Jak se vybírá a staví venkovní sauna? A proč si Martin Zounar nepostavil saunu sám?

Jak se vybírá a staví venkovní sauna? A proč si Martin Zounar nepostavil saunu sám?

Dlouhé zvažování, zda si pořídit vlastní saunu, přerostlo u známého herce a moderátora před nedávnem v rozhodnutí, že sauna bude. Vždyť kdo by nechtěl odpočívat v úplném soukromí a třeba i pozdě v noci, když je zrovna nálada. A protože dům není nafukovací, přišlo vhod dostatečně prostorné volné místo na zahradě. Pojďte s námi na návštěvu na zahradu rodinného domu na okraji Prahy, kde Martin Zounar bydlí se svojí rodinou, dvěma velkými psy a upovídanými papoušky.

Prolog – Proč je dobré věřit přátelům

Proměna každého člověka v majitele sauny dnes začíná téměř vždy u internetu, kde začne hledat informace a inspiraci. Stejné to měl i Martin Zounar.

Věděl, že na své zahradě nechce sudové sauny ani saunu, která mu vydrží jen pár let. Přemýšlel i o tom, že si saunu postaví sám, vždyť vzít do ruky nářadí mu vůbec není cizí.

Venkovní sauna herce Martina Zounara

Ale brzy mu bylo jasné, že při své práci a ohromné časové vytíženosti je stavba sauny svépomocí nad jeho síly. Zvláště té venkovní, která je přeci jen složitější než sauna někde v místnosti.

Navíc bylo nutné vyřešit poměrně svažitý pozemek a to už chce zkušenosti profesionála.

Jenže najít někoho, kdo umí kvalitně postavit venkovní saunu nemusí být snadné. Výběr dodavatele často trvá dlouho a výsledek může být nejistý.

Štěstí však u Martina Zounara stálo i nyní.

Stačila chvíle hledání na internetu, kde se dozvěděl, že jeho dobrý známý, herec a dvojnásobný držitel Ceny Thálie, Lumír Olšovský, venkovní saunu vlastní.

Prozradíme, že to úplně první seznámení se saunou Lumíra Olšovského bylo na této stránce.

Pak už stačilo vzít telefon, najít jméno v seznamu, hereckému kolegovi zavolat a zeptat se: “Hele, Lumíre, jak jsi se svojí saunou spokojený?”.

 

Kapitola 1. – Cesta k vlastní sauně začíná v showroomu

Vidět spoustu saun na obrázcích, číst reference jiných klientů nebo poslouchat vyprávění spokojeného kamaráda, který už saunu vlastní, je sice fajn.

Ale, jak Martin Zounar s oblibou říká: “Důvěřuj, ale prověřuj”.

Ono totiž stavba sauny není jen o tom koupit si saunová kamna, vybrat saunovou regulaci, postavit čtyři dřevěné stěny a přidat nějakou tu izolaci.

Pan Zounar tedy velmi rád využil možnosti navštívit saunový showhroom, kde si mohl prohlédnout spoustu saun, včetně venkovních a samozřejmě i kteroukoli nezávazně vyzkoušet na vlastní kůži.

Sauna se totiž jen podle katalogu špatně vybírá.

Venkovní sauna pana Martina Zounara
Důležité je přivonět si ke dřevu, rozhodnout se, zda je na pohled hezčí cedrové dřevo, skandinávský smrk nebo třeba osika či olše. Přejet rukou po oblé hraně a zkontrolovat provedení spár a vůbec technické zpracování.

To jsou důvody, proč je osobní zkušenost k nezaplacení.

Auto vám také musí sednout.

A stejné to je i se saunou.

Přeci jen ji budete mít možná i desítky let.

Což vás přirozeně přivede na myšlenku, jak to bude s případným servisem, až uplyne záruční lhůta: tak třeba společnost SaunaSystem nabízí servis po celou dobu životnosti sauny.

Pro známého herce bylo důležité i to, že se jeho vysněná sauna narodí v České republice, v dílnách jen kousek od jeho bydliště a ne někde v zahraničí.

A to vše byly důvody, proč se Martin Zounar rozhodl, že jeho venkovní saunu bude realizovat společnost SaunaSystem.

 Martin Zounar se svojí venkovní saunou Native

 

Kapitola 2. – Scénář stavby sauny

Stavba sauny je jako premiéra důležité divadelní hry: musí se podařit hned na poprvé. Na rozdíl od divadla klienti po dostavění sauny netleskají ve stoje, ale stačí, když jsou spokojeni a mají na tváři úsměv.

Proto SaunaSystem nenechává nic náhodě a jede podle mnohokrát osvědčeného scénáře.

Venkovní sauna pana Martina Zounara

Stejné to bylo i v případě venkovní sauny pro pana Zounara:

  • zaměření místa pro saunu přímo na místě stavby
  • návrhy a doporučení vhodného řešení, skicy
  • vizualizace sauny pro dokonalou představu
  • výroba sauny v dílnách
  • domluvení termínu stavby
  • montáž sauny na místě
  • předání a předvedení sauny

Specialitou této konkrétní sauny je integrace odpočívárny, sprchového ochlazovacího koutu a prostoru pro uskladnění potřeb a zimování pro papoušky.

Sauna totiž přímo navazuje na prostornou voliéru se dvěma nádhernými cizokrajnými ptáky.

Venkovní sauna herce Martina Zounara zdobí jeho zahradu

Mimochodem, oba papoušci po celou dobu stavby sauny čile radili našim montážníkům, jak to mají dělat. A kdo ví, možná i proto stavba dopadla na jedničku s hvězdičkou :o)

 

Epilog – Stavba sauny na zahradě

Dlouho očekávaný den je tu. V domluvený čas přijíždí k domu Martina Zounara několik dodávek, které vezou vše potřebné pro stavbu sauny. A hlavně sehranou partu montážníků, kteří se hned pouští do práce.

Na to, aby vše klapalo jako na drátkách, dohlíží obchodník, se kterým byl pan Zounar v kontaktu od samého začátku.

Stavba sauny je podobná, jako stavba kterékoli dřevostavby.

Začíná se hlavní konstrukcí a následují stěny. Ty venkovní jsou ze sibiřského modřínu, vnitřní stěny sauny jsou obložené severským smrkem. Stěny, podlaha i strop jsou izolované velkorysou vrstvou speciální vaty.

Opěrky zad, podhlavníky, rošt i lavice jsou vyrobené ze dřeva africké vrby. Dveře a okno do zahrady jsou z bronzově zbarveného skla, které poskytuje dostatek soukromí.

Venkovní sauna herce Martina Zounara

Jako zdroj tepla slouží elektrická saunová kamna Sentiotec 100E s výkonem 9 kW. Ovládání sauny je přes digitální regulaci EOS Econ D4 s grafickým displejem v českém jazyce. V sauně jsou rozmístěna 2 teplotní čidla, která kontrolují teplotu.

Samozřejmostí jsou saunové kameny a LED osvětlení sauny.

Celá stavba sauny byla hotová během dvou dnů.

Více informací o sauně Martina Zounara najdete zde.

zpět