirozeně stoupá vzhůru, směrem ke stropu teplota roste.

Těchto vlastností a rozdílů teplot ale můžeme využít při plánování sauny. Protože každému z nás vyhovuje jiná teplota.

To je také důvod, proč by správně navržená sauna měla mít alespoň dvě výškové úrovně lavic. Na té dolní je pak pocitově příjemnější teplota než na té horní, kde je tepleji.

A teď nastává chvíle, kdy na scénu vstupuje teplotní senzor.

Teploměr v sauně nesmí chybět 


Teplotní senzor a jeho funkce

Pro lepší pochopení to vezmeme trochu ze široka. Teplo v sauně vytváří saunové topidlo. Tím, že ohřívá vzduch.

Elektrická saunová kamna mají výhodu v tom, že je lze napojit na saunovou regulaci.

Na regulaci si nastavíte teplotu, kterou chcete v sauně mít.

Regulace pak dává topidlu pokyn zda topit nebo netopit.

Podle toho, jakou teplotu jí nahlásí teplotní čidlo.

Senzor teploty většinou najdete na stropě poblíž topidla – jeho přesné umístění se vždy řídí návodem příslušného výrobce, takže se může mírně lišit.

Jenže jeden senzor měří teplotu pouze v jednom místě sauny.

A to vám nejspíš stačit nebude.

I když tuto chybu s jedním senzorem dělá mnoho stavitelů saun. Zvláště těch, kdo staví saunu svépomocí.

 Teplotní čidlo do sauny


Dva jsou víc než jeden

Je to vlastně jednoduché: když budete mít v sauně dvě místa, ve kterých budete měřit aktuální teplotu, bude vaše saunování rázem příjemnější. Saunová regulace bude mít dvakrát tolik informací o teplotě a bude s ní moci lépe pracovat.

Optimální teplota uvnitř sauny je totiž extrémně důležitá pro vaše pohodlí a to, jak se budete cítit a jak vás saunování bude bavit.

Technicky se jedná o 2 teplotní čidla, které mají rozdílné funkce:

  • hlavní teplotní senzor (na stropě blízko topidla)
  • pomocný teplotní senzor (na stropě v oblasti zadní lavice)

Přesné umístění senzoru je vždy dané jeho výrobcem. Výhodou je, že většina saunových regulací umožňuje použití 2 teplotních senzorů.

 

Hlavní teplotní senzor

Jeho funkce je hlavně bezpečnostní – obsahuje pojistku, která při překročení teploty (většinou kolem 139 °C) vypne topidlo.

Snímač teploty uvnitř senzoru hlásí aktuální teplotu do saunové regulace. Ta ji porovnává s nastavenou teplotou a určuje, zda bude topidlo topit nebo zda je již požadovaná teplota dosažena a topidlo se může vypnout.

To vše se děje cyklicky, bez nutnosti zásahu obsluhy, po celou dobu saunování.

 Hlavní senzor vždy vybírejte podle toho, jakou máte saunovou regulaci:

 Teplotní čidla jsou v sauně důležitá


Pomocný teplotní senzor

Slouží také ke snímání teploty, ale v jiné části sauny (někdy se mu tak říká lavičkový, protože se umísťuje v blízkosti zadní saunové lavice).

Saunová regulace pak podle vestavěných algoritmů, díky informacím z tohoto pomocného senzoru, rozhoduje, zda bude moci topidlo ještě topit nebo ne. V podstatě dovoluje mírné přetápění, aby se teplota i v zadní části sauny blížila co nejvíce té nastavené.

To vše má za cíl optimální rozložení teploty v celé sauně.

Pomocný senzor vždy párujte s tím hlavním:

 

Pokud plánujete stavbu své první sauny a nevíte si výběrem topidla, regulace či teplotního senzoru rady, kontaktujte nás. Rádi vám s nákupem saunového příslušenství poradíme.

zpět