Bezpečnost v sauně: rizika saunování a jak se jim vyhnout

Bezpečnost v sauně: rizika saunování a jak se jim vyhnout

Saunování je nejlepší způsob relaxace a uvolnění těla i mysli. Ale je důležité si uvědomit, že i tato napohled bezpečná aktivita v sobě skrývá určitá rizika. Přečtěte si klíčové faktory a doporučení, která vám mohou minimalizovat nebezpečí spojená se saunováním.

01. Zahřátí a hydratace

Před vstupem do sauny je vhodné mírně zahřát tělo, aby se minimalizovala tepelná zátěž na oběhový systém a srdce. Stačí lehké aerobní cvičení, pár cviků – to tělo optimálně připraví na saunování.

Současně dbejte na dostatečný přísun tekutin ještě před vstupem do sauny (ale i během saunování a po něm).

 

02. Délka pobytu

Nebuďte v sauně zbytečně dlouho – správně si nastavte délku pobytu. Nejdříve začněte s kratšími časy, kolem 5 až 10 minut. Naslouchejte svému tělu, jakmile vám bude velké horko, saunování ukončete i kdybyste ještě nevyčerpali předem nastavený čas.

 V sauně dodržujte doporučenou teplotu

03. Teplota v sauně

Dodržujte doporučenou teplotu finské sauny. Většinou se pohybuje kolem 70 až 110 °C. Vyšší teplota není vždy lepší, naopak se zvyšuje riziko úpalu nebo jiných tepelných poranění.

 

04. Pití alkoholu

Alkohol do sauny nepatří a vyhýbat byste se mu měli i před vlastním saunováním. Mezi jeho vlastnosti totiž patří snížení schopnosti vnímat tepelný stres a zároveň zvyšuje riziko vážné dehydratace.

O alkoholu a saunování se můžete dočíst více v tomto článku.

 

05. Zdravotní stav

Pokud se necítíte dobře nebo máte pochybnosti o svém aktuálním zdravotním stavu, saunu raději vynechte. Některá onemocnění saunování vyloženě zakazují, případně možnost saunování konzultujte se svým lékařem.

 

06. Osobní hygiena

Před vstupem do sauny se osprchujte a osušte. Čistota je důležitá nejen pro vaši pohodu, ale také z důvodu udržování čistého prostředí v sauně.

 I v sauně dodržujte pravidla

07. Bez plavek i prstýnků

V sauně buďte nazí, jen si pod sebe rozložte ručník nebo osušku. Oblečení i plavky brání přirozenému odvádění tepla z těla a zvyšují riziko přehřátí. Kovové řetízky kolem krku nebo prstýnky se mohou vlivem vysoké teploty v sauně zahřát na teplotu, která vám způsobí popáleniny.

 

08. Saunování ve dvou je lepší

Sauna je mnohem příjemnější ve společnosti někoho, koho máte rádi. Zároveň tak minimalizujete nebezpečí, kdyby se jednomu z vás udělalo náhlé nevolno.

 

09. Větrejte

Každá sauna má větrací otvor. Využívejte ho pro přísun čerstvého vzduchu. Pozor, abyste nezakryli otvory u podlahy, které pomáhají lepší cirkulaci vzduchu uvnitř sauny.

 V sauně pravidelně větrejte

10. Přírodní materiály

Dřevěné obložení uvnitř sauny nikdy nenatírejte žádnou barvou nebo olejem. Vysoké teploty by mohly přispívat k uvolnění nebezpečných chemikálií do vzduchu.

 

11. Pomalé a klidné dýchání

V sauně dýchejte pomalu a klidně. To pomáhá uvolnit napětí, zlepšuje relaxaci a vyhnete se popálení nosních sliznic horkým vzduchem. Pokud je i tak na vás vzduch příliš teplý, udělejte si z ruky mističku a přiložte ji k nosu a dýchejte skrz ni.

 

12. Pomalé a klidné dýchání

Lehněte si. Tím bude celé vaše tělo od hlavy až po paty vystaveno stejné teplotě. Nejhorší co můžete udělat je v sauně sedět: horký vzduch u hlavy a chladnější u nohou vám nejspíš neudělá dobře.

 

13. Pozvolna vstaňte

Až budete chtít sanování ukončit, vstávejte pomalu a pozvolna. A chvíli zůstaňte v klidu stát. Rychlý a náhlý pohyb může způsobit nebezpečné závratě.

 Užívejte si ve vlastní sauně

14. Ochlazení

Po každém saunování se vždy ochlaďte. Dejte přednost pomalému ochlazení před skokem do ledově studené vody. To nechte ostříleným saunovým profesionálům.

A nikdy si nepolévejte hlavu ledovou vodou.

 

15. Odpočívejte a pijte

Po saunování odpočítejte. Dopřejte tělu čas na regeneraci a odpočinek. Pobyt v sauně představuje i pro zdravé tělo poměrně velkou zátěž. Hodně pijte, pocením jste ztratili spoustu vody, je potřeba ji doplnit.

Nejlepší je minerální voda nebo ředěné ovocné a zeleninové šťávy.

 

16. Saunování a děti

Malé děti musí být v sauně vždy pod dozorem dospělých. Nastavte pro ně nižší teplotu a zkraťte dobu pobytu.

 

17. Pravidelná údržba

Před každým saunováním se přesvědčte, že je kabina a topidlo v dobrém stavu. Pravidelně kontrolujte saunová kamna i saunovou regulaci. Čas od času proberte saunové kameny, rozpadlé nebo příliš popraskané vyhoďte a nahraďte je novými.

 

18. Starejte se

Saunu pravidelně čistěte a dezinfikujte, větrejte ji po každém použití. Zanedbaná sauna může obsahovat spoustu plísní a stává se rejdištěm bakterií. Vše pak budete během saunování dýchat. Jak pečovat o saunu se dočtete v našem starším článku.

 

Pamatujte, že bezpečnost je vždy na prvním místě. Pokud budete dodržovat tato základní pravidla a doporučení, můžete si bez obav svoji saunu plně užívat. Sami nebo ve společnosti svých nejbližších.

zpět